Het houdt niet op, niet vanzelf – aflevering -tig

Opnieuw is een ontslagen topbestuurder – pardon, een falende grootgraaier – door een arbitragecommissie in het gelijk gesteld en mag deze een riante oprotpremie tegemoet zien. Die opgehoest mag worden door de noodlijdende zorginstelling Treant, een beheerder van drie ziekenhuizen en een aantal verzorgingsinstellingen. De kosten bedragen zo’n 400.000 euro.

Zorgelijke kosten… Afb: pxhere.com

Treant exploiteert drie ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal en zeventien ouderzorginstellingen in Drenthe en Groningen, met 6500 werknemers en een omzet van 445 miljoen euro. De ziekenhuizen kampen al jaren met verliezen en stonden vorig jaar onder geïntensiveerd toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Recentelijk maakte de raad van bestuur bekend dat Treant 15 miljoen euro dient te bezuinigen om het financieel verlies van de ziekenhuizen op te vangen.

Het rommelt al geruime tijd rond de gefuseerde ziekenhuizen van Treant. De medische staf zegde in het einde van het afgelopen jaar het vertrouwen de raad van bestuur op. Twee van de drie bestuurders moesten van de raad van toezicht het veld ruimen, onder wie Guus Bruins. Hij was voor de fusie directeur van het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal. Volgens de raad van toezicht waren de bestuurders niet ‘in control’.

Bruins accepteerde dat niet en tekende bezwaar aan bij de arbitragecommissie. Die oordeelde onlangs dat de zorginstelling de bestuurder wel mocht ontslaan, maar verwijtbaar had gehandeld bij de manier waarop dat ontslag tot stand is gekomen. Treant had veel te snel geconcludeerd dat de bestuurder moest vertrekken en verstuurde zonder overleg een persbericht over dat vertrek. Vanwege deze fouten moet Treant Bruins doorbetalen tot februari 2018. Vorige maand is voorzitter Bas Eenhoorn van de raad van toezicht van Treant na zeven jaar plotseling zelf opgestapt. De VVD-prominent(!) kon niet meer door één deur met de raad van bestuur.

De fouten die gemaakt zijn bij het gedwongen ontslag van Guus Bruins betekenen dat de ex-bestuurder ongeveer een jaar lang salaris ontvangt zonder dat daar werkzaamheden tegenover staan. Dat kost Treant ongeveer 229.000 euro. Daarnaast moet de zorginstelling Bruins een transitievergoeding (een wát?) van 95.000 euro betalen, en een billijke vergoeding (waarvoor?) van 75.000 euro. Ook moet Treant 20.000 euro aan juridische kosten vergoeden. Daarmee bedraagt het totale prijskaartje zo’n 420.000 euro. Wat door een verliesgevende zorginstelling die 15 miljoen moet bezuinigen zelf opgehoest moet worden.

Conclusie: we hebben opnieuw te maken met een misselijkmakende grootgraaier. Van dat geld hadden bijna twaalf verpleegkundigen een jaar modaal aan het werk gekund. Nu gaat dat geld naar één vent, die nog gefaald heeft ook. Eén vent!

Nog meer vragen waarom de zorg zo duur is…?

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
6 jaren geleden

Nou en. Hij staat in zijn recht. Door zijn functie gaat het om grotere bedragen. Een ziekenhuismedewerker had in verhouding evenveel gehad.
Stop eens met het veroordelen van mensen die meer dan modaal verdienen.
We hebben regels en rechtspraak in dit land. Daar mag je alles van vinden maar deze mijnheer valt hierover niets te verwijten.
Als je zelf 200.000 euro kan verdienen geef je zeker 160.000 weg en leef je je leven met 40.000 euro?