De “angst-app”, de nieuwste gifpijl uit het internet

“Nextdoor” is een inmiddels vier jaren oude app die bedoeld is om te functioneren, als een soort Facebook, voor mensen die in dezelfde buurt wonen en, althans zo wordt e.e.a. gepresenteerd, onderlinge hulpverlening door buurtbewoners te stimuleren zowel in de USA als in Nederland. In de praktijk zien wij dat dit averechts uitwerkt, met name in San Francisco, waar de stad in homogene kampen wordt verdeeld die lijnrecht tegenover elkaar staan omdat de boel gillend ontspoord is van ‘hulp aan buren’ in ‘bewaking van alle niet-buren’. De drijfveer? Angst!

Smartphone. Afb: Pixabay.

In een golfbeweging van meer dan een halve eeuw zagen wij, zowel in de USA als in Nederland, een trek naar de voorsteden die vervolgens weer keerde richting grote stad. Daarmee ging in de 20e eeuw een hoop rijkdom van de sociaal welvarende en politiek significante bovenlaag der bevolking naar de welvarende gordel rond de steden om vervolgens in de 21e eeuw weer de steden op te zoeken. Op cultureel gebied was deze balkanisering van de bevolking een voorbode van de verdeling door het internet. Alle sociale ‘problemen’ uit de voorsteden werden naar de stad getransplanteerd en dat waren landelijk uniforme problemen en vooral angsten, samenvallend met de grote vlucht van het internet waardoor die problemen en angsten buiten alle proporties op schaal vergroot konden worden.

“Nextdoor”, viel als de nieuwe droom in die vruchtbare grond van miljoenen met een iPhone die de godganse dag hersenloos zitten te ‘tokkelen’, maar plots wordt hun mening over de aan de deur bezorgde maaltijd relevant en oh wee als de arme bezorger geen gat in de lucht springt met zijn 35 cent ‘fooi’, want dan krijgt de ‘service’ ook een slechte beoordeling van deze fijnproevende koninkjes van het internet. Vroeger hadden oude spinsters in de nauwe straatjes van de Jordaan spiegels aan de buitenmuren van hun huisjes hangen zodat zij alles en iedereen in de gaten konden houden, nu hebben die gifspuiten een iPhone en kunnen een foto van de hond van de buurman plaatsen die een drol voor hun huis draait om daarmee een brede maatschappelijke discussie te ontketenen met gelijkgestemde zieltjes. Iedereen heeft wat te melden en dat is op zich prima, maar mensen die zo’n iPhone niet aanschaffen en/of geen zin in resp. tijd voor die spelletjes hebben, worden praktisch tot maatschappelijke paria’s gedegradeerd.

Niet alleen in San Francisco is voormelde migratiegolf dankbaar op “Nextdoor” gesprongen, ook in de ‘suburbs’ waar zij vandaan komen speelt dit en zelfs de politie in de Bay Area deed mee om het contact met de burgerij te verbeteren, daarmee een groot deel van die burgerij – zonder iPhone – uitsluitend van de wereld der gebruikers van “Nextdoor” die ook nog eens een slot op de deur hebben bevestigd middels de verplichte opening van een “account” bij die app.

Mensen die niet in hun wereldbeeld passen worden bespioneerd en op hun “nextdoor”-website geplaatst en, als het ware, op voorhand al bij verstek veroordeeld. Dit leidt nu tot een grote maatschappelijke tweedeling die in beweging wordt gezet door “hulp-sheriffs” die teveel vrije tijd hebben en de gemakzuchtige politie is maar al te geneigd daarop te acteren. De klacht in de USA is nu dat “Nextdoor” tot ondergrondse, racistische discriminatie leidt omdat de welvarende blanke de arme, ‘anders-uitziende’ Afro of Latino bespioneert en door plaatsing op de “nextdoor” site voor een kangaroo-court gooit. Dat, juist in een oord als San Francisco, die ‘bange’ welvarende blanken veelal ‘progressief’ zijn compliceert de dialectiek van deze door apps gedreven samenleving, want zij richten zich tegen de oude multiculti bevolking die de vlucht naar de ‘suburbs’ niet kon bekostigen maar dat nu, nogmaals, moet bekopen. “Nextdoor” staat in ieder geval garant voor nog meer paranoia en daar speculeert de politiek weer op: ‘angst’.

Wie ‘angst’ kan manipuleren heeft macht over de samenleving en het internet is daarbij instrumenteel. ‘Angst’ wordt daarom nu al door ‘progressieve’ politici als een mensenrecht gecultiveerd en wat is dan mooier als je de ‘angst-knop’ naar believen kunt bedienen?


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties