Prikbord nr 734

Volgens een rechter is de medewerking van belanghebbende landen nodig om de export van uitkeringen te beperken. Kennelijk hebben we nagelaten onze wetgeving aan te passen aan het vertrek van ‘Nederlanders’ met een uitkering naar het buitenland.

Hoewel we voor de AOW wel beperkende maatregelen kennen, indien er sprake is geweest van eerder verblijf in het buitenland, is onze sociale wetgeving (met opzet?) kwetsbaar voor misbruik. Intussen zou een simpele overweging uitkomst kunnen bieden: mensen die niet beschikbaar zijn voor medische dan wel financiële controle, en bovendien hun uitkering niet in Nederland besteden,  zouden hier onder een ander (hoger) belastingtarief kunnen vallen. Daarmee is de discussie over het welvaartsniveau elders en de medewerking van buitenlandse overheden overbodig. Of die overheden dan nog zelf belasting heffen op grond van het betreffende paspoort, is niet ter beoordeling van de Nederlandse rechter.

Franse toestanden

President Macron komt met een plan voor de buitenwijken van Parijs. Het valt te hopen dat de vele andere steden met achterstandswijken waar de armoede, illegaliteit, moslim bewoners, (jeugd)werkloosheid, verpaupering en criminaliteit de kenmerken zijn, niet worden vergeten. De noodzaak van een effectieve aanpak is duidelijk, maar dit geldt voor alle grote steden in Europa, waar de kansarmen samenklitten – met zeer beperkte integratiemogelijkheden –  in plaats van zich te verspreiden over de rest van het land. Doch het argument – naar verluidt van een oud-burgemeester – dat er een opvallende tegenstelling is tussen de woonwijken van de elites en de ‘banlieues’ is bizar. Is dit een vorm van politieke blindheid in het Franse socialisme of meent betrokkene werkelijk dat ergens in de wereld de elites in dezelfde wijken (willen) wonen als de onderlagen van de bevolking, waaruit zelfs de politie vaak wegblijft.

Italiaanse toestanden

Dat een politieke nitwit die zich kennelijk professor mag noemen in Italië, is voorgesteld als de nieuwe premier, is geen reden tot ongerustheid. Dat de Italianen het Griekse voorbeeld willen volgen des te meer. De ophef hierover in Brussel is echter hypocriet, want Frankrijk wordt al vele jaren gesponsord met extra miljarden, doch schendt nog steeds de begrotingsafspraken. Voorts zal een basisinkomen voor ‘iedereen’ een rem kunnen worden op het doortrekken van immigranten naar Duitsland waar juist een versobering mag worden verwacht. Intussen wordt duidelijk dat de Italianen helemaal niet uit de EU zullen stappen zolang er geldstromen vanuit Brussel blijven komen. En dit is pas een reden voor paniek.

Justitie

De ‘incidenten’ bij het OM zijn niet markanter dan bij de rest van Justitie. Dat de politiek zich er (eindelijk) mee bemoeit is echter niet geruststellend, want veel grotere problemen worden al jarenlang genegeerd. Zo is er het machtsmisbruik door curatoren met enorme schade voor de schuldeisers en gefailleerden. Ook in Duitsland zijn daar ernstige klachten over, maar het ministerie heeft die afgewezen, net als hier. Het Duitse voorstel om het Oostenrijkse model over te nemen, waarbij schuldeisers toegang hebben tot de werkzaamheden en dossiers van de curator – en zo nodig zelf een deskundige kunnen aanstellen – werd eveneens afgewezen. Want er valt veel geheim te houden in onze ‘rechtsstaten’…

PvdA quota

Mevr. Ploumen wil een vrouwenquotum bij Defensie van maar liefst 30%, met een streven naar 50%! Niet dat die vrouwen te vinden zijn, want Defensie kampt al jaren met aanzienlijke vacatures. Maar dan heb je weer iets om ‘belangrijke’ Kamervragen over te stellen. Intussen moet eerst de vraag worden beantwoord, welke positieve ervaringen er zijn met hoge(re) vrouwenquota: bij de PvdA, de politie, de rechterlijke macht, het OM, het openbaar bestuur, de internationale politiek, het onderwijs, andere ministeries etc. En geldt straks ook een mannenquotum van 30%, bijv. in de verpleging? Hoe (on)wenselijk het is als onwetende politici zich met de krijgsmacht gaan bemoeien, zou inmiddels bekend moeten zijn.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties