Exclusieve serie over Nederlandse F-16-missie bij National Geographic en AD

Van camera’s in de cockpit tot diepte-interviews met de vliegers die voor het eerst op beeld hun verhaal doen, ‘Missie F-16: onze strijd tegen terrorisme’ geeft een totaalbeeld van het leven van de Koninklijke Luchtmacht in Jordanië. Technische uitdagingen, psychologische effecten, trainingen en operaties komen allemaal aan bod in de vierdelige serie. Naast de F-16-vliegers spreken de filmmakers in deze unieke kijk achter de schermen met commandanten, techneuten en militairen uit alle andere disciplines die benodigd zijn voor een succesvolle missie.

De serie is een co-productie van National Geographic en het AD en is uitgevoerd door Goya Productions. De serie is te zien op tv bij National Geographic en in aangepast formaat online bij het AD en de aangesloten regiotitels.

Nederlandse F-16-vliegers in ‘Missie F-16: onze strijd tegen terrorisme’. Bron: National Geographic

‘Verhalen van militairen die het waard zijn om verteld te worden’

Het is voor het eerst dat een cameraploeg zulke vrije toegang heeft gekregen tot een basis die gebruikt wordt voor een actieve missie. “Hoewel de veiligheid voor onze mensen, de coalitie en ons land grenzen stelt aan wat we in beeld mogen vertellen, hebben we samen met de defensieleiding besloten deze bijzondere kans niet aan ons voorbij te laten gaan,” zegt luitenant-generaal Dennis Luyt, commandant luchtstrijdkrachten. “We willen Nederland laten zien wie we zijn, wat ons drijft en waarom de missie in het Midden-Oosten ons en zo velen raakt. Als professional, maar bovenal als mens. Het zijn verhalen van militairen die het waard zijn om verteld te worden.”

Einde van het F-16-tijdperk

De missie in Jordanië was mogelijk de laatste waarbij de F-16-straaljagers zijn ingezet. Na ruim veertig jaar maken de gevechtsvliegtuigen plaats voor de F35. Het afgelopen jaar vlogen de F-16’s meer dan 3.000 missies boven Irak en Oost-Syrië. Daarbij werden ongeveer 2.100 keer wapens ingezet tegen terreurorganisatie IS. De zes F-16’s opereerden vanuit Jordanië. Samen met andere landen ondersteunden ze troepen op de grond. De jachtvliegtuigen vielen IS-doelen aan zoals voertuigen, logistieke opslagplaatsen en wapenopstellingen.

‘Missie F-16: onze strijd tegen terrorisme’, vanaf zondag 24 februari 21.00 uur op National Geographic en vanaf 22 februari elke vrijdag om 16.00 uur op AD.nl


Met dank aan Kristiaan Schimmel, FOX Networks Group.


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans
5 jaren geleden

@ Rob
Niet op deze pagina maar op de home pagina.

Frans
5 jaren geleden

Een stuk over een F-16 missie en dan een plaatje met een paar F-15E’s op de voorpagina.

Shame on you…

😉

Rob
5 jaren geleden
Antwoord aan  Frans

Uhh, F15E’s? Waar? Kan ze niet vinden.

Beheerder
5 jaren geleden
Antwoord aan  Rob

Rob: je hebt gelijk. Dat is overduidelijk een F15e, kun je aan de erectie boven de staart zien. Sorry, ik zal het nóóit weer zo bont maken. Grtz. Ton