Voor de krakers…

73 jaar geleden kraakte het ook. Tussen Gorssel en Wilp om precies te zijn, plaatsen die jullie niet kennen. Maar daar werd begin gemaakt met de bevrijding van West-Nederland, waar nu een paar flessen karnemelk en een pakje boter de orde ‘handhaven’. Wie weet: staat er weer zoiets op stapel?

Bevrijding Wilp. Afb: scr. Youtube

Nadat Deventer op 10 april 1945 werd bevrijd, kon men met de oversteek over de IJssel beginnen bij Gorssel tussen Zutphen en Deventer. Was er eenmaal een bruggenhoofd gevormd, dan kon de opmars naar Apeldoorn beginnen.

Na de oversteek hadden de Canadezen de kans naar noord en zuid langs de rivier uit te waaieren en was aan de laatste voorwaarde -flankdekking op rechts- voldaan zodat de Britse 49e divisie haar offensief tegen Arnhem kon beginnen.

Op 11 april 1945 werd onder de codenaam Cannonshot om 16.00 uur vanaf Gorssel de actie ingezet met artillerievuur. Twintig minuten later werd een zwaar rookgordijn aangelegd, waarna om 16.30 uur de oversteek met buffels werd ingezet. Dit luidde de bevrijding van West Nederland in. Op de Wilpse Klei en in en rondom Wilp vonden zware gevechten plaats. De Duitsers leverden flinke tegenstand. 37 Canadezen verloren hierbij het leven.

—————————————————-

 

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties