Relevant? Niet echt.

Na de Emmy uitreiking kwamen in Nederland de krantenkoppen loeiend naar de Nederlanders toe “Emmy Winnaars fileren Trump” (De Telegraaf) of “Emmy Awards vooral in het teken van kritiek op Trump” (AD). De vraag of die kritiek “het er echt toe doet” wordt in geen van die media bronnen beantwoord.

Trump

Anti-Trump industry. Afb: Flickr.

Kritiek doet er pas toe als een groot percentage van de Amerikanen er wat mee gaan doen. Of een TV programma ertoe doet wordt in de USA onderstreept door kijkcijfers, record opbrengsten, volle zalen en volle sportstadions. Geen goede kijkcijfers, dan wordt het kijkprogramma fluks van het beeldscherm gegooid. Een gelijksoortige meetlat wordt ook gebruikt om het succes van nieuwe films in het eerste weekend dat ze in de bioscopen worden getoond te toetsen en voor shows op Broadway zijn zaalvulling en tijdsduur van uitverkochte zalen relevante grootheden.

Om met de deur in huis te vallen. De Emmy Awards uitzending had het laagste kijkcijfer volume sinds de start van de show op TV, Een magere 11 miljoen op 350 miljoen inwoners. Illegalen niet meegerekend. Broadway shows van bekende Trump bashers trekken halfvolle tot lege zalen of zijn al gestopt. De inkomsten van de nieuwe films zijn sterk teruggelopen. NFL wedstrijden van teams met spelers die zo dapper knielen of blijven zitten als het volkslied gespeeld wordt, worden geconfronteerd met lege stoelen in hun stadions en de kijkdichtheid van TV wedstrijden loopt sterk terug. Het signaal dat de doorsnee Amerikaan afgeeft aan de Hollywood en sport elite is duidelijk. Zij willen ontspannen naar een programma, een show en een sportwedstrijd kijken en niet geconfronteerd worden met de linkse idealen van personen die het contact met de gewone burger allang hebben verloren.

De Hollywood elite doet er echt niet meer toe bij de doorsnee Amerikaan. De Hollywood elite die Obama bijna heilig heeft verklaard en blind is gebleven voor de manier waarop hij het Amerikaanse volk heeft verdeeld; een puinhoop heeft gemaakt van het Midden Oosten en Noord Afrika; Rusland geprobeerd heeft te kleineren; Iran de ruimte heeft gegeven om weer een belangrijke speler te worden in Irak en Syrië; de Islam heeft lopen pamperen en zelfs de arrogantie bezat om de twee Islamitische hoofdstromingen – Sunni en Shiá – na een strijd van een kleine 1400 jaar samen te willen brengen. Obama’s trieste nalatenschap is ontstaan door zijn pretentieuze, ideologisch gedreven poseren, zonder enig spoor van een mondiaal historisch perspectief en/of de minste eruditie, maar ook door het ontbreken van een verstandige projectie van macht, als noodzakelijke component van internationale politiek, die zich gelijkmatig en evenwichtig op de hele globe richt. Door dat gebrek aan scrupules heeft Obama nergens voor vrede kunnen zorgen maar wel de zaadjes geplant voor bloedige conflicten en diverse rampzalige bewapening wedlopen[i]. Obama die de belastingbetaler $ 105 miljoen aan reiskosten heeft gekost, waarvan ruim $5 miljoen in de laatste drie maanden van zijn periode in het Witte Huis. Een te groot percentage was bestemd voor privé uitjes waar de Amerikaanse belastingbetaler geen enkel voordeel van heeft.

Dat is dus de kampioen van de Hollywood en een deel van de sport elite. Je zou bijna medelijden met ze krijgen. Ze hebben tenminste een ding gemeen met hun held: Hypocrisie. Lamenteren over het klimaat, maar wel de hele wereld rondtoeren in benzine en kerosine slurpende vervuilende auto´s en vliegtuigen. Klagen over het onrecht dat illegalen en Afro-Amerikanen aangedaan wordt, maar hen wel tegen schandalig lage uurkosten in dienst nemen. Wat te denken van de huizen waar zeker niet gecontroleerd wordt of iemand de kachel lager heeft gezet of onnodig met licht gespeeld heeft. Het duidelijkste was de hypocrisie te zien bij de eerder genoemde Emmy uitreiking. Airco op de rode loper en een strakke beveiliging waar Fort Knox jaloers op zou zijn. Het mag natuurlijk wel wat kosten. Behalve hypocrisie hebben ze ook de ongelooflijke minachting voor hun publiek gemeenschappelijk.

En domheid. De gastheer van de avond, de zichzelf roemende en bekende Trump basher Steven Colbert kwam met deze kreet “Unlike the presidency, Emmy´s  go to the winner of the popular vote.” En de man had niet eens in de gaten dat niet het publiek maar een selecte groep deskundigen die zich de Academy noemt, bepaalt wie de Emmy krijgen uitgereikt. Net als de uitreiking van de Oscars is de Emmy uitreiking een podium voor de Hollywood elite geworden om zichzelf en hun vrienden en vriendinnen een aantal veren in het achterste te steken en personen die hun comfortabele bestaan op de een of andere manier bedreigen of een van hun helden demaskeren, lekker flink uit te foeteren en uit te maken voor alles wat in deze wereld verkeerd is. Hoewel de uitreiking geafficheerd werd als een vlucht uit de werkelijkheid gingen de prijzen hoofdzakelijk naar die bijdragen die zich beriepen het antwoord te zijn op Trump´s Amerika. Het zegt veel over de mores van die categorie Amerikanen.

Dat hebben Jane en Joe al lang ontdekt en het is duidelijk geworden dat zij niet zitten te wachten op puissant rijke charlatans die zichzelf lopen te kastijden voor hun gebrek aan diversiteit, de doorsnee kijker uren de les willen lezen voor hun onwil om policor te denken en te doen en het dedain hebben om die doorsnee Amerikaan uit te leggen hoe het echte Amerika er uit ziet. Die doorsnee Amerikaan weet hoe het echte Amerika er uit ziet, zij leven in het echte Amerika.

Emmy Winnaars fileren Trump. Nou en? Behalve Democraten, Soros, fascistische Antifa, BLM en Black Panthers bewegingen en de Nederlandse media ligt niemand daar wakker van. Maar het is een leuke titel waarover geborneerde tunnelkijkers hartelijk kunnen lachen.

———————————————————

[i] Kanttekening R. Dunki

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
r.dunki
6 jaren geleden

Toen Trump in november won stonden tientallen loze Hollywood yoyo’s van de daken te schreeuwen dat zij de USA gingen verruilen voor een ander land. De enige die dat – bij mijn weten – gedaan heeft verruilde Engeland spoorslags na de Manchester aanslag omdat slechts Trump doende is om de (potentiële) daders buiten de deur te houden….

Wat het zelfgenoegzame Hollywood ontgaat, maar mij des te meer frappeert, is dat Trump kennelijk krachten heeft losgemaakt die groter zijn dan hijzelf. Bijvoorbeeld getuige de verkiezing afgelopen dinsdag in de Alabama Senate primary van judge Roy Moore, het soort conservatief waar Trump’s ‘grassroots’ kiezers mee weglopen.

Ondanks het navrante feit dat Trump de, onvergeeflijke, stommiteit beging om zich door zijn democratische schoonzoon Jared Kushner te laten bespelen door de kandidaat van ’the swamp’ te steunen – die een ongenadig pak rammel kreeg – lijkt dit Trump niet beschadigd te hebben omdat zijn landelijke aanhang zo breed en gemotiveerd is.

Dat ziet Hollywood niet omdat dat buiten de onaardse sfeer van ‘planet California’ gebeurt en dat zag de ‘sore-loser’ en huilebalk Hillary ook niet in 2016 omdat ’the basket of deplorables’ nu eenmaal niet in hun geborneerde denkraampje past en derhalve niets met de USA te maken kan hebben, maar het is wèl de loyale ‘planet-Trump’ aanhang.

Het feit dat het failliete en voor de verzekerden onbetaalbare Obamacare niet vervangen wordt ligt ook aan ’the swamp’, waar iemand als McCain uit puur persoonlijke rancune per definitie dwars ligt, maar er zijn nu al diverse Republikeinse Senatoren die de bui zien hangen en zich in 2018 niet eens meer aan een herverkiezing wagen. Kortom, Trump’a eigen aanhang vergeeft hem en houdt hem op het beloofde spoor ’to drain the swamp’

Als Trump de komende voorstellen voor zijn belastinghervorming – waar Nederland een voorbeeld aan zou kunnen nemen met de rotzooi die ons kleinzielige belastingstelsel en idem belastingdienst veroorzaken – erdoor krijgt zullen alle Amerikanen en Amerikaanse bedrijven profiteren en zit Trump ‘gebeiteld’ voor 2020. Hollywood zeer zeker niet….