Een elitair luchtkasteel voor Den Haag

Terwijl tot op het hoogste niveau in ons land de broekriem wordt aangetrokken, bezuinigd en lasten verzwaard, wil de gemeente Den Haag bijna 200 miljoen euro uitgeven aan de bouw van het elitaire cultuurpaleis Spuiforum. Hierin moeten het Residentie-orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium een onderkomen krijgen.

Afb: Michiel Verbeek voor Wikipedia.

Elitairder kan het bijna niet en de volstrekt regenteske wijze waarop de plannen worden doorgedrukt spreekt wat het elitaire karakter van het project betreft dan ook boekdelen. Uit onderzoek blijkt dat nieuwbouw goedkoper en rendabeler is dan renovatie van de bestaande theaters en daarmee is de komst onherroepelijk, tenminste volgens de wethouders Marnix Norder (Stadsontwikkeling, PvdA) en Marjolein de Jong (Cultuur, D66).

Het zogeheten Spuiforum komt aan het Spui, in het centrum van de stad, waarbij de vormgeving van het complex op zijn zachtst gezegd nog wel eens voor gefronste wenkbrauwen zou kunnen zorgen. Het is de bedoeling dat de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater worden gesloopt. Het project is bepaald niet onomstreden: tegenstanders vinden het een verspilling van belastinggeld en dat verzet is er niet enkel bij de oppositie, maar ook bij coalitiepartij PvdA. Vanwege de ophef vroeg de gemeenteraad in juli om te kijken of renovatie beter en goedkoper zou zijn. Als dat het geval was, zou de gemeente voor opknappen gaan. Maandag werden de resultaten van het onderzoek naar buiten gebracht. Renovatie zou 7,5 miljoen euro meer kosten en per jaar 1,5 miljoen euro minder opleveren dan nieuwbouw. Een dergelijk antwoord was natuurlijk wel te verwachten: het cultuurpaleis komt er. De gemeenteraad debatteert op 31 oktober over het project, maar dat gaat volgens wethouder Norder alleen over het bestemmingsplan. Het besluit om te gaan bouwen is volgens hem al genomen.

Het nieuwe cultuurpaleis van Den Haag, zoals gebruikelijk is bij dergelijke projecten, zal duurder worden dan de gemeente voorstelt. De bouw van het Spuiforum kost niet de geplande 181 miljoen euro, maar bijna 243 miljoen. Dat is in ieder geval de uitkomst van een onderzoek door adviesbureau BBN dat is uitgevoerd in opdracht van de Haagse Stadspartij, een tegenstander van het project. Ook over andere delen van het project is men kritisch. Zo twijfelen de onderzoekers aan de vluchtmogelijkheden op de bovenste verdiepingen. Het gehandicaptentoilet is erg moeilijk bereikbaar en voor de interne logistiek is het gebouw niet logisch ontworpen. Veel ruimtes krijgen geen daglicht, zodat daar extra lampen geplaatst moeten worden, hetgeen veel extra elektriciteit kost. Verder conflicteert de inrit van de parkeergarage onder het Spuiforum met de uitrit van de parkeergarage van het naastgelegen stadhuis.

Van 1996 tot 2005 was Den Haag een zogenoemde Artikel 12-gemeente. Een gemeente met een artikel 12-status is onder financiële curatele gesteld door het Rijk vanwege een structureel slechte financiële situatie. Deze gemeenten krijgen van de rijksoverheid extra geld in ruil voor een streng financieel toezicht. Zo moeten de gemeenten met de artikel 12-status voor grotere uitgaven toestemming aan het Rijk vragen. Begin jaren negentig werd duidelijk hoe belabberd Den Haag ervoor stond. Jarenlang had de stad veel meer eigen geld uitgegeven aan stadsvernieuwing dan de landelijke norm aangaf en daarnaast lagen de kosten van sociale bijstand per ingezetene beduidend hoger dan in de rest van Nederland. Pas in 2005 kwam een einde aan de Artikel 12-status door, jawel, een krachtige kapitaalinjectie van het Rijk. Het lijkt er dan ook erg veel op dat de gemeente Den Haag in die jaren niets heeft bijgeleerd: er gaat een gigantisch bedrag worden uitgegeven aan een nieuw onderkomen voor een drietal gesubsidieerde instellingen, die bestemd zijn voor een zeer selecte groep mensen, welk bedrag bijeen wordt gebracht door een zeer grote groep mensen die waarschijnlijk liever een wedstrijd van ADO in het Kyocera-stadion bijwoont.

Er zijn dan ook beslist betere bestemmingen te bedenken voor een dergelijk kapitaal. Alleen de bouw van een duur cultuurpaleis gaat de bouwsector echt niet uit het slop trekken. Per Haags hoofd gaat het Spuiforum 357,49 euro kosten en dat drukt heden ten dage nogal zwaar op de koopkracht van een doorsnee gezin. Ter vergelijking kan worden aangevoerd dat 181 miljoen euro meer dan de helft is van de extra bezuinigingen die Defensie onlangs opgelegd heeft gekregen, en bijna net zoveel als het huidige jaarbudget voor de AIVD, waar in de nabije toekomst als gevolg van de bezuinigingsdrift van het kabinet ruim 70 miljoen vanaf gaat. Gelet op de recente berichtgeving over zogenaamde shariawijken in Den Haag en het bagatelliseren daarvan is het wellicht verstandiger om wat meer aandacht en geld te besteden aan onderzoek naar en vergroting van de veiligheid van Den Haag en de Haagse bevolking dan aan het oprichten van een politiek fallussymbool en exclusieve avondjes uit voor een select publiek.

Nu u dit gelezen hebt, denkt u waarschijnlijk “Klopt dit wel?” Ja, het klopt, alleen is dit artikel op 26 september 2013 op onze oude website OSL-Stavast gepubliceerd, maar het is weer op en top actueel: Omroep West meldde gisteren dat het nieuwe cultuurcomplex op het Haagse Spuiplein geen 176,6 miljoen euro gaat kosten, maar in totaal 210 miljoen. Het nieuwe college heeft besloten nog eens twintig miljoen extra in het gebouw te steken en daarnaast wordt het een jaar later opgeleverd dan gepland. Dat het gebouw veel meer gaat kosten is niet verbazingwekkend, want dat gebeurt, zoals ik vijf jaar geleden al schreef, altijd met dit soort grote projecten. Zonder uitzondering. Tot vier jaar geleden lag het ontwerp voor het cultuurpaleis op tafel, maar dat werd bij de collegeonderhandelingen van 2014 van tafel geschoven, omdat de Haagse Stadspartij toen ging deelnemen aan het stadsbestuur. Lijsttrekker Joris Wijsmuller had beloofd dat het cultuurpaleis er niet zou komen. Het zou met 181 miljoen euro te duur zijn. Wijsmuller maakte als wethouder vervolgens zelf een nieuw plan en verzekerde keer op keer dat dat goedkoper zou worden. Dat blijkt opnieuw niet het geval.

Wanneer gaan we eens een begin maken met het hoofdelijk aansprakelijk stellen van gesjeesde bestuurders die gemeenschapsgeld over de balk smijten?

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Campert
5 jaren geleden

En dan nog op een rampzalige locatie; unheimisch, ’s avonds uitgestorven. De zoveelste blunder van onze linkse doordram elite.