Brand in Rusland

Een zoveelste catastrofe legt Rusland’s innerlijke zwakte bloot; treurnis en woede heersen alom na de brand in een Siberisch shopping centrum in Kemerowo, met -minstens – 64 doden, waaronder veel kinderen.

Afb: Kremlin.ru

Uit veel telefonische contacten tussen (groot-)ouders en (klein-)kinderen blijkt hoe de bioscoop bezoekertjes als ratten in de val zaten en als vee behandeld werden, in scherp contrast met de harteloze uitlatingen der politici; onmacht en woede heersen jegens de overheid en haar vertegenwoordigers. Het vertrouwen in hen is tot het nulpunt gezakt en geen mens gelooft dat er slechts 64 doden zouden zijn. Shoppingcentra als dit zijn onderdeel van Putin’s “nieuwe Rusland” en dat maakt de ramp voor iedereen actueel omdat nu de zwakte, disfunctionaliteit en onmenselijkheid van Putin’s staatsapparaat zo plastisch worden. Er was geen functionerend brandblussysteem noch enige goed aangeduide ontsnappingsroute; deuren waren vanuit de zaal, waar de meeste slachtoffers stikten, niet te openen en geen mens had zich daarom bekommerd, want zoals altijd in Rusland konden de gebreken “afgekocht” worden.

Putin’s hoogste rampenhoeder, Wladimir Putschkow, wiens ministerie die ontbrekende controles moet uitvoeren, beriep zich glashard tegenover Putin op een pauze in de controles ter bescherming der ondernemers. Hoewel Putin dit niet accepteerde was Putschkow’s voorganger Sergei Schoigu, na een brand in een nachtclub in Perm met 150 jeugdige slachtoffers, meteen minister van defensie geworden, dus Putschkow kon opgelucht slapen.

Putin was zichtbaar geschokt bij zijn bezoek aan Kemerowo, maar tegelijk bleek hoezeer hij in een eigen wereldje leeft. Hij heeft het politieke systeem, dat berust op onderworpenheid, onverantwoordelijkheid en onmondigheid der burgerij 18 lange jaren gecultiveerd, hetgeen rechtstreeks tot dit soort ramp leidt.

Toen Putin, helemaal alleen, het shoppingcentrum betrad ontmoette hij weliswaar enkele ouders tussen alle bloemen, kaarsen en knuffeldieren, maar hij bleef verre van de demonstratie in het centrum. Het enige wat hij kon uitbrengen was : “wij spreken van demografie, roepen op om kinderen ter wereld te brengen en dan gebeurt zoiets” is indicatief voor het volstrekte gebrek aan empathisch vermogen van deze kille tiran voor wie mensenlevens slechts statistieken zijn.

Ook de Russische ambtenarij blonk meer uit in betuigingen van deelname aan de nationale leider Putin dan aan de betrokkenen. De gouverneur Aman Tulejew van Kemerowo bood zijn verontschuldigingen aan Putin aan i.p.v. aan de bevolking voor deze ramp en stuurde een hulpje naar de demonstranten voor zijn ambtszetel. Hoezeer de vertrouwensrelatie tussen bevolking en overheid ontbreekt bleek vervolgens toen enkele demonstranten de moed opbrachten om de waarheid over het gebeurde en de aantallen slachtoffers te eisen, en de hulpjes uitscholden, hetgeen normaal ondenkbaar zou zijn uit angst voor verlies van banen en erger; woede won het even van cynisme.

Navrant dat die ambtenaren ter plekke de demonstranten verweten misbruik te maken van het leed om “de macht van de staat te ondermijnen”. Dat zij zichzelf daarmee discrediteerden speelde geen rol volgens één van Tulejew’s hulpjes met de brutaliteit: “ ik ben benoemd, niet gekozen”…..

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties