Prikbord nr 752 (oktober 2018)

Als iemand een eigen auto bezit, is het eenvoudiger om het meerijden te plannen met collega’s, familie etc. Autodeling leidt dus niet tot minder autoritten; alleen tot een kostenbesparing die vergelijkbaar is met meerijden en minder bezetting van parkeerplaatsen in woonwijken door stilstaande auto’s. 

Door de lagere kosten kan het autogebruik zelfs toenemen; zeker als het openbaar vervoer steeds duurder wordt en onbetrouwbaar. Blijft over de files: autodeling leidt tot (noodgedwongen) meerijden met anderen om op het werk te komen e.d. Dit kan een voordeel zijn, zeker in het licht van benodigde parkeerruimte. Doch het afnemen van files en het beschikbaar zijn van parkeerruimte stimuleren weer tot (individueel) autogebruik totdat er een evenwicht is bereikt tussen voor- en nadelen.

ESM-misleiding

De directeur van het Europese noodfonds ESM beweert glashard dat Nederland nog geen cent heeft betaald ten behoeve van de stagnerende aflossing van schulden door  lidstaten die miljarden hebben ontvangen. Nog afgezien van de aanzienlijke kosten van de ESM-staf, heeft Nederland reeds te horen gekregen dat van een volledige aflossing geen sprake kan zijn, dat de termijn tot in het absurde wordt opgerekt en dat de lidstaten met schulden ook nog de problemen met zwakke banken moeten oplossen. Anders gezegd: de ESM drukt zelf geld of de Nederlandse garanties zijn mede gebruikt om op de financiële markten geld los te peuteren voor de ESM-programma’s. De schulden die de ESM heeft opgebouwd, zijn derhalve ook verplichtingen waarin een Nederlands aandeel aanwijsbaar is. Verplichtingen die ons land daadwerkelijk armer maken, indien de aflossingen opdrogen, wat de heer Regling kennelijk wenst te verhullen.

Goede doelen

Belastingaftrek bij schenkingen aan goede doelen betekent dat iedere belastingplichtige ongevraagd meebetaald aan organisaties die veelal niet transparant zijn en geen financiële controle mogelijk maken. Daar waar jaarrekeningen wel gespecificeerd zijn, blijkt de bestemming van de gelden meestal onthullend. Overigens geldt dit ook voor belastingafspraken met sporters, voetbalclubs, politici, kerken en kampers. Iedere euro die niet wordt geheven, moet door anderen worden bijgepast.

Grootgrutters

In mijn regio hebben binnen een straal van ca. 5 km de volgende opvallende (supermarkt)verbouwingen en winkelopeningen plaatsgevonden binnen een kort tijdsbestek: Albert Hein, Lidl (2), Em-Te/Jumbo, Action, Plus (2), Blokker, Hema en Viva. Die extra en vooral onbegrijpelijke kosten moeten worden terugverdiend via de portemonnee van de klanten. Hoe men dan op het idee komt dat die alles mooier en duurder willen, is een raadsel. Blijkbaar leven vooral de grootgrutters in een andere wereld.

Hongarije

In het tv-programma ‘Lubach op zondag’ werd de EU-rapportage van mevr.  Sargentini over Hongarije op de korrel genomen.  Nu is het niet moeilijk haar kritiek te delen als je de miljoenenverspillingen van de Hongaarse regering – voor onder meer peperdure prestigeprojecten  – bekijkt zonder op de hoogte te zijn van de honderden miljoenen die door de EU en in Nederland worden verspild. Of de miljarden in Duitsland en Frankrijk.

Ook de beperkte persvrijheid is zorgelijk als je niet weet hoe hier de pers ‘instructies’ krijgt of journalisten (juridisch) worden aangevallen, de ‘staatsmedia’ linkse propaganda spuien en de WOB slechts moeizaam wordt gerespecteerd door de overheid. De tegenhangers van Duitse programma’s als Frontal 21 en de artikelen in die Welt ontbreken hier, wellicht met uitzondering van de tv-serie ‘Van onze centen’. Dat er ook  in Hongarije politieke en foute rechters worden benoemd, is nauwelijks verbazingwekkend gezien de situatie in Nederland,  Duitsland, België, Frankrijk, Spanje en Italië. Maar dat kan een Europese parlementariër allemaal niet weten, toch?

Irak

De nabestaanden van alle soldaten en burgers die omkwamen tijdens de oorlog tegen

de terreur in Irak, hebben zich vermoedelijk getroost met de gedachte dat het land en de Irakezen zouden terugkeren in de beschaving, welvaart en verdraagzaamheid van vóór de Saddam-periode. Doch die offers lijken tevergeefs, want overal waar de religieuze dictatuur en het (moslim-)extremisme zijn wandaden verricht, moet de samenleving lijden. Vooral vrouwen, meisjes en kinderen. In vele landen heeft dit tot tienduizenden slachtoffers geleid en een onvoorstelbare verwoesting, zonder dat het einde van de beproeving in zicht komt. Nederland blijkt hieraan een eigen ‘bijdrage’ te hebben geleverd door – zeker niet voor het eerst – terroristen te steunen, onder meer in Syrië. De verhullende benamingen zoals rebellen, tegenstanders van het regiem, oppositietroepen, bevrijdingsoorlog maken dit niet anders: oorlogsmisdaden zijn het kenmerk van islamitische strijders en terreurbendes. En de wereld heeft daar geen antwoord op: Jemen is het volgende land dat voor tientallen jaren afhankelijk wordt van buitenlandse hulp, waarbij corruptie en rechteloosheid de opvolgers zijn van het geweld. Niet alleen in het Midden Oosten en Turkije, maar ook in Indonesië, de voormalige Sovjet-staten, Bosnië en Noord-Afrika.

Wereldbank

Indonesië leent 1 miljard dollar van de Wereldbank voor de herstelwerkzaamheden in Sulawesi, naast de tientallen miljoenen aan giften uit verschillende landen. Naar verluidt is de geraamde schade ongeveer 0,5 miljard, dus gaat de rest naar andere bestemmingen. Terugbetaling gebeurt uiteraard via de schatkist, maar die is kennelijk leeg gezien de ‘noodzakelijke’ lening. Jaren geleden werd reeds berekend dat er in Indonesië 100 miljard aan ontwikkelingshulp verdwenen zijn. Zal het nu anders gaan?

Wingewesten

Veel Duitse Turken hebben het niet over Turkije, maar over ‘ons land’. Bij de weergave van donaties voor het Duitse kankerfonds kwam dan ook tijdens mijn observatieperiode geen enkele Turkse naam voorbij.  Uiteraard profiteren Turken wel van de Duitse kankerbestrijding, maar verder is Duitsland voor hen vooral een wingewest. Daarin wijken ze niet af van de corrupte elites en van voormalige Oostduitse ambtenaren. Het verhaal gaat dat die bij de ‘Wende’  allemaal nog een pak versgedrukte bankbiljetten kregen (als zwijggeld ?) om die daarna te wisselen tegen Westduitse Marken.

Ook Merkel heeft eigen ideeën over de belangen van Duitsland en heeft de Turkse dictator toegelaten in ‘haar’ land waar reeds ca. 3 miljoen Turken wonen  en de Turkse geheime diensten actief zijn met onder meer de hulp van een politiefunctionaris in Berlijn. De geschiedenis van Chamberlain en Hitler, Nederland en Soekarno, Nederland en Castro, Nederland en het Zuidafrikaanse ANC, Europa en Arafat, Europa en Ceausescu, Europa/VN en Abbas, Amerika en Stalin, Amerika en Marcos, etc. etc. herhaalt zich. Dictators en terreurmanagers worden behandeld als waardige staatshoofden, want de slachtoffers zijn onze verantwoordelijkheid niet…

De dictator van Venezuela, Maduro, heeft naar verluidt het laatste goud het land uit laten transporteren en op een ‘veilige plaats’ ondergebracht. De bevolking verhongert, medicijnen zijn onbetaalbaar, banken, politie en leger oefenen een schrikbewind uit, doch de VN doet niets en wacht af hoe een heel land door een maffiabende als wingewest wordt beschouwd en leeggeplunderd, inclusief schilderijen uit de musea.

ZZP-verzekering

Dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP-ers goedkoper gaat worden, indien er meer deelnemers zijn, lijkt me een onbewezen stelling. Juist de ZZP-ers die nu genoeg verdienen om de hoge premies te kunnen betalen, behoren doorgaans tot de categorie met de minste risico’s.  De rest – vooral in de bouw – is veelal onverzekerd en zal bij tijdelijke én langdurige arbeidsongeschiktheid een uitkering (moeten) aanvragen.

En hier komt het belang van de staat in beeld; als die het risico daadwerkelijk wil laten afdekken door verzekeraars, dan mag in ieder geval een bijdrage worden verwacht. Eerst dan kan er sprake zijn van betaalbare premies voor iedereen.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties