Meeste stemmen gelden?

Bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart haalde Forum voor Democratie ruimschoots de meeste stemmen. Toch moet Forum de eerste plek in de senaat nu met de VVD delen. Achter de schermen is druk onderhandeld na de Eerste Kamerverkiezingen. Als alle leden van de Provinciale Staten – zij kiezen de Eerste Kamer – op hun eigen partij hadden gestemd, was Forum voor Democratie de grootste geworden met dertien zetels.

Afb: wikimedia

Maar door afspraken binnen de coalitie gingen er extra zetels naar D66 en de ChristenUnie en bleef FvD steken op twaalf zetels. Het ziet er dus naar uit dat er nu empirisch bewijs is aangevoerd dat er inderdaad sprake is van een ‘partijkartel’, want zoveel is na dat gesoebat op de Provinciehuizen wel duidelijk. De mening van de bevolking doet er kennelijk niet toe; het volk mag weliswaar ‘kiezen’ maar heeft in werkelijkheid amper keus. Enkele tienduizenden mensen hebben hun stem niet bij FvD terecht zien komen, maar wellicht bij D66 of de VVD…

Het Forum wil nu ook de voorzitter van de Eerste Kamer leveren, aldus een perscommuniqué. De partij heeft daarvoor oud-generaal Toine Beukering naar voren geschoven als kandidaat. Volgens coalitiebronnen betekent de verkiezingswinst van FvD echter niet dat Forum het senaatsvoorzitterschap kan op eisen omdat zij in feite de grootste is. “Die regel bestaat niet”. Dat laatste is opvallend, want tot en met de verkiezingen bestond die regel wel degelijk. Pas toen ’s nachts de winst van FvD duidelijk werd, moet die regel zijn veranderd.

Een ingewijde wijst erop dat geen van de Forum-senatoren eerder in de Eerste Kamer heeft gezeten, ook niet voor een andere partij. “Je gaat iemand zonder enige ervaring toch geen voorzitter maken?” Ook dat is geen argument omdat over het algemeen niemand ervaring heeft als die voor de eerste keer voorzitter wordt van één van de Kamers en bovendien is het de hoogste tijd dat een frisse wind door de Staten-Generaal waait. Daarnaast blijkt FvD kundige kandidaten te hebben, die waarschijnlijk van een ordentelijke organisatie meer sjoege hebben dan menig andere kandidaat voor een dergelijke functie. Juist liever een FvD-er overigens met wat minder ervaring, al was het om te voorkomen dat de VVD Van Miltenburg een baantje toe wil schuiven.

Enfin: onze goede vriend Prof. dr. Paul Cliteur is unaniem tot fractievoorzitter van de FvD in de Eerste Kamer gekozen en dat noopt tot grote tevredenheid. Sinds Cliteur het woordvoerderschap ter hand nam van de beoogde fractie, is na de middels NPO en MSM opgestookte vuurtjes nu de rust weergekeerd in zowel de partij als in de pers. De groeischok bleek voor velen het sein om in euforische stemming het geestelijk vaderschap van de overwinning op te eisen.

De Eerste Kamer heeft, als ‘chambre de réflexion’ vooral een functie om te bezien of nieuwe wetten stroken met de praktische rechtsopvatting en de onderliggende filosofie daarachter. Met andere woorden: of het wetboek geen onuitvoerbare blubber wordt van regeltjes die de symptomen van falende regelgeving bestrijdt, maar de oorzakelijk verkeerde of achterhaalde wetgeving vervangt.

Daar kan een hoogleraar ‘encyclopedie van het recht’ waarschijnlijk wel zinnige dingen over vertellen.


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties