Prikbord nr 705

Venezuela is zeker niet het enige land waar de corruptie ook de top van de overheid omvat. In het (geheime) BAE-dossier werd door de Bank of England naar verluidt 50 miljard pond smeergeld betaald aan figuren in Saoedi-Arabië, die betrokken waren bij grote defensie-orders. Wereldwijd het grootste omkoopschandaal.

Tot dusver is alleen een klokkenluider gestraft, terwijl het tuig buiten schot blijft. De Britse regering zou dit alsnog moeten rechtzetten, inclusief de rol van Tony Blair daarbij, zoals reeds in Saoedi-Arabië gebeurt door de recente arrestaties en huisarrest.

Cijfers

De vermeende daling van het aantal wanbetalers bij de ziektekostenverzekering blijkt gebaseerd op misleidende cijfers. Kennelijk bedoeld om de kritiek op het uitbetalen van zorgtoeslag, het accepteren van onverzekerden en op het verhogen van de premies te dempen. Want bij het toepassen van een betalingsregeling verliest de belanghebbende automatisch zijn status als wanbetaler zonder dat duidelijk is of de achterstand wordt ingelopen. Het zijn immers niet alleen jongeren die schulden maken, die vaak blijven oplopen.

EU-begroting

Voordat de EU-top om meer geld durft te vragen hadden de landen eens een goedgekeurde jaarrekening moeten eisen, inclusief de bestemming van de miljarden-bedragen die naar Afrikaanse landen gaan. De begroting puilt uit van de geldsmijterij voor zaken waarover geen verantwoording wordt afgelegd, te beginnen met de Franse landbouwsteun tot de nieuwe defensieplannen. Intussen hebben vele landen die subsidie ontvangen voor het ambtelijke apparaat – ook in Gaza en bij de Palestijnse autoriteit – spookambtenaren op de loonlijst staan, soms zelfs terroristen of hun familie.

Nog meer ‘verplichtingen’ aangaan, betekent nog zwaardere lasten voor landen die de EU willen verlaten. Of is dit juist de bedoeling? Gelet op het dwaze plan om alle financiën van de lidstaten op een hoop te gooien, zou dat laatste niet ondenkbaar zijn.

Franse detentie

De omstandigheden in Franse detentie-inrichtingen lijken in strijd met de mensenrechten. Toch schrikt het vele criminelen onvoldoende af, gezien de overvolle gevangenissen. De ‘oplossing’ van aantrekkelijke straffen, met name werkstraffen, zal derhalve de criminaliteit niet doen verminderen, maar de Nederlandse problemen kopiëren: lege gevangenissen en een land vol criminelen.

Gastarbeiders

Ooit beweerden werkgevers dat ze tijdelijke krachten uit het buitenland nodig hadden, omdat Nederlandse werklozen niet beschikbaar waren voor bepaalde banen. En zie, de gastarbeiders bleven, lieten gezinnen overkomen of zochten hier een partner. Daarna kwamen de seizoenarbeiders uit EU-landen, die weer vertrokken als ze niet meer nodig waren. De huisvesting en betaling waren vaak ver beneden peil, maar toch kwamen ze terug als er werk was. Doch het plan om buitenlandse arbeiders te gaan lokken, omdat onze werklozen en immigranten nog niet zijn geschoold, suggereert dat er vaste banen zijn, en huisvesting, scholen etc. En dat ze nooit meer weg zullen gaan…  net als de Britten die nu van de rechter willen horen dat ze na Brexit hun (EU-)status behouden. Met alle rechten die ze reeds hebben binnen de EU alsof er nooit meer een crisis kan komen. Terecht trappen de vakbonden op de rem en deze keer zonder buitenstaanders te duperen door acties.

Houdbaarheidsdatum premier

In Duitsland is een discussie uitgebroken over een effectieve houdbaarheidsdatum van de kanselier. Sommigen zien het Amerikaanse voorbeeld van 10 jaar resp. 2 termijnen als wenselijk en bruikbaar. Of het een verkapte suggestie aan Merkel is om op te stappen, zal de tijd leren, maar premier Rutte heeft het vertrouwen van vele Nederlanders reeds verloren, evenals zijn geloofwaardigheid. Gezien de rol die Macron wil spelen, is er ruimschoots reden voor bezorgdheid over de politieke koers van Nederland en Duitsland. Een periode van 10 jaar lijkt dan ook een zinvol maximum voor het premierschap.

SPD-opstand

De SPD-jongeren zijn niet tevreden met de sonderingsresultaten van de partijleiding, net als de linker vleugel van de partij, omdat ze ook in Duitsland kennelijk gewend zijn hun ‘idealen’ – hoe wereldvreemd ook – boven de belangen van de samenleving te stellen. Of heeft dit drammen alleen tot doel zichzelf te profileren? Want in een partij die de leden nog aanspreekt met Genossinen en Genossen voelen ze zich wellicht boven meer ervaren (lees: conservatieve) politici verheven. Het is dus onzeker of er op korte termijn een nieuwe regering komt voor alle Duitsers en niet alleen voor de SPD-aanhang. Gelet op de Europese oriëntatie van de partij en de recente uitspraken van SPD-minister Gabriel (BuZa) over verdere EU-integratie en over immigratie, krijgt Merkel nog een groot probleem met deze onwillige coalitiepartner.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
r.dunki
6 jaren geleden

@ EU begroting : Aan de ene kant de wens naar transparantie middels …… “een goedgekeurde jaarrekening “…. Anderzijds : ” Gelet op het dwaze plan om alle financiën van de lidstaten op een hoop te gooien, etc…..”

Wat is beter om iedere vorm van transparantie te voorkomen dan alle troep op één grote hoop te gooien en er eens flink in te roeren om alle sporen uit te wissen?

Een Bolkestijn die Baudet de oren wil wassen met o.a. de constatering dat er zoveel goeds is gebracht door de EU, zoals “de mogelijkheid om 6 maanden in het buitenland te studeren” geeft er, helaas, blijk van dat hij héél erg veel negatieve ontwikkelingen heeft gemist in de laatste tien jaren.