Schopenhauer in de praktijk

Hoe herkenbaar is Schopenhauers visie in het huidige debat in Nederland! Schopenhauer voelde weerzin voor ‘s mensen eigenwijsheid, ijdelheid en oneerlijkheid. Dan zou hij in Nederland aan het juiste adres zijn. Hij was een wijs mens. Jammer dat hij niet meer onder ons is. Zijn filosofie is nog steeds actueel en hij had wellicht een goede bijdrage kunnen leveren aan ons huidige gepolariseerde debat over klimaatverandering en immigratie.

Afb: Uitgeverij Aspekt

Ik geef een voorbeeld ‘uit het leven gegrepen.’ Na de aanslagen op het vliegveld Zaventem en de metro te Brussel in 2016 heb ik daarover het boek “Waarom haten ze ons eigenlijk”, 2016, geschreven, naar aanleiding van die vraag van Jeroen Pauw in zijn tv programma. Had Pauw die vraag eigenlijk niet mogen stellen? Had er eigenlijk geen debat over georganiseerd mogen worden in De Balie? Feministisch denker Mona Eltahaway wilde optreden, maar weigerde omdat zij ingefluisterd had gekregen dat “een fascist zei dat hij geïnteresseerd is in een zorgvuldige deportatie van moslims, voorzichtig beginnen.”

Het is te betreuren dat Mona Eltahaway niet is opgetreden, want we hadden graag van haar vernomen hoe vrouwen in Egypte onderdrukt worden en haar ondersteund in haar moeizame worsteling. Eens te meer te betreuren aangezien ieder die in De Balie aanwezig was kan bevestigen dat dit niet gezegd is. Bekijk het zelf hieronder:

Gesuggereerd wordt om beroepsmoslims uit te zetten, niet van moslims in het algemeen. Prof Paul Cliteur, Universiteit van Leiden, wordt gevraagd wat hij daarvan vindt en hij zegt dat je niet moet beginnen met dergelijke controversiële maatregelen, maar moet beginnen met voorzichtige maatregelen, bedoeld om de uitwassen van de radicale islam te bestrijden. Hij refereert vervolgens aan de bekende Pakistaanse auteur Ibn Warraq en stelt dat op universiteiten dergelijke visies niet aan bod komen, maar wel bij vrije wetenschappers. Honi soit qui mal y pense! De boze luisteraar wil met opzet anders beluisteren en dat is dus een grove leugen.

“No-platforming” is niet alleen in de VS een groeiend probleem, maar ook in Nederland. Dit is eens te meer opmerkelijk omdat in 2012 de controversiële imam Haitham al-Haddad te gast was in De Balie, waar hij zei dat “afvallige moslims de doodstraf verdienen”. Dat is puur haatdragend en geweld verheerlijkend. Dat is nogal wat om dat vrijelijk in Nederland naar voren te brengen. Past dit nog wel in de vrijheid van meningsuiting? Hij was spreker, dus niet iemand die vanuit het publiek iets meent te moeten roepen. Over de uitspraken van imam Haitham al-Haddad heb ik nota bene niemand over gehoord! Hoe krom kan het worden?

De filosoof wijlen Christopher Hitchens zei ooit: “how far the termites have spread, and how long en how well they have dined.” Nou, in Nederland zijn ze wijd verspreid en hebben ze lang en uitgebreid gedineerd. Schaft Nederland zich af? Wat denkt u zelf?

Frits Bosch, DutchInvestor


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Campert
5 jaren geleden

Schopenhauer is een wijs mens…en uw artikel geeft antwoord op de vraag die wordt gesteld.