Iran in de duivelscirkel van repressie en protest

Mahmoud Alavi’s naam is internationaal (nog) vrij onbekend, maar deze beul is onmisbaar voor Irans pogingen om de buurlanden te onderwerpen. Op 1 januari nam de  24-jarige Saru Ghahremani deel aan één van de vele landelijke protesten en verdween spoorloos.

Iran’s geestelijk leider Khamenei. Afb: wikimedia / seysd shahaboddin vajedi

Elf dagen later brachten agenten van Irans ministerie van Informatie en Veiligheid (MOIS) zijn verminkte lichaam bij zijn ouders en arresteerden zijn vader, die enkele uren later voor de tv-camera verklaarde dat zijn zoon was omgekomen in een schietpartij met de veiligheidsdienst, niet in een MOIS-gevangenis. MOIS vermoordt sinds de jaren ’80 systematisch ideologische tegenstanders van de theocratie, zowel in Iran als in het buitenland – daarbij in ‘goed gezelschap’ van de Sovjet-Unie en Noord-Korea – op dermate brute wijze dat zelfs de regering-Obama twee MOIS-ministers op de sanctielijst plaatste en de organisatie MOIS eveneens! De huidige opperbeul Mahmoud Alavi is tot nu toe aan dat lot ontsnapt, maar in deze tijd van toenemende demonstraties en Donald Trumps morele steun daarvoor is het zaak dat de USA Alavi op de ‘shitlist’ plaatst, want MOIS is de spil in het rad der revolutionaire ambities van de ayatollahs en het is hoog tijd dat de uitdaging van de Iraanse bevolking aan deze slagers gesanctioneerd wordt.

In 2016, zei Irans ‘hoogste leider’, ayatollah Ali Khamenei, dat MOIS ‘de harde buitenste laag’ is van de Islamitische Republiek, die helpt om ‘de zachte kern’ ervan te beschermen. Omdat Iran zich niet alleen bedreigd voelt door buitenlandse militaire macht, maar ook door westerse waarden die de potentie hebben tot ondermijning van hun theocratie, is de taak van MOIS duidelijk genoeg: Ali Khamenei stelt dat MOIS meer dan wie ook het geloof en de spiritualiteit moet beschermen.

Dit vertaalt Alavi in de volgende marsorder: ‘al het MOIS personeel – zei hij in april – bevestigt hun bereidheid en paraatheid om ons te verdedigen tegen de partners van de globale hegemonie o.l.v. de USA die wereldhegemonie zoekt en tegen het zionisme en Saoedi-Arabië, tot onze laatste druppel bloed, zowel in een harde als een zachte oorlog’. Sinds 2013 is hij verantwoordelijk voor de arrestatie, marteling van en moord op journalisten, mensenrechtenactivisten, politieke dissidenten en religieuze minderheden. Hij overziet ook propaganda, inclusief voornoemde bekentenis van de vader van één van zijn slachtoffers, waarbij MOIS instrumenteel was in de gewelddadige onderdrukking van de Groene Revolutie in 2009.

Het Pentagon houdt MOIS verantwoordelijk voor talloze moorden en terroristische aanvallen op Iraanse dissidenten in de diaspora, waaronder de draconische bomaanslagen in Buenos Aires van ’92 en ’94 op de Israëlische ambassade en het Joodse Centrum. MOIS steunde Hezbollah, Hamas, al-Qaeda en het regime van Syrië’s Bashar al-Assad. Het heeft een presentie in landen rond de Perzische Golf, Jemen, Sudan, Libanon, de Palestijnse territoria, Europa, Oost- en Zuid-Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Het heeft militaire technologie ‘verworven’ en heeft, na tekening van Obama’s ‘nucleaire pact’, nota bene naarstig geprobeerd om toch wereldwijd zware centrifuges te kopen voor het opwerken van splijtbaar materiaal voor kernexplosies en waakt voor bedreigingen voor Irans nucleaire programma, dat niet meer zou bestaan zonder MOIS. Speciaal Iraniërs met westerse banden moeten het ontgelden en deze misdadige activiteiten nemen geen spatje af, integendeel, alle wereldwijde operationele netwerken blijven actief en de hulp aan terroristische organisaties, die dankzij Obama’s onverantwoordelijke financiële hulp naar ongekende hoogte kon stijgen, gaat onverminderd verder, evenals hun ‘human rights’-misbruik, terwijl zij instrumenteel waren in de onderdrukking van de demonstraties van 2017.

Die onderdrukking werd manifest op 11 juni 2017 toen een rechtbank gevangenisstraffen van 8 jaar uitsprak tegen de studenten Sina Darvish Omran en Ali Mozaffari, op grond van de door MOIS afgedwongen bekentenissen van activiteiten tegen de ‘nationale veiligheid’ en ‘propaganda tegen de staat’. In mei werd een golf van arrestaties uitgevoerd van leden van het Baha’i geloof dat door de UN wordt beschreven als de strengst vervolgde religieuze minderheid.

Andere in het buitenland woonachtige Iraniërs werden, hoewel formeel uitgenodigd door culturele overheidsinstanties en medische universiteiten, glashard ter plekke gearresteerd op spionage klachten en voor jaren achter de tralies geslingerd. MOIS overlapt vaak met de Revolutionaire Garde en andere inlichtingenorganisaties, maar blijft de onmisbare spil in deze sinistere praktijken met het doel de regio te onderwerpen. In oktober 2017 vaardigde Trump al sancties uit tegen de IRGC, een andere inlichtingendienst, wegens steun aan terrorisme en zelfs Bush had al enkele sancties uitgevaardigd tegen generaal Soleimani en zijn Quds legermacht die actief in Syrië strijden en Israël bedreigen, dus het wordt tijd dat Trump ook Mahmoud Alavi en zijn club op de ‘shitlist’ zet, want in Iran rommelt het weer en de geest van nieuwe protesten waart door het land.

Dit keer zijn het geen studenten, maar staan conservatieve bazarhandelaren op de barricaden, hetgeen de regering beduidend meer zal verontrusten omdat deze bazari’s normaal steunpilaren van de regering zijn. Afgelopen maandag bleef de grote bazar van Teheran voor het eerst in 40 jaar gesloten en trokken de bazari’s massaal naar het parlement tot zij met traangas en de wapenstok werden verdreven. Dinsdag was het niet veel anders, waarna bazari’s elders in het land zich snel aansloten.

Niet alleen klonk ‘Dood aan Rohani!’, maar ook werd geprotesteerd tegen de peperdure financiering van terroristen in het buitenland, hetgeen dankzij de mobiele telefoon al snel in heel het land te volgen was. De reden voor deze nieuwe protestgolf is de ontwaarding van de Iraanse rial in de economische achteruitgang dankzij de ayatollahs, reden waarom de bazari’s vrezen voor hun bestaan. Ook de blokkade van de invoer van consumentengoederen, onduidelijke invoerheffingen en corrupte douaneambtenaren waren debet aan dit protest.

Net als de gierende devaluatie van de Turkse lira de sultan Erdogan meer en meer onderuit dreigt te halen is de vrije val van de Iraanse rial voor de handel onacceptabel; in 6 maanden viel de koers tegen de dollar met 50% en op de zwarte markt is de koers al doorgeschoten naar 85.000 rial per dollar, komend van 70 rial per dollar in 1978 kort voor de revolutie! Dit werd o.a. veroorzaakt door het uitstappen van Trump uit het ‘nucleaire pact’ van Obama en de nieuwe sancties, dus smoesjes van de regering dat dit het gevolg van buitenlandse propaganda zou zijn werden niet geaccepteerd, omdat het schrijnend mismanagement van de ayatollahs duidelijk is. Naar schatting is de kapitaalvlucht in 2017 tot rond de dertig miljard dollar gestegen, dus het gaat al richting Venezuela en Cuba.

De corrupte en incompetente theocraten hebben geen idee en scherpen de repressie daarom nog maar eens flink aan met dreigementen van steeds hogere straffen voor ‘onruststokers’, maar de geest is uit de fles en er komt een moment dat de bevolking niet langer accepteert dat er geen fatsoenlijk voedsel op tafel komt en Trump zijn gelijk haalt met een regimewisseling.

De ayatollahs hebben pijn en angst, maar wat doet de verlichte EU? Waarschijnlijk krijgt Mogherini morgen weer een schone theedoek om haar hoofd gedraaid om in Teheran eeuwige trouw te zweren aan de haatbaarden van Iran. Je ware vrienden laat je niet in de steek…

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
6 jaren geleden

**De ayatollahs hebben pijn en angst, maar wat doet de verlichte EU? Waarschijnlijk krijgt Mogherini morgen weer een schone theedoek om haar hoofd gedraaid om in Teheran eeuwige trouw te zweren aan de haatbaarden van Iran. Je ware vrienden laat je niet in de steek…***. Aldus de heer Dunki.

En, Cicilia Malmström dan? Was Euro- Commissaris van immigratie in Europa ( nu Handel) ,en vond dat immigratie in Europa een verrijking was. Ik heb zeldzaam zo veel ongelooflijke naïviteit gezien en ongeschiktheid.
Zolang krankzinnigen gesteund worden door “idioten” zal er niets veranderen. Ook in Iran niet. Prof dr. Ashfin Ellean, Iraniër van geboorte, heeft ook enkele artikelen geschreven in Elsevier en heeft “ons” gewezen op het gevaar van Ayatollahs.

Overigens, een uitstekend artikel.