De tijdbom in Saudi Arabië

Na de moord op Khashoggi schreef ik al dat het mij niet zou verbazen als de cynische Saudis enkele handlangers van kroonprins Salman jr. ’symbolisch’ ter dood zouden brengen teneinde te bewijzen hoe puur hun opperhoofd is. Inmiddels is een handvol van zijn medeplichtigen aangeklaagd en wordt de doodstaf geëist. Mensenlevens in het wrede M.O. hebben nu eenmaal géén enkele waarde, ook al is Saudi voorzitter van de UN mensenrechten club (de semi-communistische bende die slechts ten doel heeft om het Westen te ondermijnen, zoals nu weer gepoogd wordt met de hondsbrutale Marrakesh farce!)

afb: Wikimedia-commons

Zover niets nieuws onder de zon, maar als wij vier jaren Salman op de keper beschouwen gaan er alleen maar rode lichten knipperen: hij heeft in Jemen een humanitaire ramp veroorzaakt, waarbij de rol van Iran evenmin uitgevlakt mag worden. Hij heeft de dictatuur in eigen land alleen maar versterkt, de confrontatie met Qatar gezocht en als bekroning van zijn ‘beleid’ een journalist in mootjes laten hakken.

Dat is het plaatje van de toekomstige koning van Saudi Arabië, een despoot die slechts door historische omstandigheden ‘partner tegen wil en dank’ is van het Westen. Momenteel is koning Salman (sr.) de man met de curieuze titel ‘dienaar van de beide edele heilige plaatsen’, te weten de moskee van de profeet in Medina en de heilige moskee in Mekka nog aan het bewind. Maar hij is 82 jaar oud en schijnt, ondanks de vele handjes die hij glimlachend schudt, al volledig dement te zijn, wellicht een vergevorderde Alzheimer patiënt en daarmee behoort de toekomst aan een aanmatigende brokkenpiloot die nog nat achter de oren is. Maar de imam van de heilige moskee, en veel enorme plakkaten buiten de moskeeën, kondigen reeds lang aan: ‘elke honderd jaar stuurt God u iemand die uw geloof hernieuwt’ – een gezegde van Mohammed.

Deze ‘Mujadid’ moet de gelovigen voorbereiden op de uitdagingen van vandaag en, zonder twijfel, is dat geschenk van God aan de (islamitische) mensheid onze Salman jr. Dezelfde imam sprak de wens uit ‘dat God hem zal beschermen tegen alle internationale complotten en vijandige aantijgingen’, en dat zal hij hard nodig hebben met zijn impulsieve, onvolwassen wangedrag.

Deze ‘hervormer’ speelt met vuur omdat de Wahhabis hun convenant met het al Saudi koningshuis nog steeds respecteren, waarmee de macht verdeeld werd, maar Salman jr.(‘ MbS in de wandeling’) heeft met zijn ‘hervormingen’ ook veel ‘vrome mannen’ die zijn ‘vernieuwingen’ te veel van het goede vonden, in het gevang geslingerd, terwijl dit 33 jarige wonderkind die religieuze steun juist héél hard nodig heeft nu hij er in vier jaren tijd een geweldige ‘zooi’ van heeft gemaakt.

Westerlingen die nooit in het M.O. hebben vertoefd hebben geen idee van de ‘heersende cultuur’ onder die Arabische élite, een kliek van duizenden, dodelijk verwende, prinsjes en prinsessen die zich allemaal aan de trog van de olie-inkomsten laven, daarmee graag in Europa en de USA ‘de beest uithangen’ en daarbij god noch gebod kennen, noch de hunne noch de onze… In London is het mooiste onroerend goed in handen van Arabieren, in zuid Spanje, zuid Frankrijk en Genève zijn afschuwelijke ‘glimpaleizen’ verrezen die het grootste deel van het jaar leegstaan, tot er ’s zomers enkele gecharterde Boeing 747s landen in London, Malaga, Nice en Genève, waaruit honderden passagiers van ‘koninklijken bloede’ zich als een sprinkhanenplaag over de wijde omgeving uitstorten om daar enkele weken ‘huis te houden’. Als de rust is weergekeerd blijven hotels, juweliers, limousine-verhuurders en vele andere slachtoffers, steevast, met onbetaalde rekeningen ter waarde van honderden miljoenen Euro’s zitten. Dat is de ene helft van Saudi, de andere helft zijn de Wahhabis die deze decadente kliek diep haten maar in hun convenant met de al Saudi familie het land met hun ijzeren religieuze greep in de middeleeuwen mogen houden.

