D66 wil ‘Europese FBI’

De Europese Unie moet een eigen ‘FBI’ krijgen, vindt D66. Europol moet een volwaardige Europese politiedienst worden die zelf kan verhoren, huizen kan doorzoeken of arrestaties verrichten, als het aan de regeringspartij ligt, zo meldt de website van het Algemeen Dagblad.

Afb: Flickr.

Volgens Tweede Kamerlid Monica den Boer hebben criminelen en terroristen maling aan landsgrenzen, die er overigens sinds het Verdrag van Schengen de jure niet meer zijn. De politie moet door die weggevallen grenzen dan ook niet worden gehinderd, maar de lidstaten van de Europese Unie blijven graag baas in eigen huis en brede steun voor een echte Europese politie is er nog niet. Daarom moet Nederland van Den Boer – dat spreekt weer vanzelf, het wereldwijde gidsland bij uitstek op velerlei terrein – een avant-garde gaan vormen met andere enthousiaste EU-lidstaten voor permanente en intensieve politiesamenwerking. Volgens Den Boer staat de samenwerking tussen Europese politiediensten onder druk, doordat vooral oostelijke lidstaten het minder nauw nemen met de rechtsstaat. Dat laatste is overigens aantoonbaar aperte nonsens, maar toch blijft dat door regering, een aantal parlementsleden en media maar doorlopend benadrukt worden.

Het bovenstaande idee voor een federale EU-politie is niet zomaar weer een proefballonnetje. Het is in mijn optiek een bijzonder bedenkelijke ontwikkeling, zeker in het licht van het afschieten van de motie-Van der Staaij door de Eerste Kamer. Deze motie was bedoeld om in het parlement middels de wet een hogere drempel op te werpen voor het overdragen van Nederlandse bevoegdheden aan Brussel. Die drempel is nu nog de helft plus één, maar SGP-voorman Van der Staaij wilde dat naar twee-derde tillen. Dat voorstel heeft het dus niet gehaald. En dat brengt mij na het oplaten van eerdere bedenkelijke proefballonnetjes – onder meer voor een gemeenschappelijke Europese krijgsmacht – op de volgende prangende vraag:

Kan iemand mij uitleggen waar een handelsblok met een interne of gemeenschappelijke markt een eigen president, een eigen regering, een eigen parlement, een eigen rechtspraak, een eigen centrale bank, een eigen vlag, een eigen hymne, een eigen leger en een eigen federale politie voor nodig heeft?


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4 jaren geleden

**Kan iemand mij uitleggen waar een handelsblok met een interne of gemeenschappelijke markt een eigen president, een eigen regering, een eigen parlement, een eigen rechtspraak, een eigen centrale bank, een eigen vlag, een eigen hymne, een eigen leger en een eigen federale politie voor nodig heeft?*** Een uitstekende vraag. Antwoord…. niemand…… behalve …..D-66 natuurlijk.

We zien maar alweer hoe “zwakzinnig” de leden van D-66 wel zijn. Mijn conclusie is dan ook dat er zo snel als mogelijk is er verkiezingen worden uitgeschreven.
Deze bijeen- gedreven “onvolwassen” D-66 aanhangers is volledig verschoont van kennis, ter zake de geschiedenis.
Het is inmiddels een DAGELIJKSE ERGERNIS zoals D-66 zich profileert.
Wat ik ook constateer, is dat Mark Rutte het allemaal wel goed vindt én zich heerlijk aan de macht kan vol zuigen.
Wie had het nu gedacht dat de VVD zich zo LINKS opstelt…… om uitsluitend de macht te willen.