Een aardbeving in Wenen wordt gevoeld tot in Brussel.

Vlak voor de Europese verkiezingen is Oostenrijks ‘Vizekanzler’ Strache (FPÖ) keihard onderuit gehaald door zijn eigen gechicaneer in een illegaal ruilhandeltje van financiële gunsten voor zijn partij tegen overheidscontracten. Het ‘toeval’ wil dat – net als de vermeende ‘Russische samenspanning’ met de Trump campagne in 2016 – ook hier weer Russische manipulatie aan ten grondslag ligt.

Kurz & Poetin. Afb: wikimedia-commons

Er is vrijdag jl. een video verspreid van een in kennelijke staat verkerende Strache in een mooie villa op Ibiza, die een hem – notabene onbekende – Russin openlijk overheidsopdrachten biedt in ruil voor donaties aan zijn partij. Hij doet een voorstel tot de overname van het tijdschrift ‘ Kronen Zeitung’ en droomt ervan een medialandschap als in Hongarije te creëren. In zijn machtsdronken overmoed spreekt hij van een wereld waarin hij de staat als een soort zelfbedieningswinkeltje meent te mogen leiden en misbruiken. Respect voor democratische principes is uiteraard ver te zoeken en hij zag er geen been in om een volstrekt onbekende Russin de sleutel van de Oostenrijkse democratie te overhandigen terwijl ieder weldenkend mens al jaren ziet hoe Poetin en Soros proberen de Europese democratieën te ondermijnen.

Daarmee trekt Strache ook het matje weg onder de voeten van de veel geprezen premier Sebastian Kurz, die dit weekend terstond nieuwe verkiezingen uitschreef omdat verder regeren als experiment met deze rechtse vleugel onmogelijk is. Kurz is één der drijvende krachten in het verzet tegen de SJW terreur van Brussel met Merkel’s Islamitische, Arabische en Afrikaanse horden, de klimaatonzin en de federalisering van Europa tot Big Brother’s Utopia.

Deze politieke aardbeving lijkt zorgvuldig, zo niet professioneel, georganiseerd te zijn en uiteraard is er weer een Russin bij betrokken ‘met nauwe banden met het Kremlin….’ Op zich is dit het bekende corrupte gerotzooi waarmee praktisch alle politici in aanraking komen en waartegen velen niet bestand blijken, maar met de Europese verkiezingen voor de deur lijkt deze déconfiture van het kabinet Kurz uitstekend getimed te zijn, kortom géén toeval, want Poetin wil natuurlijk niets liever dan de EU en de lidstaten averij doen oplopen.

Dit heeft niets te maken met ideologische ‘faux-pas’ van extreem rechtse elementen, zoals de dankbare salonsocialisten met Timmermans nu zullen beweren, want zij zijn natuurlijk mede schuldig aan het wijd openen van de deur voor Poetin c.s., zonder enige introspectie.

Dit heeft alles te maken met de stuitende arrogantie van één graaier, hetgeen de beoordeling van de prestaties van de coalitie van Sebastian Kurz nodeloos compliceert, zoals ook de beoordeling van de eerste ontsporing van de zwart-blauwe coalitie met Jörg Haider tussen 2000 en 2007 van kanselier Schüssel, maar de FPÖ vliegt wéér uit de bocht hoewel Kurz zich weldegelijk moeite getroost heeft om hen terwille te zijn. Of dit wangedrag aan een ideologie danwel de hebzucht van één individu geweten mag worden, dat is een stok die Poetin de SJW nu aanreikt om de populistische hond te slaan, maar dat hij daar voor de zoveelste keer achter zit, daar zal noch de Weense noch de Brusselse politiek het over hebben.

Nu is het experiment na 1 ½ jaar voorbij en de vraag is of de FPÖ ooit nog ‘salonfähig’ kan worden, maar voor Strache is het eindpunt, terecht. Hij kwam van ver rechts tot in de balzalen der Weense paleizen der machthebbers, op voorwaarde ‘dat hij zich zou gedragen’ en aanpassen aan de conservatieve modus operandi van Kurz. Heel politiek correct Europa viel daarover en zit nu waarschijnlijk te gnuiven, maar men zou zich veeleer moeten realiseren dat achter de perfecte timing van de video, één week voor de EU verkiezingen, een nog veel harder gnuivende Poetin zit.


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wim
5 jaren geleden

Vreemd. waarom zou Putin Kurz in de wielen rijden? Kurz pleitte vorig jaar nog voor ontspanning: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/04/27/vrede-in-europa-is-alleen-mogelijk-met-rusland-a1601098 Als Putin het de EU moeilijk zou willen maken dan had hij Strache beter in het zadel kunnen houden, lijkt mij.
De vraag is interessant welke rol Duitsland/EU gespeeld heeft. Per slot van rekening werd de video met dubieuze herkomst naar buiten gebracht door de Süddeutsche Zeitung en Spiegel. al zegt dit niets. Net zo min als het iets zegt dat het een Russin was die Strache verleidde tot zijn (klassieke) stommiteit.

r dunki
5 jaren geleden
Antwoord aan  Wim

het hoofd van de Zwitserse geheime dienst, Gaudin, maakte net bekend dat de video van ‘een geheime dienst’ afkomstig is ( welke wilde hij niet zeggen).