De N.Z.Z. meldt al dat ‘MbS, de grote hervormer’ die vrouwen aan het stuur tolereert en Saudi in de moderne era katapulteert, in de wandeling tegenwoordig – in de Engelse afkorting – al ‘Mohammed Bone Saw’ wordt genoemd. Die ‘moderne tijden’ zijn overigens erg relatief, want als wij kijken hoe de sjah van Perzië in de 2e helft van de vorige eeuw zijn land vanuit de middeleeuwen de 20e eeuw in forceerde, hebben wij een perfect voorbeeld van hoe zo’n experiment met een tijdmachine grandioos kan mislukken.

Het Khashoggi-dossier lijkt in Nederland en Turkije al lang vergeten, maar hangt in Washington als een zwaard van Damocles boven Salman’s hoofd. De pot Erdogan heeft zich in deze affaire als de relatief meer geciviliseerde verdediger van de persvrijheid kunnen profileren dan de dictatoriale ketel uit de Golf en kon weer wat toenadering tot de USA zoeken waardoor Saudi in de regionale concurrentiestrijd met Turkije er wat bleekjes uitziet.

De Wahhabis hebben, bij gebrek aan keuze, op het verkeerde paard gewed en Trump zit min of meer met hetzelfde probleem. Omdat Saudi inmiddels ook een vorm van acceptatie van Israël heeft gepraktiseerd en voorzichtig verder bouwt aan die relatie èn Trump steunt in zijn aanpak van Iran, wordt de zaak steeds gecompliceerder. Daartegenover staan ontelbare doden in de ‘vergeten oorlog’ tegen Iran’s Huthi rebellen in Jemen, massale hongersnood en een verwoestende cholera epidemie, maar pas nu komt Saudi’s rol daarbij weer voor het voetlicht. Ook de Qatar crisis, de interventie in Libanon met het geforceerde ontslag van Hariri of de arrestatie van honderden prinsjes en prominenten waren waarschuwingssignalen waaraan het Westen niet voldoende aandacht heeft gegeven, nadat Salman in 2015 zijn rivaal voor de troon Mohammed bin Nayef voorbij stoof en ‘de sterke man’ werd. Dat Trump’s schoonzoon Kushner deze potentiële Saudi investeerders in ‘het Trump onroerend goed domein’ protegeert is uiteraard een andere vorm van puur opportunisme dat hier speelt.

Internationaal is MbS als hervormer en ‘economisch visionair’ gepresenteerd, maar hij was voornamelijk geïnteresseerd in het uitschakelen van de interne concurrentie in plaats van het land voor te bereiden op de periode na de olierijkdom. Sterker nog, ‘wie niet luister moet voelen’, of het nu Khashoggi betreft of Qatar, dat de ‘Muslim Brotherhood’ steunt en zich niet wenst te onderwerpen aan de luimen van deze potentiële nieuwe Sadam Hussein. Zelfs een onwelgevallige tweet van de Canadese minister van buitenlandse Zaken veroorzaakte een rel.

Inmiddels is ook de CIA wel 100% overtuigd van de rol van MbS in de moord op Khashoggi, maar laten wij hem daarmee wegkomen? Zoals ik al eerder opperde worden straks vijf medeplichtigen onthoofd ten bate van Salman’s ‘pure imago’ en alle ambassades en imams knokken tegen ‘boze geruchten’, maar de bal ligt nu bij Donald Trump. Vraag is of deze zijn protegé laat vallen als daarbij het machtsevenwicht in het M.O. niet verstoord wordt en de wapenexport er niet onder lijdt. Salman jr. is een tikkende tijdbom.

 

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties