Het houdt niet op, niet vanzelf: Ralph Hamers bij ING +50%

ING Bank verhoogt het salaris van bestuursvoorzitter Ralph Hamers dit jaar met meer dan de helft, tot ruim 3 miljoen(!) euro. President-commissaris Jeroen van der Veer, zelf oud-grootgraaier bij Shell en nu buiten ING ook nog vrijetijdszakkenvuller bij onder meer Boskalis en Philips, bevestigde dat in Het Financieele Dagblad.

Geld zat…. Afb: Publicdomainpictures.net

Volgens de commissarissen van ING verdiende Hamers veel te weinig ten opzichte van collega’s van Europese bedrijven van vergelijkbare grootte. Met dat verschil worstelden – ach, gut – de commissarissen al geruime tijd, volgens Van der Veer. De in Tilburg opgeleide econoom Hamers kreeg in 2016 €1,6 miljoen aan salaris, plus een compensatievergoeding voor gederfde pensioeninkomsten (…?) van nog eens €480.000. Waarom hij dat krijgt, werd niet duidelijk gemaakt in het jaarverslag. Met die ruim twee miljoen per jaar, exclusief bonus, bleef het natuurlijk ook maar sappelen voor de arme ING-bestuursvoorzitter en daarnaast was hij natuurlijk het lachertje in de bancaire wereld. Volgens Van der Veer speelt Ralph Hamers in de Eredivisie, maar werd hij Jupiler League betaald. Het is mij overigens niet duidelijk waarom er op dat niveau nog over de volkssport voetjebal gesproken wordt.

Van der Veer wil niet zeggen of Hamers zelf om de loonsverhoging heeft gevraagd, waarmee het eigenlijk al duidelijk is hoe dat is gelopen. Hij hoopt – echt, je verzint het niet – op begrip van het overige personeel van ING, dat in september een in de CAO vastgelegde salarisverhoging van een schamele 1,7 procent krijgt, als ze al niet worden wegbezuinigd: onder Hamers moeten 7.000 employees worden geloosd, omdat ING een digitale bank wordt. U mag als rekeninghouder bij ING ook steeds meer betalen voor de ‘verbetering van de dienstverlening’ middels internetbankieren, dat er vanwege storingen meer dan eens uitligt, terwijl anderzijds bankkantoren worden gesloten en employees ontslagen. Er is dus helemaal geen sprake van verbetering van de dienstverlening. Integendeel.

Met de buitensporige loonsverhoging van Hamers gaat de tijdens de bankencrisis door de Staat geredde bank lijnrecht in tegen de trend van ‘versobering’ bij Nederlandse banken. Van der Veer heeft dat erkend, maar zei daarbij dat ING ‘een ander soort bank’ is: meer op het buitenland gericht dan ABN Amro en geen coöperatie zoals Rabobank. Alsof dat een rechtvaardiging is voor een totaal wereldvreemde, exorbitante, van de pot gerukte salarisverhoging van 50% aan één persoon, die al ruim bovenmodaal vangt. Voor dat ene jaarsalaris van drie miljoen kun je 83 modaal betaalde bankemployees aan het werk houden. En natuurlijk gaan vergelijkbare bedrijven nu ook hun topsalarissen verhogen, omdat Hamers meer gaat vangen. Dan krijg je dat gezwam weer van ‘marktconforme salarissen’, waarna vervolgens baasje ING weer meer moet hebben omdat de anderen ook weer omhoog zijn gegaan.

Hamers moet gewoon opsodemieteren als hij denkt dat hij ergens anders meer kan verdienen.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties