Where is the proof?

Ongelovige thomassen en Trumphaters zullen alles wat Amerikanen doen en door Trump is opgedragen, doorlopend wantrouwend benaderen en niet geloven. De kreet “waar is het bewijs” klinkt herhaaldelijk door de burelen en woningen van dat segment van de Nederlandse samenleving.

In het artikel Raid on Syria” dat onlangs op de website van Sta-pal is gepubliceerd, werd gesproken over Syrische bloggers die hun waarnemingen op internet met de rest van de wereld hebben gedeeld. Maar het zijn niet alleen de Syrische bloggers geweest die hebben gerept over containers die uit de lucht vielen en de geur van chlorine die daarna de straten vulde. Syriëbloggers zijn natuurlijk Amerikaspionnen.

Foto gemaakt door Emad Aldin/EPA, gepubliceerd via Shutterstock (free-of-rights pictures)

Vanzelfsprekend wordt ook niet geluisterd naar Syriërs die in Douma wonen of beter gezegd woonden (het gros is vorige week uit het bedreigde en aangevallen deel van Damascus in allerijl geëvacueerd) en sommigen van hen via hun i-phone een verslag gaven van de aanval. “People started shouting in the streets chemicals, chemicals”, was te horen in het ooggetuigenverslag van de Syrische student Mohammad al-Hanash…you imagine yourself on Judgement Day and there is death all around you…it was a scene you do not want anyone to have to see: old men, women, children screaming and suffering”. Ook niet naar hulpverleningteams die direct na de aanval de noodzakelijk eerste medische hulp en ondersteuning hebben verricht. Waarom ook? Die berichten allen dat Assads troepen tijdens hun aanval vanuit meerdere helikopters containers met chemische strijdmiddelen op een deel van Douma hebben gegooid. Daarna verspreidde een chlorinegeur zich in de vernielde straten.

De New York Times, die in pre-Obamatijden beroemd was om zijn onderzoeksjournalistiek en niet echt een pro-Trumpmedium kan worden genoemd, onderzocht meer dan 20 video´s[1] die het effect van de aanval in beeld brachten, vluchtobservaties[2] door bewoners van Douma, interviewde een groot aantal bewoners, medici en hulpverleners en constateerde dat gele containers op een dak en in een huis waren gevallen. Diens conclusie was dat pro-Assadtroepen tijdens hun aanval containers met een chemisch strijdmiddel hebben gebruikt om de weerstand van de anti-Assadrebellen[3] in Douma definitief te breken.

Allemaal omgekocht, gesouffleerd door anti-Assadbewegingen. Immers, de zeer geloofwaardige autocratische leiders van Rusland, Iran en Assad beklemtonen dat die hulpverleners de video´s hebben gefabriceerd om de sympathie van de rest van de wereld voor zich te winnen. Sterker nog: een van die betrouwbare Russische militairen beweerd zelfs bewijzen te hebben dat de aanval door de Britten op poten was gezet. De neutrale waarnemer in het Midden-Oosten zou er moedeloos van kunnen worden.

Zelfs bewoners van Damascus menen herhaaldelijk hun pro-Assad- en anti-Trumpgevoelens bij ieder incident te moeten ventileren op social media of fysiek in de straten van Damascus. Met vlaggen zwaaiende Assadsupporters gaan massaal de straat op en Assad himself had de verregaande onbeschoftheid om met de uitspraak te komen “honourable souls can not be humiliated”. Was het niet de lekkende en misleidende Comey die onlangs ook met zo´n uitspraak kwam? Met de neus er praktisch op zitten en gevoed worden door informatie die duizenden kilometers verder wordt geconcipieerd. Die gepassioneerde uitingen bevestigen de indruk dat de trollen uit Sint-Petersburg ook de Syrische (staats)media onder de vleugels hebben genomen. Niet verrassend, omdat de Russen met hun hybride stijl van strijdvoeren ook in het Midden- Oosten veel succes boeken.

Wat men ook als bewijs of bevestiging zal opvoeren: de genoemde segmenten geloven het toch niet en spreken voortdurend over gefikste foto´s, Amerikaanse agenten en gesouffleerde en omgekochte “getuigen”. Wrang, dat die kwalificaties niet gelden voor hun eigen “bewijzen, bevestigingen en getuigen”. Op die manier wordt en blijft het een welles-nietesverhaal en komt de daadwerkelijke realiteit van dit soort mensonterende daden waar kinderen vaak het slachtoffer van worden, niet naar boven. Syrië bevestigt de kracht van de trollenfabriek, de gebruikelijk geworden journalistieke luiheid en de grenzeloze naïviteit van de doorsnee bewoner van een land. Het onderstreept dat politici en journalisten die hun vak op een serieuze manier willen invullen, het regelmatig moeten afleggen tegen de onzichtbare informatie manipulator.

Zoals policor politici en linkse bewonderaars regelmatig onderstrepen: “Een bewijs is pas een bewijs als ik zeg dat het een bewijs is”

———————————————————

[1] Waarop o.m. gele containers op een dak en in een huis gevonden zijn.

[2] Waargenomen helikopters die van Dumayr naar Douma vlogen en boven Douma te horen waren.

[3] De USA heeft maanden voor de aanval op Douma zijn steun aan anti-Assad rebellen in Douma verbroken en zijn operationele accent verschoven naar IS restanten in het oosten van Syrië.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties