Met Oxfam naar de hoeren

In juli 2011 kwam er op het hoofdkantoor van Oxfam (GB) een verontrustende mail binnen omtrent een directeur van de hulpverleningsorganisatie op Haïti in 2010, de Belgische Roland van Hauwermeiren. Dat bleek uit een eerder uitgelekt rapport dat het Britse blad The Times in handen kreeg.

Tentenkamp Haìti 2010. Afb: wikimedia / public domain US / Fred W. Baker lll.

Hij zou samen met andere Oxfam medewerkers orgies hebben georganiseerd na de rampzalige aardbeving in 2010 op Haïti. Deze orgies vonden plaats in appartementen van de hulporganisatie in de Haïtiaanse stad Port-au-Prince. Hierbij waren naar verluid ook minderjarige, lokale prostituees aanwezig van tussen de 14 en 16 jaar oud. Naast orgies zou er ook sprake zijn geweest van onder andere het pesten, intimideren en lastig vallen van plaatselijke en internationale Oxfam-medewerkers. Oxfam had in die periode ruim 200 medewerkers gestationeerd in het rampgebied. In 2011 publiceerde Oxfam slechts een verklaring waarin stond dat enkele medewerkers waren ontslagen na misdragingen. Van seksuele wantoestanden werd toen geen melding gemaakt.

Voormalig president van de VS, Bill Clinton was speciaal gezant van de VN voor Haïti toen de aardbeving in januari 2010 toesloeg en waarbij naar schatting 230.000 mensen om het leven kwamen. Clinton, vooral bekend vanwege buitenechtelijke escapades, werd benoemd tot vicevoorzitter van de interim-Haiti Recovery Commission (IHRC), samen met de Haïtiaanse premier Jean-Max Bellerive. Een rapport van het Amerikaanse ´Government Accountability Office´ ontdekte weliswaar geen spoor van wangedrag, maar concludeerde dat de beslissingen van de IHRC “niet noodzakelijkerwijs in overeenstemming waren met de Haïtiaanse prioriteiten”. Van alle hulpgelden kwam volgens de BBC 9% bij de Haïtiaanse overheid terecht en 0,6% bij de slachtoffers. De Clinton Foundation kan zich dan wel in belangstelling verheugen, maar al te best is de reputatie van het vehikel niet. De Clintons lijken hun immense rijkdom vooral te danken te hebben aan deze ‘Foundation’.

De Nederlandse tak van Oxfam, de ‘Nederlandse Organisatie voor Internationale Bijstand’ (NOVIB), wordt niet met name genoemd, maar heeft nu wel een merkwaardige geur om zich hangen. Deze organisatie ontving van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de subsidieperiode 2007-2010, dus juist voor het optreden in Haïti, maar liefst 509 miljoen euro. Het laat zich dus nog vragen hoeveel belastinggeld van hardwerkende Nederlanders bij dergelijke ‘hulpacties’ wordt afgetikt bij prostituees, drugsdealers en andere leveranciers.

In plaats van te muggenziften over Baudet en Wilders, zou onze politieke elite zich beter kunnen buigen over de schimmige wereld van ´hulporganisaties´.

 

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties