Bij de dood van een crimineel

Op Tweede Paasdag is Winnie Mandela, voormalig echtgenote van Nelson Mandela, overleden op 81-jarige leeftijd. In vele media wordt zij geprezen, maar daar lijkt ons niet veel reden voor. Winnie Mandela hoort namelijk in het rijtje van Fidel Castro en Pol Pot: puur geteisem.

Afb: wikimedia-commons

Haar beveiligers, verenigd in de ‘Mandela United Football Club’, voerden een waar schrikbewind in het land onder bevel van Winnie Mandela. Ook was deze ‘Moeder van de Natie’ in de jaren tachtig buitengewoon positief over zogeheten halsbandmoorden op echte en vermeende collaborateurs met het apartheidsregime. Mensen die verdacht werden van banden met het apartheidsregime, werden met een benzine gevulde autoband om hun nek in brand gestoken. Dit had een gruwelijke, wel twintig minuten durende doodsstrijd tot gevolg. Daar werd in de kringen van Winnie kennelijk enorm van genoten en vermoedelijk had zijzelf ook de hand in deze gruwelijke moordpartijen.

Haar reputatie van vrijheidsstrijder is in de loop van de jaren behoorlijk beschadigd. Na Nelson Mandela’s vrijlating lag ze voortdurend onder vuur omdat ze een erg uitbundig leven leidde en het niet zo nauw nam met regels en wetten van het land. Winnie Mandela groef in de jaren ’90 vanuit haar riante landhuis in Soweto het geld letterlijk uit haar achtertuin op. Ze verkocht flesjes gevuld met de tuingrond voor 50 Rand (circa 10 euro). Op het etiket noemde ze het ‘heldengrond’, omdat het de aarde was waarop zij leefde toen ze nog bezig was met het ‘bevrijden van het land’. Er zullen ongetwijfeld nog hordes naïevelingen zijn, ook in ons land, die zo’n pot criminele aarde met onkruidpotentie op de schoorsteen hebben staan. Zoals leden van het College van Hoogleraren van de Universiteit van Utrecht, die haar in 1986 nog een eredoctoraat toekenden. Je kind zal daar maar les van krijgen…

In 1991 werd ze door de rechtbank schuldig bevonden voor haar aandeel in de ontvoering van en moord op de 14-jarige Stompie Seipei. Deze zwarte Zuid-Afrikaan was wegens vermeend verraad door haar beveiligers vermoord. In april 2003 werd Winnie Mandela ook nog eens veroordeeld tot vijf jaar celstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, wegens fraude en diefstal. In 2013 keren veel ANC’ers zich van haar af als zij uithaalt naar Nelson Mandela. “In de gevangenis is hij te mild geworden”, aldus Winnie, “Hij heeft onze strijd verraden. Hij heeft ingestemd met een slechte deal voor de zwarten”. Ook Desmond Tutu krijgt ervan langs. Ze noemt hem ‘een idioot’, zijn verzoeningscommissie ‘een religieus circus’.

Kortom: dat mens was een crimineel, rancuneus, verongelijkt en slechts uit op eigen voordeel en roem, zonodig met gebruikmaking van moord en doodslag. Zuid-Afrika kan even opgelucht adem halen, maar er blijft nog veel te doen na de stormen Mandela en Zuma.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties