Turkije en Iran zijn “het anker van de driehoek van het kwaad”

Deze variant op Ronald Reagan’s “evil empire” werd afgelopen dagen gebezigd door de Saudi Kroonprins Salman, die stelde dat Iran, Turkije en extremisten de ‘driehoek van het kwaad’ vormen en voorspelde dat het conflict met Qatar nog (vele) jaren kan duren.

Afb: Wikipedia

In een interview met Egyptische kranten redacteuren in Caïro beschuldigde Mohammed Bin Salman de Muslim Brotherhood ook ervan de democratie in de regio te misbruiken en zei dat Turkije, de kwade kracht daarachter, probeert het kalifaat nieuw leven in te blazen, aldus de Al-Shorouk krant. Zowel Egypte als Saudi kwalificeren de Brotherhood als terroristen. In een verhit retorisch debat tussen Turkije, Iran en Saudi was dit het laatste salvo in hun strijd om de regionale dominantie in een periode van toenemende confrontatie, waarbij Salman in enkele jaren de dominante kroonopvolger is geworden en probeert de invloed der sjiieten te beteugelen.

Dat de 32 jarige Salman plots Turkije ook ‘op de grote hoop’ gooit is geen onverwachte escalatie, want Erdogan heeft geprobeerd de boycot van Qatar te saboteren terwijl hij ook aan de Muslim Brotherhood extremisten gastvrijheid verleent. Salman pretendeert dat zijn politiek werkt en Iran’s streven naar regionale dominantie overal zichtbaar afneemt. In Jemen wordt deze strijd uitgevochten over de rug van de straatarme burger bevolking terwijl in Syrië de Saudi troepen grotendeels in de pan zijn gehakt door de troepen van Syrië, Rusland en Iran, dat daarmee aan de grenzen van Israel staat en zo een nieuw probleem creëert. Geen wonder dat Salman nu verklaart dat Israel het volste recht heeft om in vrede in eigen land te leven, terwijl hij totaal geen trek heeft in Palestijnse problemen. De relatie met het door hem van terrorisme beschuldigde Qatar ziet hij niet verbeteren zolang het niet duidelijk stelling neemt tegen Iran; Egypte’s president al Sisi is een grote fan van Salman, terwijl beiden èn de UAE de Muslim Brotherhood als een bedreiging voor de regio zien.

In zijn relatie tot Iran heeft Salman al gesteld dat Ali Khamenei volledig met Hitler vergelijkbaar is en dat Saudi onmiddellijk kernwapens zal aanschaffen zodra Iran doorgaat met de ontwikkeling daarvan, daarbij het akkoord met Obama volledig verkrachtend. Iran, op hun beurt, sprak uiteraard mooie verhalen over Salman’s moeder, zuster en hun huisdieren, dus zo blijft de stemming erin.

Dat Salman niet op oorlog uit is moge blijken uit zijn bezoek dezer dagen aan de USA, aan Trump en aan leiders uit het zakenleven die hij wil interesseren in investeringen in Saudi om minder afhankelijk te worden van olie. Op het thuisfront gaat hij mondjesmaat verder met vrouwenrechten en zijn machtsstrijd tegen de Wahhabi’s en hun middeleeuwse opvattingen over de Koran en de Sharia.

Maar dat het voor Saudi intens belangrijke Israel zodoende nieuwe bondgenoten heeft in de eventuele confrontatie met de rabiaat anti-Semitische ayatollah’s betekent dat bij een confict, na opzegging van Obama’s rampzalige Iran akkoord, de US automatisch door Iran aangevallen zullen worden en daarbij moet de louche Erdogan zich goed bezinnen op de rol die hij denkt te spelen tegen de grootste NATO-partner.

Hopelijk blijft zo’n – haast onontkoombaar – conflict beperkt tot de regio.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties