Gekrakeel in Groningse gemeenteraad

Vorige week woensdag vond tijdens een raadsvergadering van de gemeente Groningen een ongekend felle discussie plaats tussen burgemeester Peter den Oudsten (PvdA) en Ton van Kesteren, fractievoorzitter van de PVV. Den Oudsten dreigde hem uit de raadszaal te laten zetten.

Ton van Kesteren. Afb: screenshot Vergadering gemeenteraad Groningen 17-04-2019.

Tijdens de zogeheten 1 minuut-interventies, waarbij raadsleden een minuut kunnen spreken over verschillende agendaonderwerpen, wilde Van Kesteren spreken over de verdeling van de zogenaamde regenbooggelden voor LHBTI’ers. Burgemeester Den Oudsten herinnerde Van Kesteren eraan dat hij recht had op één minuut spreektijd en dat hij hem het woord zou ontnemen als hij langer zou praten. Van Kesteren reageerde daarop met: “Dat begrijp ik en dat is ook helemaal in de trant van de discriminatie, racisme en fascisme wat inmiddels is verworden tot politieke correcte dogma’s”.

Den Oudsten vatte dit echter op als een persoonlijke aanval en sommeerde Van Kesteren op indringende wijze: “Dat neemt u terug”. Van Kesteren: “Dit is onderdeel van mijn betoog en ik wil dat u mij de vrijheid geeft dat betoog te houden. U bepaalt niet wat ik hier zeg en uit”. De burgemeester dreigde vervolgens Van Kesteren uit de vergadering te zetten. Er ontstond commotie, waarop de raadsvergadering voor 40 minuten werd werd geschorst. Tijdens de schorsing liet Van Kesteren weten: “Deze rel wordt bewust gecreëerd. Vanaf begin af aan heb ik dit geweten. Commissieleden zijn afgemaakt. Nu treffen ze iemand die er niet van onder de indruk is”.

Jimmy Dijk, fractievoorzitter van de SP, reageerde op het gedrag van Van Kesteren: “Je bent in je eentje en je wilt de wereld veranderen. Dan krijg je weerstand. Je moet je dan niet als een rechtse calimero gaan gedragen. Het is een soort minderwaardigheidscomplex. Waar is je trots? Je hebt één minuut, niet vijf minuten. Hij gedraagt zich nu als een stampvoetend kind dat zijn zin niet krijgt”. Dijk besefte blijkbaar niet half hoe ver hij er zelf naast zit: het is niet Van Kesteren die de wereld wil veranderen. Dat willen de linkse partijen – die eerder zelf last blijken te hebben van een minderwaardigheidscomplex – en de wijze waarop deze dat willen bewerkstelligen is kernachtig samengevat in de woorden van Van Kesteren: discriminatie, racisme en fascisme die inmiddels zijn verworden tot politieke correcte dogma’s. Alles wat rechtser is dan GroenLinks, wordt heden ten dage meteen weggezet is racistisch, fascistisch, islamofoob, nazistisch zelfs, om nog maar te zwijgen van het ronduit stupide “klimaatontkenners”.

Den Oudsten zei na de schorsing dat hij de woorden van Van Kesteren verkeerd had begrepen, en deze daarom niet langer opvatte als een persoonlijke aanval. Het incident in de gemeenteraad baarde nogal opzien bij Provinciale Staten, waar Van Kesteren sinds 2011 ook deel van uitmaakt. De debatten met de PVV zijn daar af en toe stevig, maar lopen nooit uit de hand. Dat komt ook omdat Statenleden en Commissaris van de Koning de politieke uithalen van Van Kesteren vaak over zich heen laten komen. De PVV’er heeft een scherpe stijl van debatteren om zijn punt te maken. Tegelijkertijd poogt Van Kesteren tijdens politieke aanvaringen met een kwinkslag of een woordspeling de eventuele kou uit de lucht te houden, vaak via persoonlijk contact met zijn opponent na afloop.

Ton van Kesteren heeft binnen zijn partij een lokale, regionale en landelijke positie verworven. Naast raadslid in de gemeente en Statenlid in de provincie is hij tevens lid van de Eerste Kamer. Het afgelopen jaar was Van Kesteren in Groningen en in de provincie steevast het boegbeeld van de PVV in de verkiezingscampagnes. Van de deelname aan de verkiezingen in de gemeente Groningen had hij meer verwacht dan die ene zetel die de PVV nu bekleedt, terwijl de PVV nu juist onafhankelijk onderzoek wenst naar de vergaderstijl in de Groningse gemeenteraad. In de stad Groningen gaat het aanmerkelijk meer “over links” dan in de Groningse Ommelanden.


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5 jaren geleden

Het is al “hommeles” in de Groninger Gemeenteraad sinds 1960. Groen Links en de P.v.d.A. hebben jarenlang de bevolking in Groningen met dreigende ” bestuurlijke maatregelen” geterroriseerd als er niet tegemoet gekomen wordt aan de wensen van het bestuur.
Groningen is een ” broeinest van linkse rakkers” en de bemoeizucht met “alles en nog wat”, en, er werd gelachen als de “vaarbelasting” voor plezierschepen en/of de “toeristenbelasting” werd verhoogd of ingevoerd. De Vaarbelasting is nooit gekomen. De invoering van de Onroerend zaken Belasting, werd met gejuich begroet……….. een wethouder zei:” Eindelijk inkomsten zonder einde.”
Vooral de bemoeizucht bij het verhuur van Kamers aan studenten was een HEL. De verhuurders moesten aan bijna onmogelijke eisen voldoen, zoals de Brandweer dat formuleerde. Ook al had een verhuurder een bewijs dat de verhuurde woning, dat er aan een eis tot liberalisering is voldaan, werd het afgewezen of door een ” plaatsvervangende rechter” nietig verklaard.
Drs Max ven de Berg, toen wethouder in Groningen, zei”: De P.v.d.A moet loopgraven maken om de macht” . Daarnaast was de Raad bezig om prachtige oude gebouwen te slopen en daarvoor moderne, aan de tijd af te lezen ontwerpen, gebouwen op te zetten. Ook de veelvuldige protesten tegen het slopen werden genegeerd.

De machtsuitoefening van de Groninger Raad” zoals:” Vorige week woensdag vond tijdens een raadsvergadering van de gemeente Groningen een ongekend felle discussie plaats tussen burgemeester Peter den Oudsten (PvdA) en Ton van Kesteren, fractievoorzitter van de PVV. Den Oudsten dreigde hem uit de raadszaal te laten zetten., IS GEWOON EEN VOORTZETTING van beleid uit 1960. Het Linkse BOLWERK in Groningen …… heeft een eigen Koninkrijkje, en, wie daar aan komt wordt AFGESLACHT.
Links is een ramp in Groningen………… en, niet alleen in Groningen.

**In de stad Groningen gaat het aanmerkelijk meer “over links” dan in de Groningse Ommelanden.***