Morgen: Srebrenica – 25 jaar geleden

In 1993 werd Srebrenica door Servische eenheden dusdanig bedreigd dat de stad door de Verenigde Naties werd uitgeroepen tot het eerste “veilig gebied” in het Bosnische conflict. Ook Nederlandse troepen werden ingezet ter bescherming van die veilige gebieden en dat is, zo weten wij nu, niet best afgelopen. 

In een drieluik zet kolonel b.d. Brantz morgen (zondag 21 januari) de aanloop naar de Srebrenica-missie uiteen waar hij uiteindelijk ook zelf onderdeel van uitmaakte. Zijn scherpe analyse van het functioneren op ‘het plein’, in de politiek en binnen de militaire top is veelal niet mals, maar zeker ook niet vals.

Hoe het met de politici is afgelopen weten we. Hun namen doken veelal weer op in royaal gedoteerde functies, niet zelden met onnoemelijk veel belastinggeld gefinancierd. Het lot van de militairen kennen we ook: afgewaardeerd, verhinderde carrières of PTSS.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties