Regering grijpt in op Sint Eustatius

Staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties) heeft een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer om bestuurlijk in te kunnen grijpen op Sint Eustatius. Het wetsvoorstel regelt dat de eilandsraad wordt ontbonden en de gedeputeerden en waarnemend gezaghebber van hun functie worden ontheven. Er wordt een regeringscommissaris benoemd die zal voorzien in het bestuur van Sint Eustatius.

Afb: wikipedia

De ingreep is een reactie op het rapport van de ‘commissie van wijzen’, die op Sint Eustatius “grove taakverwaarlozing” heeft geconstateerd. Deze taakverwaarlozing gaat ten koste van burgers en bedrijven op het eiland, zo meldt de website van de Rijksoverheid. De bestuurlijke situatie op Sint Eustatius is al langer een punt van zorg. Maatregelen ter verbetering van de situatie hebben niet geleid tot het gewenste resultaat. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties had daarom een commissie van wijzen ingesteld om de problemen in kaart te brengen en adviezen uit te brengen.

Deze commissie concludeerde dat het bestuur van Sint Eustatius zich in feite buiten de rechtsorde heeft gesteld. De bestuurlijke situatie heeft ingrijpende gevolgen voor het dagelijks leven van de bevolking van Sint Eustatius. Burgers en ondernemers ervaren rechtsongelijkheid. De administratie is niet op orde en het eiland, een – vermoedelijk – slapende vulkaan met een slordige 3.000 bewoners, is door achterstallig onderhoud feitelijk verwaarloosd.

De huidige bestuurlijke situatie kenmerkt zich door wetteloosheid en financieel wanbeheer, maar ook door discriminatie, intimidatie, bedreigingen en beledigingen, willekeur en het nastreven van persoonlijke macht ten koste van de inwoners.

Men zou zich derhalve gerust kunnen afvragen of onze huidige regering eigenlijk wel de aangewezen instantie is om in te grijpen, want de inhoud van de tekst van met name de alinea hierboven zal velen ten onzent, waaronder ook politici, zeer bekend voorkomen.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties