Vrijheid van censuur voor overheid?

In Nederland mag je zeggen en schrijven wat je denkt zonder daar eerst toestemming voor te vragen. Maar de rechter kan je achteraf wel straffen, als je iets zegt of schrijft dat niet mag volgens een ander artikel van de Grondwet of een andere wet.

Afb: screenshot Youtube

In de meeste Europese landen is eenzelfde wetgeving van kracht, maar daar lijkt nu verandering in te komen. In 2015 al kondigde Eurocommissaris Timmermans (Nederland, PvdA) aan dat hij EU-coördinatoren wilde aanstellen om te onderzoeken op welke manier nu toch in hemelsnaam de massale islamofobie aangepakt zou kunnen worden. Om de onnodige bestrijding van islamofobie fraai te verpakken, werd er ook de doelstelling tot het bestrijden van antisemitisme in vervat. Daarmee stelde Timmermans de kritiek op ideologie en religie (islamofobie) gelijk aan de kritiek op ras (antisemitisme). Let wel: antisemitisme is de afkeer jegens semitisch sprekende volkeren, maar de term wordt uitsluitend gebruikt om de afkeer van het Joodse ras aan te duiden.

Duitsland reageerde als eerste met een wet die het mogelijk maakt om de bedrijven die sociale media beschikbaar stellen, zoals facebook en twitter, megaboetes in het vooruitzicht te stellen indien op hun fora onwelgevallige meningen worden aangetroffen. Een meesterzet in de overheidsstrijd tegen de vrije meningsuiting. Niet langer behoeft de Duitse overheid beroep te doen op de onafhankelijke rechter (voor zoveel daarvan sprake is) maar de overheid kan naar believen boetes uitdelen indien de sociale media giganten niet meedeinen op de maat van de politieke correctheid. In Nederland, België en Frankrijk wordt eenzelfde wetgeving voorbereid. In ons land betekent dat een rechtstreekse aanval op het artikel 7 van onze grondwet, die niet is bedoeld om maar van alles uit te kunnen kramen, maar wel om de burger te beschermen tegen willekeur van de autoriteiten. De willekeur van de autoriteiten keert dus terug. Ditmaal uitgevoerd door grote bedrijven. Wat een dramatische aanfluiting voor overheden die kennelijk nu ook al de rechtspraak aan marktpartijen willen overlaten.

Overheden die dergelijke wetgeving al toepassen of overwegen toe te passen, wijzen vooral op de verspreiding van ‘nepnieuws’ die zij met de wetgeving willen bestrijden. Welnu: als dat zo is dan zou in ons land de NOS dus als eerste moeten sneuvelen, want deze (staats) omroep doet vrijwel niet anders dan het produceren van nepnieuws. Bovendien is de NOS buitengewoon selectief in onderwerpkeuze en behandeling van onderwerpen. Zo brengt de staatsomroep het ‘nieuws’ dat een Noord-Afrikaanse versjesopzegger vrouwen ‘hoeren’ noemt breed uitgemeten, maar laat de prominenten Eurlings en Van Jole vrijwel ongemoeid. De eerste (voormalig politicus en IOC-lid) sloeg zijn partner door de gipsemmer in en de tweede (BNN/VARA journalist/presentator) vergreep zich aan een jonge dame op een hotelkamer.

Wanneer een overheid alleen al overweegt om een vrij geformuleerde gedachte, hoe juist of onjuist ook, op enigerlei manier te beperken, dan is er simpelweg sprake van censuur.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
r.dunki
6 jaren geleden

In de USA is onder Obama het beginsel van de ‘net- neutrality’ ingevoerd, dat met de mond belijdt dat het internet een gelijk speelveld dient te zijn voor alle spelers; klinkt goed!

De Federal Communications Commission o.l.v. de door Obama benoemde Chairman Ajit Pai heeft desondanks medio december 2017 besloten deze ‘net neutrality’ op te heffen, teneinde een nog veel opener internet te realiseren. Klinkt tegenstrijdig?

Ajit Pai – één der lievelingen van de Democraten gezien zijn benoeming door Obama, zijn huidskleur en minderheids-komaf etc. – is door Trump geconfirmeerd in zijn functie, maar wordt nu al weken lang met de dood bedreigd door ‘leftwing’ decadente liberalen omdat hij met name privacy en toegang voor mensen met lage inkomens tot het internet wil garanderen, o.a. door de gebrekkige concurrentie tussen de 4 grootste ISP giganten te bevorderen: elke search loopt via Google of Bing en alle updates op Facebook worden gefilterd door de algorithmes van die provider, de apps in de telefoons zijn in handen van Apple of Google en het overgrote deel van online shopping loopt via Amazon.

‘Net neutrality’ gaf geen enkele garantie voor beperking van hun quasi monopolistische posities maar verhinderde groei en vernieuwing die de digitale economie zo hard nodig heeft. De betrokkenen schreeuwen nu moord en brand maar op de achtergrond speelt dat een door Obama aangestelde chairman van de FCC zijn gezin veilig moet zien te laten overleven dankzij de duizenden bedreigingen van de linkse vleugel van de Democratische partij die via voormelde spelers een ijzeren greep op het internet leek te krijgen.

Daar zit hem de kneep! Vandaag de dag wordt op de internet media slechts de inhoud der conservatieve stemmen gescreend op ‘hatemessages’ en andere methodes om de vrije meningsuiting te onderdrukken en dat is precies wat in Europa het tyrannieke mannetje Timmers en in Nederland de pedante en dictatoriale mejuffrouw Ollongren ons proberen door de strot te wurgen, zonder dat daar een wettelijke basis voor bestaat.

Dit is een buiten alle wettelijke kaders spelende poging tot linkse censuur!

George Orwell zag het aankomen en waarschuwde ervoor. Waar is Rutte?

A.R. Girbes sr
6 jaren geleden
Antwoord aan  r.dunki

Heer Dunki.

U slaat alwéér de spijker op de kop. In feite zijn er zéér zieke geesten aan de gang die U en mij onder de duim willen houden en een ongelooflijke minachting voor iedereen hebben. Dat is mijn conclusie. Het grootste probleem is evenwel, dat de bevolking nog steeds niet begrijpt hoe de vork werkelijk in de steel zit. Daarom kunnen Timmermans en Ollongren gewoon hun gang gaan. Alleen de meest kritische personen hebben de onderliggende systemen heel goed door maar,…….. de macht ontbreekt hen om een en ander te veranderen, zoals Thierry Baudet dat wil. We hebben gezien hoe Baudet in de Tweede Kamer der Staten Generaal wordt uitgelachen en Mark Rutte zijn valse lach, de werkelijk, maar ziekelijke, en mijns inziens pathogeen is, attitude zijn doelstellingen probeert te verwezenlijken, Hij wil een Europese eenheid en hij heeft er absoluut geen boodschap aan om Frans Timmermans en Ollongren te manen, dat “de willekeur van autoriteiten NIET mag terugkeren “. De burger is nu gevangen in de, mijns inziens, ziekelijke ambities van ” bestuurders” , die in feite ongelooflijk incompetent zijn en niet begrijpen dat hun doelstellingen absoluut tot een dictatuur zal leiden. De ambities van Timmermans, Ollongren, Juncker, Tust, Schulz, Alexander Pechtholt, Sijbrand Buma en Mark Rutte liggen bij de uitbreiding van Europa en in Brussel waar zij ” kennelijk” een baantje ambiëren. Dat Angela Merkel een ongelooflijke blunder heeft gemaakt met haar uitspraak, ” Wir Schaffen Das” , nog maar te zwijgen. Een politieke IMPLOSIE binnen Europa zou een oplossing zijn……. maar dat is voorlopig ” Wishful Thinking”. Uw conclusie: ” Dit is een buiten alle wettelijke kaders spelende poging tot linkse censuur!” Is een juiste conclusie: een conclusie uit realiteitszin naar het bestuurlijk mismanagement in Europa.

r.dunki
6 jaren geleden
Antwoord aan  r.dunki

Een kleine bloemlezing uit de Amerikaanse pers van gisteren inzake de bedreigingen van extreme linkervleugel Democraten aan het adres van FCC President Ajit Pai :

“Federal officials are certainly concerned, now that a flood of death threats has reached a level most insiders say they’ve never seen. This is “routine for presidents and vice presidents,” sources say, “but highly unusual for heads of government agencies like the FCC.”

“For the 44-year-old chief, the risks of the job were clear from his earliest days at the FCC. He tells horrifying stories about his house being surrounded by protestors, some lurking under his windows with signs of his children’s names.” ”

My kids are 5 and 3,” he told the Wall Street Journal in 2014. “It’s not pleasant.”

“Now, the dangers to Pai and his family are so serious that the FCC head was forced to back out of a speech at one of the most important tech events of the year, the Consumer Electronics Show.”

Let wel, dit is een geregistreerde Democratische kiezer, door Obama benoemd in een topjob, die zakelijke afwegingen laat prevaleren in een belangrijke beslissing en vervolgens door de laffe linkse cohorten met zijn gezin wordt aangevallen. Dat is liberale democratie.