Terrorist krijgt prijs van subsidieslurper

Net als je denkt dat het dieptepunt qua gekkigheid in ons land is bereikt, blijkt het zo mogelijk nóg gekker te kunnen. Nadat eerst al de emeritus hoogleraar Gloria Wekker met haar uitgesproken racistisch – want anti-blank – en aantoonbaar niet-wetenschappelijk werk de feministische Joke Smitprijs in de wacht wist te slepen, kreeg Kick Out Zwarte Piet-terrorist[i] Jerry Afriyie afgelopen dinsdag de eerste Nieuw Amsterdam Prijs uitgereikt, naast oud-raadslid Saar Boerlage die onder meer een humanistische ouderenwoonvoorziening heeft gerealiseerd. Het contrast kan welhaast niet groter.

Geld zat…. Afb: Publicdomainpictures.net

De uitgesproken racistische schreeuwlelijk en zelfbenoemde dichter, blogger en motivational speaker, dus met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid uitkeringstrekkende Ghanees Jerry Afriyie kreeg de Nieuw Amsterdam Prijs vanwege zijn inzet voor een ‘inclusief Sinterklaasfeest’. Mede dankzij zijn ‘inspanning’ kreeg Amsterdam de ‘Nieuwe Piet’, zonder stereotyperingen. Concreet heeft dit afgelopen november al geleid tot de eerste Sinterklaasintocht in Amsterdam zonder Zwarte Pieten. Gelukkig waren de Zwarte Pieten er mede dankzij het kordate optreden van een aantal Friezen op de A7 tijdens de Sinterklaasintocht in Dokkum wèl gewoon bij, zoals het hoort. Ook werd Afriyie als winnaar gekozen omdat hij pleit – ‘doordramt’ is wellicht een betere woordkeuze – voor een Nationale Herdenking Koloniaal – en Slavernijverleden[ii].

Met de nieuwe prijs wil Pakhuis De Zwijger Amsterdammers eren die een ‘voor onze stedelijke samenleving impactvolle en relevante verandering tot stand hebben gebracht,’ aldus directeur Egbert Fransen. “Jerry Afriyie en Saar Boerlage zijn constructieve idealisten, dromers en doeners tegelijkertijd. Onvermoeibaar hebben zij gestreden voor een betere stad. Bovendien hebben hun inspanningen geleid tot tastbaar resultaat”. De Nieuw Amsterdam Prijs werd in aanwezigheid van 250 gasten uitgereikt tijdens het eerste Nieuw Amsterdam-diner in Pakhuis De Zwijger. Pakhuis De Zwijger is volgens hun eigen website een “onafhankelijk platform voor creatie en innovatie in de stad, met dagelijks inspirerende programma’s over stedelijke ontwikkeling, de creatieve industrie en global trends”. Dit klinkt heel erg vaag en riekt naar subsidie.

En dat blijkt. Een beetje rondgooglen levert een schat aan informatie op, waarvan met name die op de website 925.nl bijzonder interessant is onder de veelzeggende kop “Directeur Egbert Fransen van Pakhuis de Zwijger pakt € 2.549.375,00 met slavernij en kunstsubsidie”. Plak het voorgaande kopje maar even in de zoekbalk op Google of klik op deze link [iii]en u krijgt het volledige bericht te zien; het blijkt bijzonder lezenswaardig te zijn en geeft een gedetailleerd inzicht in het verloop van allerhande geldstromen binnen deze subsidieslurper, waar – je verwacht het niet – een bijzonder slimme constructie met wat vennootschapjes achter zit. Gezien de achtergrond van directeur Egbert Fransen als hoofd communicatie bij KPMG Management Consulting is dat natuurlijk geenszins verwonderlijk. Conclusie van het onderzoek van 925.nl is dat Fransen persoonlijk met zijn gesubsidieerde pakhuis meer binnenharkt dan de premier en dat roept meteen de vraag op of Pakhuis De Zwijger één van de 600 subsidieslurpers is, waarvan de gemeente Amsterdam graag wil weten of de directeur een grootgraaier is. Slechts 193 subsidieslurpers hebben deze vraag beantwoord; de overige 407 niet. Ik ben dan ook zeer benieuwd in welk kamp Pakhuis De Zwijger zich bevindt.

Mijn eigen conclusie is dat, gelet op het bovenstaande, het door de overheid – dus door u – gesubsidieerde, maar eveneens uitermate rendabele Pakhuis De Zwijger door het uitreiken van de Nieuw Amsterdam Prijs aan een Kick Out Zwarte Piet-terrorist in feite racisme en terrorisme verheerlijkt en bevordert. Dat lijkt mij geen goede basis om voor subsidie in aanmerking te komen.

————————————–

[i] De term ‘terrorist’ is bewust gekozen en volledig gerechtvaardigd, aangezien Kick Out Zwarte Piet in de rapportages van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) een bedreiging vormt voor de openbare orde en veiligheid. Dat hebben we inderdaad al meerdere malen kunnen zien.

[ii] https://www.volkskrant.nl/opinie/-zij-die-over-ons-slavernijverleden-het-hoogste-woord-voeren-weten-sterk-te-overdrijven~a4554900/

[iii] http://925.nl/archief/2017/06/12/directeur-egbert-jansen-van-pakhuis-de-zwijger-pakt-eur-254937500-met-slavernij-en-subsidie/  en tevens http://925.nl/archief/2017/06/15/re-pakhuis-de-zwijger-doet-niks-onrechtmatigs-maar-stagevergoeding-kan-er-echt-makkelijk-af/

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties