Comey, held van de Democraten

Het Nunes-memorandum heeft in de USA aan beide zijden van het politieke gangpad nogal wat stof doen opwaaien. In vorige artikelen is dat duidelijk tot uiting gebracht, Natuurlijk kwam ook Comey op het net en onder het motto “de vlucht naar voren is effectiever dan verborgen blijven in de putten” heeft hij zijn zegje gedaan.

James Comey. Afb: Flickr

Het mag en kan niemand verbazen dat niet hij, maar de politici die het Nunes-memo hebben geconcipieerd, goedgekeurd en via de president openbaar hebben laten maken, in zijn ogen leugenaars en onbetrouwbare klanten zijn; kwalificaties die eerder op hem slaan dan op de betrokkenen van het Nunes-memo.

Je kunt je afvragen wat de man bezielt. Het memo heeft dikke vraagtekens geplaatst bij zijn beslissingen en acties in de achterliggende jaren en een aantal vragen opgeroepen. Gelukkig heeft een artikel met de titel “Memo Fallout: Nine Questions About James Comey’s Role in Fueling Russia Collusion Conspiracy” op de website www.breitbart.com die vragen voor de geïnteresseerde lezer in kaart gebracht. Het zijn er dus maar negen, maar ik kan me voorstellen dat in de komende dagen nog meer vragen op tafel komen. Bezie de onderstaande vragen als een levend groei document. Er zullen ongetwijfeld meer vragen volgen.

Vragen leiden tot  meer vragen

Waarom accepteerde Comey het hoogst onbetrouwbare Steele rapport – dat hij zelf tijdens de hoorzitting voor de Senaat op 8 juni 2017 kwalificeerde als vaag en onbevestigd en de FBI had gekwalificeerd als slechts marginaal bevestigd – als onderbouwing voor een FISA aanvraag en tekende hij de toestemming om Carter Page communicatie af te tappen en af te luisteren? Het was in oktober 2016 en zeker in 2017 duidelijk dat het 35 pagina´s tellende rapport een product van riool journalistiek was. Een drijfzand product. Waarom Carter Page? Hij maakte maar een heel korte periode deel uit van het Trump verkiezingsteam en kon daarom niet als een grote vis beschouwd worden. Omdat hij de enige was die voor zijn werk als olie consultant regelmatig naar Rusland reisde en besprekingen had met Russische functionarissen?

In het Nunes memo staat te lezen dat die toestemming weliswaar op 16 oktober 2016 is verleend, maar de toestemming moet na 90 dagen worden verlengd. Ook voor een verlenging moet een onderbouwde verdenking gegeven worden. Twee FBI kopstukken tekende vier keer een FISA aanvraag. Om Carter Page en vermoedelijk ook anderen uit Trumps inner circle een jaar lang in de gaten te kunnen houden, moesten FBI kopstukken de initiële aanvraag en twee verlengingen door Comey en de laatste verlenging door het wegzenden van Comey werd getekend door McCabe.

Waarom vertelde Comey de FISC niet dat de opsteller van het document Steele een interview over de inhoud had gegeven aan YAHOO!News op het kantoor van Fusion GPS? De reis die Page naar Moskou zou hebben gemaakt en in de schriftelijke tekst van de zender staat vermeld, is als hard bewijs van Carter Pages illegale activiteiten gebruikt. Comey en McCabe accepteerden het Steele rapport en een wazig Steele interview voor YAHOO!News als onderbouwing voor de initiële aanvraag en de drie verlengingen.

Waarom informeerde Comey de FISC niet dat het Steele rapport was gefinancierd door de DNC en het Clinton verkiezingsteam, waardoor het document het karakter van een politiek document kreeg die een presidentskandidaat gebruikte om haar opponent in diskrediet te brengen en zo haar eigen kansen op een presidentschap te vergroten? Waarom vertelde hij de FISC niet dat het rapport niet door de FBI/DOJ maar door Fusion GPS was opgesteld?

Hoewel FBI en DOJ kopstukken op de hoogte waren van de politieke lading en de onbewezen inhoud, wordt in geen van de FISA verzoeken melding gemaakt van die verbinding en het politieke karakter van het aangevoerde bewijs. De Washington Post bracht in oktober 2016 naar buiten dat Marcus Elias[i], de belangrijkste juridische adviseur van de Clinton campagne en zijn advocaten kantoor Perkins Coie Fusion GPS opdracht had gegeven om voor Clinton en de DNC een onderzoek te doen naar een Trump-Moskou verbinding. In november 2017 werd uit een getuigenverklaring van Glenn Simpson verbonden aan Fusion GPS, duidelijk dat Steele voor zijn inspanningen niet door Perkins Coie maar door Fusion GPS een bedrag van $160.000 kreeg betaald. Hoewel niet duidelijk is hoeveel de DNC en de Clinton campagne aan Perkins Coie hebben betaald voor hun diensten, heeft de Britse krant Independent uit open informatie bronnen kunnen vaststellen dat de Clinton campagne M$ 5.6 betaalde voor werkzaamheden in de periode juni 2015-december 2016 en de DNC het advocaten kantoor M$3,6 betaalde voor legal and compliance consulting.

Waarom informeerde Comey de President niet dat de DNC en Clinton de productie van het rapport hadden gefinancierd? Waarom stelde hij Trump en Obama op de hoogte van de strekking van het rapport wetende dat de inhoud onbetrouwbaar en gepolitiseerd was? Zijn briefing van Trump en Obama op 10 januari 2017 lag kort na de informatie op het Witte Huis al op straat en leidde op 11 januari tot de publicatie van de inhoud door Buzzfeed News.

CNN publiceerde op 10 januari 2017 dat er een geheim onderhoud had plaats gevonden en gebruikte als bronvermelding “multiple U.S. officials with direct knowledge of the briefings. Functionarissen direct betrokken bij die briefing die informatie hebben gelekt naar CNN. CNN bracht ook naar buiten dat “Russian operatives claim to have compromising personal and financial information about Mr. Trump” …..allegations that there was a continuing exchange of information during the campaign between Trump surrogates and intermediaries for the Russian government.” Dus hebben die lekkende functionarissen niet alleen de aandacht gevestigd op het bestaan van het Steele rapport, maar hebben woordelijk uit het rapport geciteerd.

Buzzfeed News[ii] publiceerde het Steele rapport op 11 januari 2017 met de volgende kanttekeningen “The document was prepared for political opponents of Trump….. a dossier, compiled by a person who has claimed to be a former British intelligence official, alleges Russia has compromising information on Trump. The allegations are unverified, and the report contains errors……. the dossier, which is a collection of memos written over a period of months, includes specific, unverified, and potentially unverifiable allegations of contact between Trump aides and Russian operatives, and graphic claims of sexual acts documented by the Russians…. Journalisten van de website stellen drie belangrijke punten vast: het document is opgesteld voor politieke tegenstanders van Trump ergo een politiek georiënteerd document bedoeld om een tegenstander in diskrediet te brengen; de inhoud is gebaseerd op informatie uit Russische bronnen en de beschuldigingen kunnen niet bevestigd worden en bevat een aantal hinderlijke fouten.

Waarom heeft Comey geen gevolg gegeven aan het verzoek van de President om na te trekken wie en hoe betrouwbaar de bronnen waren van de in het rapport opgenomen beweringen? FBI en DOJ kopstukken wisten al maanden voor Trumps verzoek dat Steeles inspanningen gefinancierd waren door DNC en Clinton campagne. Waarom ging Comey dan niet op het verzoek in? zoals hij in juni 2017 voor de Senaatscommissie verklaarde.

Obama en Clinton lakei.

Uit het Nunes memorandum wordt duidelijk welke kompasrichting Comey volgde en wordt bevestigd dat hij of een van zijn staf functionarissen informatie uit een geheim overleg hebben gelekt. Comey was en is te beschouwen als een fervente Obama loyalist, die geprobeerd heeft om de FBI  te transformeren in een politiek instrument voor het realiseren van de doelen van de Democratische Partij. Comey heeft vanaf het moment dat het duidelijk werd dat Trump de Republikeinse presidentskandidaat zou worden, geprobeerd om de kansen van Trump te marginaliseren en die van Clinton te optimaliseren. Met enige armslag kan ook worden beweerd dat op de inspanningen om Trump door het slijk te halen, de vingerafdrukken van een vertrekkende president te zien zijn.

——————————————-

[i] Hij deed hetzelfde voor John Kerry en Al Franken bij hun verkiezingscampagne als presidentskandidaat en senator. Al Franken moest door het #metoo initiatief zijn Senaatszetel opgeven.  Elisa kan worden beschouwd als een keiharde  Democraten supporter en een gepassioneerde Trump tegenstander.

[ii] Zie www.buzzfeed.com op 11 januari 2017.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties