Zondag te zien op National Geographic: missie f-16: onze strijd tegen terrorisme

De vierdelige documentaireserie ‘Missie F-16: onze strijd tegen terrorisme’ beleeft zondagavond om 21.00 uur zijn tv-première op National Geographic. In de serie volgt een cameraploeg van National Geographic en het AD een groep Nederlandse F-16-vliegers op een luchtmachtbasis in Jordanië. Vanuit deze basis vlogen de Nederlandse F-16’s naar Irak en Syrië voor de strijd tegen IS.

Nederlandse F-16-vliegers in ‘Missie F-16: onze strijd tegen terrorisme’. Bron: National Geographic

Camera in de cockpit

Van camera’s in de cockpit tot diepte-interviews met de vliegers die voor het eerst op beeld hun verhaal doen, ‘Missie F-16: onze strijd tegen terrorisme’ geeft een totaalbeeld van het leven van de Koninklijke Luchtmacht in Jordanië. Technische uitdagingen, psychologische effecten, trainingen en operaties komen allemaal aan bod in de vierdelige serie. Naast de F-16-vliegers spreken de filmmakers in deze unieke kijk achter de schermen met commandanten, techneuten en militairen uit alle andere disciplines die benodigd zijn voor een succesvolle missie.

De serie is een co-productie van National Geographic en het AD en is uitgevoerd door Goya Productions. De serie is te zien op tv bij National Geographic en in aangepast formaat online bij het AD en de aangesloten regiotitels.

‘Verhalen van militairen die het waard zijn om verteld te worden’

Het is voor het eerst dat een cameraploeg zulke vrije toegang heeft gekregen tot een basis die gebruikt wordt voor een actieve missie. “Hoewel de veiligheid voor onze mensen, de coalitie en ons land grenzen stelt aan wat we in beeld mogen vertellen, hebben we samen met de defensieleiding besloten deze bijzondere kans niet aan ons voorbij te laten gaan,” zegt luitenant-generaal Dennis Luyt, commandant luchtstrijdkrachten. “We willen Nederland laten zien wie we zijn, wat ons drijft en waarom de missie in het Midden-Oosten ons en zo velen raakt. Als professional, maar bovenal als mens. Het zijn verhalen van militairen die het waard zijn om verteld te worden.”

Einde van het F-16-tijdperk

De missie in Jordanië was mogelijk de laatste waarbij de F-16-straaljagers zijn ingezet. Na ruim veertig jaar maken de gevechtsvliegtuigen plaats voor de F-35. Het afgelopen jaar vlogen de F-16’s meer dan 3.000 missies boven Irak en Oost-Syrië. Daarbij werden ongeveer 2.100 keer wapens ingezet tegen terreurorganisatie IS. De zes F-16’s opereerden vanuit Jordanië. Samen met andere landen ondersteunden ze troepen op de grond. De jachtvliegtuigen vielen IS-doelen aan zoals voertuigen, logistieke opslagplaatsen en wapenopstellingen.


NGNL | MISSIE F-16: ONZE STRIJD TEGEN TERRORISME from FOX Creative Netherlands on Vimeo.


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans
4 jaren geleden

En aan het einde van de laatste aflevering spelen we de “Last Post”, zowel voor de F-16 als voor onze luchtmacht.