Prikbord nr 650

Gelukkig dachten de wetenschappers – hoeveel zijn er eigenlijk nodig voor zeespiegelonderzoek – eraan het publiek gerust te stellen over een ijsveld zo groot als Gelderland. Die ‘schots’ lag al in het water en droeg niet meetbaar bij aan de zeespiegelstijging. Overigens, het water waarmee al dat ijs ooit is ontstaan, kwam vermoedelijk uit die zelfde wereldzee door verdamping.

Doch daarmee was het niet gedaan, want dan viel er niets meer te ‘observeren’. Nu de druk van die op drift geraakte 5.000 km2 ijs de (smeltende) gletsjers van Antarctica niet langer belet het water in te schuiven, kan de zeespiegel wel gaan stijgen. Gek verhaal, want uit satellietbeelden blijkt dat het ijs daar ook elk jaar weer aangroeit. Als daardoor een nieuwe schots in zee verdwijnt – met de grootte van Gelderland en zo’n 700 meter dik (waarvan ca. 70 meter boven water blijft) – dan gaat de zeespiegel van 335 miljoen km2 ongeveer één cm omhoog. Gelukkig hebben we het akkoord van Parijs, duizenden wetenschappers en miljoenen groene activisten om erger te voorkomen. Nu nog een paar dijkenbouwers.

ECB

Door de enorme schulden die de ECB namens de deelnemende EU-landen op zich heeft genomen en het (opzettelijk?) lamlendige toezicht door de Europese Commissie, dreigt nu te ontstaan wat landen eigenlijk niet willen en regeringen hebben verzwegen. Die schulden blijven in één grote pot en zullen door de corrupte landen en maffiabanken niet worden afgelost. Ze hoeven zelfs niet bang te zijn dat de geldstromen stoppen zonder dat eerst de ECB ingrijpend wordt hervormd.

MH17

Wie de prestaties van het Nederlandse OM in beschouwing neemt, zal niet verbaasd zijn dat we – na 3 jaar – internationaal nog weinig zijn opgeschoten. Alles wat het OM doet kan politiek gevoelig zijn: corruptie-onderzoek bij de politie, de Bijlmerramp-onderzoeken, de Demmink-affaire, de onterechte verdachten (Fortuyn-dossier, Vaatstra-dossier etc.), de onderzoeken tegen Ra-Ra, drugs- en douane-onderzoeken,  onderzoek tegen foute functionarissen in gevangenissen, meineedonderzoeken tegen (top)ambtenaren en nu het MH17-onderzoek.

Dat rechercheurs soms moedeloos worden of als klokkenluider optreden, is dan ook niet verbazingwekkend. Doch dit is bij het MH17-dossier niet te verwachten, want het immense verdriet van de nabestaanden moet voor iedere overheidsfunctionaris die bij het onderzoek en de juridische afwikkeling betrokken is, een stimulans zijn om door te gaan, ongeacht politieke signalen.

NAVO

Het lijkt er op dat de NAVO zich liever bemoeit met de Amerikaanse en Baltische situatie dan met de ontwikkelingen binnen de EU (Duitse plannen voor Europese krijgsmacht), in Turkije (toegang bondgenoten tot NAVO vliegbasis, mensenrechten, agressie tegen Koerden) en in Oost-Oekraïne. Dit laatste is nog begrijpelijk, gelet op de Russische betrokkenheid, maar ook Mali is geen NAVO-land en toch worden daar troepen uit lidstaten ingezet. Is de NAVO niet tot een confrontatie met Moskou bereid, dan wordt een toekomstige interventie door ‘EU-troepen’ helemaal ondenkbaar en dient elke suggestie daartoe onmiddellijk te worden weersproken. Kiev zal zich dan tot de VN moeten wenden om de Russische bedoelingen te ontmaskeren. Intussen staat de geloofwaardigheid van de NAVO op het spel, mede gezien de ‘uitleg’ dat de afgesproken defensiebudgetten slechts een streven zouden zijn en geen verplichting.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
r.dunki
6 jaren geleden

De wet van Archimedes beschrijft de opwaartse kracht die een (drijvend) voorwerp in water ondervindt en als water bevriest zet het trouwens uit….Daarom moet ik altijd zo’n moeite doen om wat ijsblokjes voor mijn whiskey uit het ijsbakje te wurmen.

Hein
6 jaren geleden

Wanneer een ijsschots die in het water drijft smelt leidt dat niet tot stijging van de zeespiegel.
Dit kan worden afgeleid uit de Wet van Archimedes. Het volume water van de gesmolten ijsschots is even groot als het volume dat de ijsschots in het water innam.

r.dunki
6 jaren geleden

” De ijsschots ” is niets bijzonders : in de afgelopen eeuw zijn er veel meer van dat formaat en nog veel groter geweest op dezelfde plek, waaronder één die liefst 4 x de grootte van de huidige ijsschots had. Dit fenomeen ligt aan het feit dat het betreffende hoekje van Antarctica is blootgesteld aan de permanente loeiende orkanen van de ‘roaring forties’.

Omdat die ijsmassa, door de groei van het poolijs, gestaag van het continent wordt afgeduwd en dan deels boven zee hangt resp. op zee rust wordt die uiteraard vatbaar voor scheuren onder de onvoorstelbare druk en separeert van de continentale ijsmassa zoals dat al eeuwen gaat. Net zoals 2000 km. noordelijker in het Lago Argentino periodiek, zeg eens in de 20 jaar, zich eenzelfde fenomeen voordoet wanneer de gigantische gletsjer daar afkalft en enorme ijsmassa’s loslaat in het Lago Argentino. Gewone natuurkunde, geen linkse pseudowetenschap en leuk voor duizenden touristen.

Overigens wijzen objectieve satellietmetingen van NASA – de pure metingen, (nog) niet gemanipuleerd door malafide pseudo-wetenschappers – aan dat Antarctica al decennia lang slechts kouder en kouder is geworden en de ijsmassa er per saldo slechts toeneemt, net zoals de gletsjers in het bergachtige midden van Groenland alleen maar toenemen, terwijl er per saldo slechts een relatief klein beetje ijs-afname plaats vindt aan de kust.

Als wij zien hoe jammerlijk de mala fide Al Gore, de “pater intellectualis” van deze klimaat hysterie, in hearings in de Amerikaanse Senaat werd afgebrand maar ondertussen wèl enkele honderden miljoenen Dollars aan zijn zwendel heeft overgehouden, wordt het duidelijk dat niets anders deze ordinaire politiek correcte clique drijft dan de fortuinen die zij daar wegslepen.