De fiasco’s van Poetin en zijn G.R.U.

Er doet zich een merkwaardig fenomeen voor bij de vorming van een (positieve) publieke opinie inzake Rusland, die om duistere redenen kennelijk gekoppeld is aan zeer negatieve sentimenten jegens de E.U., met name de Brusselse sancties tegen Poetin.

Vladimir Putin. Afb: wikimedia-commons.

Dat mensen – met recht – negatief kunnen denken over Juncker c.s. is hen van harte gegund, maar in een simplistische extrapolatie hiervan naar een pro-Poetin houding kan ik geen rationele argumenten ontwaren, integendeel. Los van hun pro-Poetin houding hebben deze lieden niets gemeen met Rusland apologeten die veelal het slachtoffer zijn van tientallen jaren doortrapte linkse ideologische indoctrinatie.

Om Rusland in een correcte context te plaatsen schreef ik op 28 september jl.al een artikel over de G.R.U. en dit nieuwe epistel bouwt daarop voort omdat de hoogst onbetrouwbare Russen niet alleen in Engeland en Nederland hebben lopen blunderen, maar ook recentelijk in Zwitserland op heterdaad betrapt zijn bij hun achterbakse praktijken.

In september 2016 nam een G.R.U. team o.l.v. Jewgeni Serebrjakow hun intrek in Lausanne’s Hotel Alpha Palmiers, waar Wada (World Anti Doping Agency) enkele dagen later bijeen zou komen. De primitieve Poetin zon op wraak voor de uitsluiting van meer dan 100 Russische atleten van de Olympische spelen in Rio en in Serebrjakows koffer zat alle apparatuur voor een cyber aanval op de Wada deelnemers.

De beruchte G.R.U. eenheid 26165, verantwoordelijk voor cryptografie en hackingoperaties, had Alexei Morenez in een ander hotel vlakbij ondergebracht en toevallig hadden hun paspoorten volgnummers die onderling slechts één cijfer verschilden. Dit alles is door de Zwitsers onderzocht en onomstotelijk vastgesteld. Beide Russen hackten een laptop van een Canadese Wada deelnemer en hadden zo toegang tot de Wada database, waarin zij volgens Amerikaanse bronnen malware installeerden als Gamefish, X-Agent en Remcomsvc.

De Canadees constateerde meteen dat er iets met zijn laptop aan de hand was maar sloeg nog geen alarm en reisde weer naar huis waar hij zijn netwerk van de Canadese anti-doping organisatie CCES opende en zo meteen alle Russische rotzooi installeerde en de Russen gedurende meer dan een maand vrije toegang verleende tot vertrouwelijke documenten over de Russische praktijken tot de Canadezen hun netwerk in oktober enkele weken platlegden. Dit was pas de proloog van een doldrieste Russische koers van de nieuwe G.R.U. generaal Igor Korobow.

Het bijzondere aan de G.R.U. hacks is dat zij zich schuldig maken aan ‘hack & dump’, d.w.z. dat e.e.a. niet alleen in het geniep geschiedt maar dat vertrouwelijke info ook misbruikt wordt voor propaganda, zoals in 2016 toen de Russen de computers van de Democratic National Convention binnendrongen om naderhand maandenlang bruikbare propaganda te lozen.

Al voor de Wada conferentie werden vertrouwelijke dossiers van niet-Russische atleten misbruikt om de aandacht af te leiden van Russische dopingpraktijken in Sotchi, maar daarna had de G.R.U. de brutaliteit hun twee spionnen naar Lausanne te sturen omdat de contraspionage in Zwitserland geen schijntje is van die in de USA, maar desondanks was het zaadje al geplant voor een ongekend debacle van de G.R.U.

Vlak voor zijn aftreden kondigde Obama al maatregelen aan tegen de G.R.U. maar in april 2018 werd een lange ‘radiostilte’ doorbroken toen beide spionnen – 1 ½ jaar na Lausanne – opdoken om in Salisbury de Russische sporen van de moordaanslag op vader en dochter Skripal uit te wissen. De Organisatie voor Verbod op Chemische Wapens (OPCW) was aangesteld om met hun laboratorium in Spiez de Britse conclusies inzake het gebruik van Novitschok te bevestigen, reden waarom OPCW het doelwit werd van onophoudelijke Russische cyber-aanvallen, maar op die afstand kon de G.R.U. niet binnendringen. Geen nood, zei de G.R.U. dan gaan wij wel naar de OPCW in Den Haag!

Morenez en Serebrjakow waren echter zo stom om met twee andere spionnen in Den Haag betrapt te worden voor het hoofdkwartier van de OPCW door Nederlandse, Amerikaanse en Engelse veiligheidsdiensten, terwijl deze schooiers al kaartjes op zak hadden voor de trein naar Basel. Op de laptop van Serebrjakow werden ook sporen aangetroffen van het geknoei in Lausanne en onderzoekmateriaal over het lab in Spiez d.d. 2018.

Kennelijk had de Zwitserse inlichtingendienst N.D.B. een belangrijke rol meegespeeld bij de arrestaties in Den Haag en het produceren van info over G.R.U. praktijken in Malaysia, Canada, de USA, Brazilië en zelfs in Zwitserland, maar hieruit blijkt dat er kennelijk ook over de grenzen gecommuniceerd wordt. De tip dat de G.R.U. in Nederland actief zou zijn kwam van de Britten (volgens de Financial Times), mogelijk via een tip uit Moskou of via een lek uit de Russische ambassade in Den Haag dankzij een suffe G.R.U. medewerker die via open lijnen met Moskou over de operatie sprak!

Ondertussen hadden de Amerikanen bij onderzoek naar tegen de Canadezen gebruikte malware de aanwezigheid geconstateerd van een virus dat wees naar de Rus Sergei Badin, een oude bekende van de F.B.I. met een leidende rol in de “26165 groep”. Dus een vroeg spoor van Lausanne naar de G.R.U.! Een controle op de gastenlijsten van beide hotels in Lausanne leverden de namen op van de twee G.R.U. agenten

De openbare aanklager in Lausanne opende een onderzoek wegens de cyber-aanval in Lausanne in maart 2017 en kort voor de zomer gaf Bern een geblokkeerde rekening vrij van een in Moskou in ongenade gevallen Rus, waarna Skripal naar Zwitserland kwam om een week lang met de N.D.B. hierover (met name de hacking operatie in Lausanne) te beraadslagen omdat hij de G.R.U. van binnen en van buiten kende. Poetin zal dat al snel opgemerkt hebben en zijn kraaloogjes zullen wel rood van nijd geweest zijn in die dagen en dat hij een moordlustig baasje is komt niet als een verrassing…

Ondertussen zat in Washington Robert Mueller ook al achter de Russen aan wegens hun inmenging in de 2016 verkiezingen en in 2018 werd een strafklacht gelanceerd tegen twaalf G.R.U. medewerkers met veel details die de G.R.U. niet blij gestemd zullen hebben.

 

De primitieve poging om de Russische verantwoordelijkheid onder het kleed te vegen door Skripal te vermoorden is typerend voor het beperkte denkraampje van Poetin, want door zijn impulsieve en primitieve gedrag brachten het journalistenplatform Bellingcat ( belangrijke onderzoekers van de MH-17 moordaanslag van Poetin) en the Insider nog eens driehonderd namen van G.R.U. medewerkers in de publiciteit, kortom de G.R.U. en Poetin staan met hun broek op hun enkels op het marktplein te kijk, naast pijnlijk gedetailleerde bekendmakingen van onze eigen geheime dienst en die der Amerikanen en Engelsen. De ongekende stommeling Morenez had nog het taxi-bonnetje van het G.R.U. kantoor naar het vliegveld op zak zodat hij dat later kon declareren. Over amateurtoneel gesproken!

Ook andere Russische staatsorganen werden in het schandaal betrokken, zoals het ministerie van Buitenlandse Zaken met rare complottheorieën die te dom waren voor woorden en een dag na de pijnlijke bekendmakingen in Den Haag liet de idioot Lavrov bekend maken dat er geen sprake van Novitschok maar van het westelijke BZ sprake zou zijn, hetgeen pertinent werd tegengesproken door het Zwitserse lab in Spiez… Daags daarna kwam de als altijd voortreffelijk geïnformeerde N.Z.Z. met een onderzoek, aan de hand van OPCW richtlijnen, dat aantoonde dat Lavrov een leugenaar is.

Zwitserland is neutraal en waardeert het absoluut niet als de Russen hen in hun machtsspelletjes meesleuren, nog los van de schade in de directe betrekkingen, maar daar zijn de barbaren in Moskou niet mee bezig. De nieuwe G.R.U. generaal Igor Korobow wacht tot het licht voor hem uitgaat maar de Russen gaan ondertussen onbeschaamd verder met hun cyber-oorlog en de G.R.U. krijgt vers bloed.

Poetin’s infantiele propaganda-medewerkers proberen nu een soort hersenspoeling van de westerse openbare mening te bewerkstelligen middels een sprookje over een fictieve Russische bedreiging van het Westen, geheel in stijl met dit treurige Poetin drama.

Ik ben benieuwd of er nu nog Rusland apologeten zullen vragen of er “bewijs” is….

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hein
5 jaren geleden

Er zijn nog hele hordes Rusland apologeten. Kijk maar naar reacties op websites als Elsevier, TPO, DDS, EJ Bron enz. Sukkels, gevormd door de anti USA retoriek die in Europa onverbeterlijk lijkt (is?).