Nepnieuws

In een brief aan de Kamer stelde minister Ollongren (D66, Binnenlandse Zaken) eerder dat Nederland ‘in het vizier van onder meer de Russische inlichtingendiensten’ staat en het doelwit is van ‘nepnieuws’. Aansluitend trad haar partijgenoot en Kamerlid Kees Verhoeven op in het programma Pauw, om deze dreiging uiteen te zetten. Hij faalde daarin jammerlijk.

D66 Minister Ollongren. Afb: wikimedia

De grootste leverancier van ‘nepnieuws’ echter, is onze overheid zelf. Nadat afgelopen zomer een aanzienlijk aantal voetgangers voor het Centraal Station in Amsterdam werd aangereden en waarbij een al even aanzienlijk deel ernstig gewond raakte, sprak de overheid in persberichten onmiddellijk over een ‘verwarde man met vermoedelijk een lage suikerspiegel’. Maar natuurlijk: met grote regelmaat scheuren ‘verwarde mannen’ door voetgangersgebieden, van Staphorst tot Uithuizermeeden nietwaar? De massa aan camera’s hadden niets geregistreerd omdat zij ‘niet aanstonden’ of toevallig niet in de juiste richting stonden gemonteerd. Duidelijk. Niets aan de hand: gewoon doorlopen. De kans dat er een wesp in uw mouw kruipt is groter dan de kans op een aanslag en vergeet die levensgevaarlijke keukentrapjes ook niet.

Onlangs werd MH17 woordvoerder namens het CDA, Pieter Omtzigt, aan de schandpaal genageld. Hij zou een getuige voorafgaand aan de bevraging hebben ‘gemasseerd’ om de informatie op een Omtzigt-welgevallige manier aan de orde te stellen. Na een indringend gesprek met de CDA-fractie in de Tweede Kamer, zou Omtzigt hebben besloten het woordvoerderschap op dat dossier neer te leggen. De website ‘geenstijl’ echter, kon moeiteloos aantonen dat het door NRC gepubliceerde ‘nieuws’ daaromtrent, spitsvondig geconstrueerd nepnieuws bleek en enkel bedoeld om de vasthoudende Omtzigt in een kwaad daglicht te stellen. Wie had daar belang bij? In ieder geval onze overheid zelf, die immers categorisch blijft weigeren ‘de onderste steen boven te krijgen’. Frans Timmermans tenslotte, toenmalig minister van Buitenlandse Zaken, wist met een tranentrekkend maar grotendeels gejokt verhaal uit dit dossier, een salariszwangere baan in Europa te bemachtigen.

Een ander voorbeeld van ‘nepnieuws’ is de frase dat wij, mensen, in staat zouden zijn het milieu te beïnvloeden. De boosdoener in deze kwestie is het gas CO2 wat vrijkomt bij onder andere de verbranding van fossiele brandstoffen. Voor uw informatie: CO2 maakt 0,004% van de atmosfeer uit. NASA heeft inmiddels informatie vrijgegeven waaruit blijkt dat niemand de CO2 huishouding kan voorzien of voorspellen, laat staan of de mens überhaupt in staat is die huishouding te beïnvloeden. Overigens ontbreekt ieder wetenschappelijk bewijs aan deze hype en voor zoveel dit is geprobeerd kon telkens worden aangetoond dat ofwel vergissingen en soms zelfs fraude aan de orde waren. Waarom? Overheden stellen aanzienlijke subsidies beschikbaar om de hype in stand te houden, tegen de achtergrond van het verhogen van de belastingen. Methoden van bananenrepublieken dus en kennelijk zijn we al zover afgedaald.

Onwelgevallig nieuws tot ‘nepnieuws’ verklaren is het toverwoord en dus gaan de overheden, de EU voorop en uiteraard ook onze lokale amateurs, het nieuws voor de burgers sorteren. Waar dat op uitdraait weten de ouderen nog wel.

Dat is je reinste censuur zoals dat wordt toegepast in dictaturen. We moeten die politici eens beter in de gaten houden eigenlijk. Waar zijn  de Friezen als ze nodig zijn?

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties