De absurditeit van de Duitse “Energiewende”.

In Nederland leidt het ondoordachte “energiebeleid” tot paniek bij de VVD en ontstaan er breuklijnen in de coalitie die zich kritiekloos liet meeslepen door D’66/GL’s ‘drammers’. In Frankrijk zit Macron zo ontzettend klem dankzij de volkswoede over zijn “energiebeleid” dat hij nu doorzichtige afleidingsmanoeuvres bedenkt om daaraan te ontsnappen.

Afb: Pixabay.

In Duitsland wisten linkse politici en activisten, na de catastrofe van Fukushima in 2011, dermate veel stemming tegen kernenergie op te trommelen dat het voor Merkel mogelijk werd om het doodvonnis over de 17 operationele kernenergiecentrales uit te spreken. Hoewel er sindsdien nog steeds geen tsunami door Duitsland’s kerncentrales is geraasd, zijn momenteel nog slechts 4 kerncentrales operationeel, betaalt de Duitse consument de hoogste energie kosten in Europa en is Duitsland één der grootste “schuldigen” aan CO² uitstoot dankzij de noodzakelijke, dure import van fossiele brandstof voor de energiecentrales.

Waartoe deze politieke waan van de dag kan leiden, meldt een verbijsterde N.Z.Z. met een reportage over twee nieuwe, peperdure gascentrales in het Beierse industriële hart van Duitsland die feitelijk niet gebruikt mogen worden dankzij het krankzinnige politiek correcte beleid, maar waar nu zelfs nog een derde centrale bij gebouwd moet worden….

Een typisch voorbeeld van ideologisch gedreven kapitaalvernietiging op kosten van de Duitse consument waartoe visieloze ideologie kan leiden wanneer deze het gezond verstand verdringt in hun “Energiewende”. Beide gigantische centrales van Irsching dienen slechts als (politieke) ‘back-up’, maar zijn feitelijk broodnodig dankzij de onbetrouwbaarheid van de “alternatieve energie” elders, waarover de afgelopen dagen linkse politici niet genoeg de loftrompet kunnen blazen: met 35% van de stroomvoorziening zou deze net zo hoog zijn als die der kolencentrales, aldus ‘thinktank Agora Energiewende’, maar die vlieger gaat niet op.  

Tot 2030 wil de Duitse regering dat aandeel zelfs naar 65% laten stijgen en gaat er, uiteraard, aan voorbij dat zij totaal afhankelijk zijn van al dan niet voorhanden windkracht en het aantal uren zonneschijn… Op de pieken wordt stroom gegenereerd die niet opgeslagen kan worden, in de dalen is het huilen met de pet op. Wat de salonsocialisten niet melden is het feit dat, dankzij hun wanbeleid, er voortdurend een aantal peperdure centrales in reserve worden gehouden met het oog op “Dunkelflauten”, die nu eenmaal meer regel dan uitzondering zijn.

In Irsching (vlak bij Ingolstadt) heeft stroomproducent Uniper met partners sinds 2010 twee “top of the bill’ zeer moderne gascentrales in bedrijf genomen die slechts dankzij het politiek gedreven prijsbeleid inzake “Ökostrom” niet kunnen renderen, voornamelijk dankzij politieke “vondsten” inzake CO² emissies die de voordelen van deze moderne centrales ten opzichte van kolencentrales nivelleren. Hoe dom kan de politiek zijn?

Héél erg dom gezien het volgende: hoewel beide centrales dankzij de politiek slechts projecten zijn die dienen als voorbeeld van kapitaalvernietiging, dwingt de Duitse “Bundesnetzagentur” de exploitant om zelfs nog een derde centrale te bouwen…. Waarom?

Uniper heeft een toewijzing gewonnen voor de bouw van een derde centrale die dankzij onbetaalbare linkse hersenspinsels wèl rendabel kan worden, terwijl de twee andere centrales in reserve moeten worden gehouden…. Die nieuwe centrale voor 300 Megawatt moet namelijk “niet voor de markt” produceren, maar dient slechts ter stabilisatie voor noodgevallen – die uiteraard aan de orde van de dag zijn! Daarvoor krijgt Uniper een dikke vergoeding van de slachtoffers van Angela Merkel, de Duitse belastingbetalers.

Wanneer in 2022 de laatste schone en goedkopere kerncentrale sluit gaat dit politieke project “produceren”, waarbij als kleine “bijkomstigheid” speelt dat de windenergie in Noord Duitsland onbetrouwbaar is; maar dan is er een ander gigantisch probleem voor de linkse ambtenarij die nooit verder kijkt dan de ideologische neus lang is. Voor het geval dat die windenergie namelijk wèl beschikbaar is, weet niemand hoe die naar het industriële zuiden getransporteerd moet worden (terwijl de schone kerncentrales daar beschikbaar zijn en de reactoren sowieso nog jarenlang doorgaan met kernsplitsing, die je nu eenmaal niet kunt afzetten met een druk op de politiek correcte knop).

Merkel c.s. hebben geen passend idee kunnen putten uit het Communistisch Manifest, hoe je een dergelijk giga-project aanpakt, maar het is pijnlijk dat er van de benodigde 7670 km. aan hoogspanningsleidingen slechts 950 km. beschikbaar zijn….

Als in het bedrijfsleven een CEO op deze wijze, zonder enige intelligente strategische analyse en/of daarop gebaseerd businessplan gaat zitten rotzooien met een miljarden project, vliegt hij horizontaal de deur uit en komt nooit meer aan de bak. Angela Merkel en trawanten zitten er nog steeds terwijl de kiezers als makke lammetjes voor haar incompetentie opdraaien!

Sterker nog, door de marktwerking te verstoren met arbitraire prijzen voor hernieuwbare energie die niet kan worden getransporteerd naar de grote afnemers in het zuiden, wordt de chaos alleen maar groter, maar de consument betaalt de noodzakelijke “reddingsoperaties”, die in 2017 al € 1,4 miljard gekost hebben, resulterend in de duurste stroom van Europa!

Eén der partners van Uniper in Irsching is de Neurenbergse N-Ergie ( met 25,2% aandeel), wiens CEO Josef Hasler nu scherpe kritiek levert op Merkel’s “Energiewende”. Hij wijst er, terecht, op dat in feite alle drie de gascentrales dienen voor de stabilisering van het in deze configuratie hoogst onbetrouwbare net, terwijl de derde centrale in feite pas in werking treedt als de twee anderen het niet meer aan zouden kunnen.

Navrant is dat die twee centrales al nauwelijks gebruikt worden, waardoor de absurde situatie ontstaat dat de derde centrale waarschijnlijk nooit gebruikt zal worden, maar toch rendeert dankzij de subsidies die de salonsocialisten betalen om hun eigen gebrek aan professionele planning te ondervangen; uiteraard alles weer op kosten van de consument. Het nieuwe blok wordt volledig schadeloos gesteld door de linkse politiek à raison van vele tientallen miljoenen Euro’s! Hasler zou de plannen het liefst morgen dumpen, maar de Duitse kiezer laat de politiek ongemoeid doormodderen, resulterend in drie gigantische energiecentrales die in feite nooit gebruikt zullen worden.


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties