De Nederlandse rechtsstaat – of wat daarvoor moet doorgaan

De eerste column die ik schreef voor de toenmalige website OSL- Stavast droeg de titel ‘Woord van het Jaar’ en werd gepubliceerd in februari 2013. Ik sprak toen de verwachting uit dat het Woord van het Jaar 2013 ‘gezichtsschoppers’ zou worden, omdat er toen een golf van geweldsdelicten door Nederland trok, waarbij de slachtoffers nog tegen het hoofd werden nagetrapt terwijl ze al op de grond lagen. Ik had bijna gelijk gekregen: het latere ‘kopschoppers’ moest het helaas afleggen tegen ‘selfie’.

Afb: pixabay

De oorzaak van het artikel lag in mijn verontwaardiging over een achttal Nederlandse jongeren, woonachtig in België, die in Eindhoven een andere jongen zonder enige aanleiding totaal in elkaar hadden getrapt en het ook nog bestonden zich daarna te verzetten tegen hun uitlevering aan Nederland.

Helaas is er de afgelopen viereneenhalf jaar klaarblijkelijk geen ene moer veranderd.

“De schok kon bijna niet groter zijn. Als de twee jongens die vorig jaar(!) tijdens Koningsdag in Arnhem zwaar werden mishandeld door een groep van negen jongemannen al hadden gehoopt op een vorm van genoegdoening, dan kwamen ze dinsdag in de rechtbank van Arnhem bedrogen uit”, zo viel te lezen op de website van dagblad De Telegraaf. Want de officier van justitie eiste tegen twee meerderjarigen 180 uur werkstraf en twee weken voorwaardelijke(!) gevangenisstraf wegens openlijk geweld. Twee jongere verdachten hoorden volgens het jeugdstrafrecht respectievelijk 60 en 80 uur werkstraf eisen. Volgens een vriend van de familie was dit een tweede klap voor de jongens en hun familie. De advocaten van de verdachten en ook de verdachten zelf, die op onvoorwaardelijke gevangenisstraffen hadden gerekend (die normaal gesproken ook in dit soort zaken worden geëist) haalden opgelucht adem, aldus de krant.

Wat er op 27 april 2016 in de Ketelstraat in Arnhem gebeurde, komt er kortweg op neer dat de groep van 9 jonge kerels, die bekend staat onder  de naam Ellekootgroep (naar het Veenendaalse winkelcentrum dat ze ook doorlopend terroriseren) liep uit te dagen en na een schouderduw en een lelijk woord tegen één van de twee Lunterense broers, toen 14 en 18 jaar oud, alle remmen losgooiden en hen beiden totaal in elkaar hebben geslagen en geschopt. Eén van de broers zou zeker 25 schoppen tegen het hoofd hebben gekregen. Die vechtpartij kwam alleen maar tot een einde omdat een voorbijganger ertussen sprong, waarna de groep van negen zich haastig uit de voeten maakte.

Resultaten van de kloppartij: kneuzingen, blauwe plekken, duizeligheid, kortademigheid en één van de twee liep een gebroken neus op die nog steeds niet is genezen. De psychische gevolgen zijn echter nog steeds niet voorbij. De oudste broer was net begonnen met zijn eigen bedrijf, maar heeft nu  concentratiestoornissen, slaapt slecht en is niet meer in staat om te werken. De jongste heeft angsten en durft nauwelijks nog alleen de straat op, laat staan naar school. Beiden kampen ze met een depressie. Ook op hun ouders is de impact groot en hun vader heeft zelfs even in de crisisopvang gehuisd.

De ronduit belachelijk lage eisen van het OM kwamen hen dan ook rauw op hun dak vallen. De officier van justitie heeft gezegd dat de eisen lager uitpakten, omdat er inmiddels zestien maanden zijn verstreken (lees: omdat het OM de zaak te lang heeft laten liggen) en tevens speelde in het voordeel van de verdachten mee dat ze zichzelf hebben gemeld bij de politie. Alleen deden ze dat pas nadat het OM de beelden van de vechtpartij openbaar maakte, en zich getuigen meldden die de jongens herkenden. Veel meer keus dan opbiechten hadden ze dus niet meer. Eén van de verdachten is bovendien al eens eerder veroordeeld wegens openlijk geweld. Later op de dag moesten nog vier verdachten voor de rechtbank verschijnen, onder wie twee minderjarigen.

De rechtbank doet op 19 september uitspraak. Hopelijk zit er dan een rechter die die titel ook echt waard is en krijgt dat gewelddadige en overlast veroorzakende tuig de straf opgelegd, die hen werkelijk toekomt.

Maar gelet op de afgelopen viereneenhalf jaar heb ik daar een hard hoofd in.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
r.dunki
6 jaren geleden

Is dit hetzelfde O.M. dat Nl. militairen vervolgde, die tijdens een missie in het midden oosten, zomaar terug schoten toen zij onder vuur kwamen te liggen?

In de jaren ’60 zette de rot in met de infiltratie van de Coornhert liga in de strafrecht faculteiten der rechtswetenschappen en die wereldvreemde dwazen en hun navolgers lopen in hun ivoren torens nooit het risico om eens een flink pak rammel op te lopen.

Dat zou hen trouwens wèl helpen om een realistischer kijk op de wereld te ontwikkelen i.p.v. die agressieve ellendelingen nog eens subsidie toe te geven.