I, Joe Biden

De USA is een land waar een tweedeling levend wordt gehouden: rijk versus arm, blank versus gekleurd, allochtoon versus migrant. Vanaf het moment dat Obama het staatsroer in handen kreeg, ontwikkelde zich naast de genoemde twee delingen een politiek gekleurde tweedeling: conservatief versus liberaal-socialistisch. In de ene wereld kunnen de Democraten leven en op een legale en illegale manier naar believen misbruik maken van institutionele verworvenheden om tegenstanders te elimineren; in de andere wereld zijn conservatieven gedwongen te leven.

Biden en Obama. Afb: wikimedia

Ontwikkelingen rond de verkiezingsuitslag, confirmatie hoorzittingen van Trump kandidaten in het Congres en nu weer het rapport van Mueller´s Special Counsel die geen munitie voor een afzettingsprocedure aandroeg, zijn scherpe voorbeelden van de polarisatie van de Amerikaanse samenleving in horizontale en verticale zin.

Ome Joe stapt in de ring

De verkiezingstrijd is opnieuw ontbrand en in de achterliggende weken hebben zich 20 Democratische kandidaten gemeld die volgend jaar in de verkiezingsarena met Trump willen stappen om de nalatenschap van de Obama´s en Clinton´s te herstellen en tot het einde der tijden veilig te stellen. Achter de vraag of het lukt, kunnen talloze vraagtekens geplaatst worden. De economische groei beweegt zich al twee jaar boven de 3%, de export bloeit, werkeloosheidscijfers van Afro-Amerikanen, Hispanics en blanke arbeider hebben het laagste peil van de laatste 50 jaar bereikt; het gebruik van voedselbonnen is enorm gedaald. Wat stellen de Democraten daar tegenover? Onbetaalbare socialistisch georiënteerde luchtkastelen waarvoor de doorsnee belastingbetaler net als in West-Europa zal moeten bloeden.

Een van die Democratische kandidaten is Joe Biden. Iedere keer als ik Biden zie acteren op het scherm, doet hij me denken aan Walter een van de poppen van Jeff Durham, de buikspreker. Niet alleen lijken beiden sprekend op elkaar, de teksten die uit hun monden rollen hebben ze niet zelf bedacht. Obama en Biden versus Jeff Durham en Walter. Als ik moest kiezen, koos ik de laatste om de rake teksten die Durham zijn pop de zaal in laat slingeren. Biden daarentegen, papegaaide in de Obama jaren graag zijn president na o.m. over de economische groei die niet hoger kwam dan 1%: ““Get used to it. This is the new normal”. Beiden benadrukten daarmee dat de economische groei hoger dan 1% in het moderne Amerika nooit meer zou gebeuren en de good old days voorgoed uit het zicht verdwenen waren. Trump bewijst dagelijks hun ongelijk.

Hardest Hit Fund

Opmerkelijk is ook Biden´s hardnekkige bewering dat de Obama-Biden regeer periode geen schandalen kende. Inmiddels is de reeks schandalen in die acht jaar niet meer op een hand te tellen. Ome Joe heeft aan die schandalen stevig bijgedragen en is zelf ook niet buiten schot gebleven. Aan de Obama schandalen zijn op de website van Stapal diverse artikelen gewijd zoals “The Sins of the Father”, “ De Duistere Kanten van Obama” en “Demasqué op de Politieke Bühne”. Onlangs is door het doorzettingsvermogen van Judicial Watch een nieuw fraude en corruptie schandaal rond het Hardest Hit Fund (HHF) bekend geworden.

In mei 2019 bestudeerde Judicial Watch het laatste kwartaal rapport van de Special Inspector General van het Ministerie van Financiën en schrok van de omvang van dit voor het grote publiek onbekende schandaal. Het fonds werd in 2010 opgericht om werkelozen en onderbetaalde werknemers die de door de huizencrisis getroffen werden, te ondersteunen bij hun hypothecaire verplichtingen om een huizenveiling te voorkomen. De geldpot kon ook worden gebruikt voor de aanbetaling van een hypotheek en het slopen van huizen. Het fonds om de twee genoemde categorieën tot 2021 te steunen, had aanvankelijk een omvang van $ 1,5 miljard voor vijf staten die het meest getroffen waren door de huizencrisis. Dat bleek te beperkt en het fonds groeide snel naar $9,6 miljard voor 19 staten en DC[1]. De pot werd in het laatste Obama jaar aangevuld met $ 2 miljard. De reden voor die aanvulling? “While the housing market has strengthened in recent years, there are still many homeowners and neighborhoods experiencing the negative effects of the financial crisis”.

Zoals veel van Obama´s steunprogramma´s liep ook dit project al snel uit de rails. Overheidsfunctionarissen die het ondersteuningsfonds in goede banen moesten leiden, verspilden meer dan M$11 aan bonussen voor medewerkers, feesten en partijen, dure auto´s, extravagante geschenken, diners en ontvangsten, bekakte fitness en Spa lidmaatschappen en leuke maar uitermate dure plezierreisjes. Het ministerie van financiën dat het juiste gebruik van het fonds moest bewaken, heeft dat niet gedaan. Gevolg: fraude en corruptie rezen en rijzen de pan uit.

Gelet op de ongehoorde omvang van dit geldverspillingschandaal is het niet verrassend dat Democraten die angstvallig in de onderste lade weggemoffeld hebben

Nepotisme

In die acht jaar is de schandaalloze, onkreukbare, fatsoenlijk en respectvolle Joe zoals zijn aanhangers hem hedentendage afschilderen, ook niet buiten schot gebleven. Na de herdenkingsdienst van McCain antwoordde hij op de vraag wat de kernboodschap van de midterm verkiezingen moet zijn: “Everything, simple, everything. We’re in a fight for the soul of America. It’s about time we restore dignity to work, it’s about time we start talking to each other like we’re civilized, and deal with one another with respect.” Blijkbaar had hij niet in de gaten dat die waardigheid bij de achterliggende herdenkingsdiensten (Aretha Franklin en McCain) ingepakt en begraven was en hij zijn eigen minachtende uitspraken over de zittende president niet in het juiste perspectief wilde of wellicht niet kon zetten.

Tijdens de zes jaar die op verzoek van de Krijgsmacht in de USA mocht verblijven, heb ik Ome Joe of Veep (van Vice-Presdent) zoals hij zich graag liet noemen, zijn wijsheden in de media horen debiteren. Herhaaldelijk vroeg ik me af of de man echt doorlopend de weg kwijt was of dat hij het speelde. Het eerste kon ik me haast niet voorstellen. Mijn Amerikaanse collegae gebruikten liever de term clumpsy, maar dat is een term die op een fysieke en niet op een intellectuele onhandigheid slaat. Hoewel Biden niet de enige politicus was wiens timing en uitspraken op zijn zachtst gezegd nogal prikkelend waren, blijven zijn uitspraken langer in het geheugen hangen. Een paar voorbeelden:

“…I mean, you got the first mainstream African-American who is articulate and bright and clean and a nice-looking guy. I mean, that’s a storybook, man…. I promise you, the president has a big stick. I promise you (een ongelukkige aanpassing van Theodore Roosevelts uitspraak “Speak softly and carry a big stick; you will go far.)… Stand up, Chuck, let ‘em see ya (Chuck Graham is veroordeeld tot een leven in een rolstoel)……You cannot go to a 7-11 or a Dunkin’ Donuts unless you have a slight Indian accent….I’m not joking (tegen een Native-American op C-Span)… Folks, I can tell you I’ve known eight presidents, three of them intimately… Look at what they (Republikeinen) value, and look at their budget. And look what they’re proposing. (Mitt Romney) said in the first 100 days, he’s going to let the big banks write their own rules—unchain Wall Street. They’re going to put y’all back in chains. (voor een auditorium met hoofdzakelijk Afro.Amerikanen)”.

De manier waarop hij zijn zoon Hunter diverse financieel aantrekkelijke baantjes bezorgde, ruikt sterk naar nepotisme en in het verlengde corruptie. Aantrekkelijke baantjes bij twee grote Biden sponsors, MBNA een grote credit card firma (1996) en partner bij lobby firma Oldaker, Biden en Belair (2002); een kort durende top functie bij Paradigm Global Advisors opgericht door Joe Biden´s broer, die eindigde door een aantal vervelende fraude rechtszaken. Hunter maakte deel uit van de board of directors van Amtrak. Gebruik makend van de politieke kruiwagens van zijn vader, kreeg hij een baan als Public Affairs officier bij US Navy. Ondanks het feit dat hij niet aan het leeftijd -(40 resp. 42 jaar, hij was 43 jaar) en drugs criterium (opgepakt wegens cocaïne gebruik) voldeed. Na amper een jaar werd hij ontslagen omdat hij positief testte bij een onverwachte cocaïne test. De zakelijke misstappen in de Oekraïne, waar Hunter verrassend genoeg een stoel kreeg in de grootste particuliere gasproducent van de Oekraïne, Burisma Holdings, waar een enthousiaste Moskou aanhanger aan het hoofd stond. Deze firma kreeg een overheidsonderzoek naar corruptie aan zijn broek. Door te dreigen $ 1 miljard steun aan de Oekraïne te blokkeren, wist Biden dat onderzoek te stoppen. Hij pochte dat hij de Oekraïense aanklager Generaal Victor Shokin had laten ontslaan en zweeg wijselijk over het feit dat Shokin een onderzoek had gestart naar corruptie door en bij Burusma Holdings. Hunter Biden had ook een positie bij firma Rosemont Seneca die er in slaagde om een dag nadat Biden een onderhoud met de Chinese president Xi Ping had gehad, een $ 1 miljard overeenkomst te sluiten met de door communisten bestuurde Bank of China.  

Biden die zichzelf afficheert als “middleclass Joe” heeft gezien zijn nepotisme neigingen weinig gemeen met de Amerikaanse middenklasse. De laatste maanden staat hij vooral in de publieke belangstelling door zijn nogal opdringerige knuffelgedrag met jongere vrouwelijke collegae en niet-politiek georiënteerde dames. Dat gedrag, vanzelfsprekend goed gepraat door zijn Democratische collegae en aanhangers, leverde hem de weinig vleiende bijnaam “grabby Joe resp. creepy Joe” op.

De nabije toekomst

Of Ome Joe inderdaad het politieke zwaargewicht is dat een deel van de Democratische Partij in hem ziet, moet worden betwijfeld. Zijn nepotisme voorkeuren, gebrek aan tact en timing, gebrekkige dossierkennis en onbeholpen uitspraken werken in zijn nadeel. Bovendien moet afgewacht worden in hoeverre hij in staat zal zijn om de groeiende invloed van de uiterst luidruchtige, liberale, socialistische bijna marxistische vleugel van de Democratische Partij en diens geldvretende luchtkastelen ten nadele van de belastingbetaler, kan inperken.

Michelle Malin van de Daily Caller karakteriseerde Ome Joe Biden zo: “this decrepit Beltway swamp-dweller wants flyover Americans to believe that he’s really just like you and me… I challenge middle-class Joe and his moocher son to find a rank-and-file union member’s child who has enjoyed such spectacular career success and largesse. The Beltway Bidens: Not just creepy but also crooked. And most definitely still not like us”.

Deze Joe Biden die Trump een clown noemt, is er vast van overtuigd de opvolger van Trump te worden? Je moet maar durven.


[1] Californië kreeg het grootste stuk uit de geldtaart ($2.3 miljard) op de voet gevolgd door Florida ($1.1 miljard) Ohio (M$762), Michigan (M$761) end North Carolina (Mop de rekening bijschrijven. Behalve 19 staten kunnen 378 steden/provincie en 1712 sloopfirma´s voor hun inspanningen gecompenseerd worden. Sinds 2010 is $ 8,8 miljard besteed, waarvan in 2018 ruim $ 1 miljard en voor 2021 is nog $1,1 miljard beschikbaar.


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties