Het toenemende verdriet van Groningen

Gisteren werd mij door een Twitterbericht van Tweede Kamerlid Sandra Beckerman (SP) duidelijk dat de toegekende schadevergoedingen als gevolg van de aardgaswinning – en dit verzin je gewoonweg niet – het toetsingsinkomen voor het berekenen van toeslagen verhoogt en dat kan ernstige gevolgen hebben voor zorgtoeslagen en kindgebonden budgetten.

Afb: wikimedia

Beckerman verwees in haar Tweet naar een pagina van de Belastingdienst, waarop wordt uitgelegd wat de vergoeding van bevingsschade betekent voor toeslagen. Daarop staat dat die vergoeding inderdaad gevolgen kan hebben als daardoor het inkomen of vermogen wordt verhoogd. Op dat moment gaat het ’toetsingsinkomen’ omhoog en dat gebruikt de Belastingdienst voor het berekenen van toeslagen. De Belastingdienst waarschuwt verder dat niet alleen het inkomen, maar ook de hoogte van iemands vermogen invloed heeft op dergelijke toeslagen. Als iemand in 2018 een schadevergoeding krijgt en dit bedrag is op 1 januari 2019 nog geheel of gedeeltelijk in bezit, dan verhoogt dat het vermogen. Nog erger: dat geldt ook als de hoogte van de schadevergoeding bekend is, maar op 1 januari nog niet is uitbetaald. In beide gevallen heeft dat gevolgen voor de toeslagen voor 2019.

De Groningers hebben jarenlang moeten vechten voor schadeloosstelling, waar deze site al meerdere malen aandacht aan heeft besteed. Het mag als bekend worden verondersteld dat sommige mensen ook akkoord zijn gegaan met een te laag bedrag, omdat ze door alle langslepende procedures compleet murw zijn geslagen. En dan zou nu ook nog eens een deel terugbetaald moeten worden, om vervolgens te moeten kiezen of het overgebleven bedrag besteed wordt aan het herstellen van schade aan het huis, aan zorg of aan de kinderen? Wat Beckerman in dezen ook nog eens terecht kwaad maakt is dat Shell – naast Exxon en de Staat nota bene één van de drie participanten in de NAM – een ‘lucratieve belastingdeal’ heeft gesloten. Die hoeft ruim zeven miljard euro minder belasting te betalen… en dat was niet het enige schimmige wat in Den Haag bekonkeld is[i].

Volgens het EU-bureau voor statistiek Eurostat stond Groningen tot in ieder geval 2014 als eerste Nederlandse regio in de top-10 van de ranglijst van 271 Europese regio’s naar de hoogte van het BBP. In de praktijk is het één van de armste regio’s van Nederland en is er dientengevolge een grote afhankelijkheid van uitkeringen en toeslagen; bovendien staat een deel van de provincie letterlijk op instorten als gevolg van de honderden miljarden euro’s aan waarde die daar uit de bodem is gehaald en in ieder geval door aandeelhouder Nederlandse Staat voor het grootste deel is verbrast[ii] [iii]. 90% van de uitgekeerde schadebedragen is opgegaan aan expertisebureaus, waardoor 10% daadwerkelijk overblijft voor schadeherstel[iv]. En dat wordt dan nog eens belast ook…

De kruik gaat net zolang te water tot hij barst en dat moment kon wel eens angstwekkend dicht in de buurt liggen. Ik zou daarom nog maar even wachten met die kostbare renovatie van het Binnenhof.

 

 

[i] http://sta-pal.nl/2018/02/het-doorlopende-verdriet-van-groningen/

[ii] https://www.nrc.nl/nieuws/2009/06/13/gasbaten-naar-sociale-zorg-11740605-a280761

[iii] https://www.nrc.nl/nieuws/2009/06/18/nederland-geeft-gasgelden-liever-uit-dan-te-sparen-11742874-a682115

[iv] http://sta-pal.nl/2016/10/het-verdriet-van-groningen/

 

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hein
5 jaren geleden

Sinds wanneer is een schadevergoeding inkomen?