Jaar cel voor aanslag met auto?

Dat we op deze website het niveau van de Nederlandse rechtspraak doorgaans als bedroevend bestempelen, mag als bekend worden verondersteld. Afgelopen dinsdag werd opnieuw blijk gegeven van een nieuw staaltje daarvan in de rechtbank van ’s Hertogenbosch.

Afb: Pixabay. https://pixabay.com/nl/audi-logo-auto–s-ringen-1277957/

Op Nieuwjaarsdag van dit jaar vond er een ernstig auto-ongeluk plaats op de N2 bij Eindhoven, parallel aan de A2. De oorzaak van dit ongeval was een staaltje ordinaire verkeersagressie, waarbij de bestuurder van een Audi A8 – u weet wel, zo’n massieve directieleasebak die over ingebouwde voorrang schijnt te beschikken, althans volgens de bestuurders ervan – een agressieve stuurmanoeuvre maakte richting een blikken Renaultje met twee mensen erin, die wel erg veel leek op een poging tot rammen. De Renaultbestuurder schrok daar zo van, dat deze richting de berm stuurde, daarbij met 80 km/u rakelings langs een lantaarnpaal scheerde, in de sloot terechtkwam en daar vier keer(!) over de kop sloeg voor de auto, half in de sloot, tot stilstand kwam. Het hele incident is gefilmd met een dashcam van een vrachtwagenbestuurder die zich op de A2 bevond. De beelden spreken geheel voor zichzelf en mogen gerust als schokkend worden betiteld. Dit was óverduidelijk een regelrechte aanslag.

De bestuurder van de Audi, waarin zoals achteraf bleek ook zijn gezin zat, is na het veroorzaken van het ongeval doorgereden. De inzittenden van de Renault liet hij gewond achter. Het stel liep botbreuken, snijwonden en kneuzingen op en kampt tot op de dag van vandaag met angstklachten, wat na zo’n ordinaire aanslag geheel begrijpelijk is.

Minder begrijpelijk is de zaak en het vonnis.

De bestuurder van de Audi moet een jaar de cel in. De rechtbank in ’s Hertogenbosch veroordeelde de man voor een dubbele poging tot doodslag. Hij kreeg ook een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en mag drie jaar niet autorijden. De straf valt lager uit dan de eis van twee jaar cel (waarvan acht maanden voorwaardelijk) van het Openbaar Ministerie. De verdediging –  en dit verzin je gewoon niet na het zien van de camerabeelden – had vrijspraak geëist.

De rechtbank achtte bewezen dat de bestuurder van de Audi zijn manoeuvre opzettelijk pleegde. Daarmee heeft hij zich schuldig gemaakt aan een “zeer ernstig levensbedreigend verkeersdelict”. De rechters rekenen hem daarnaast aan dat hij zich niet om de slachtoffers heeft bekommerd – ik weet niet, maar doorrijden na een ongeval, daar was ook iets mee. Verder vinden zij het kwalijk dat de man zijn echtgenote en kinderen ook in gevaar heeft gebracht, en dat hij zich pas na een maand(!) heeft aangegeven. Dit deed hij overigens nota bene pas nadat de camerabeelden van de dashcam werden vrijgegeven door de politie en op televisie werden getoond in een opsporingsprogramma!

Dat de straf desondanks lager uitpakte dan het OM had gewild, lag onder meer aan de houding(!) van de Audi-rijder. Hij heeft spijt (dat heeft bijna iedereen als ze eenmaal voor het hekje staan… dat ze daar nog intuinen!), is angstig geworden door het ongeval (wat dacht je van de slachtoffers?!)en zal ‘waarschijnlijk’ zijn baan verliezen (dus die heeft hij nog). Daarnaast gaat de man volgens de rechtbank ‘gebukt’ onder de volkómen begrijpelijke boze reacties die de beelden van het ongeluk op de sociale media kregen (ja, wat dacht je dan? Dat men zou zeggen ‘goed gedaan, jochie’?). Wat de vent gedaan heeft, gaat werkelijk alle perken te buiten en dat mag hij gerust weten. Wanneer de dader binnen twee jaar nog een keer de fout in gaat (verwacht iemand dat dan?), moet hij het half jaar voorwaardelijke celstraf alsnog uitzitten. Zijn Audi A8 krijgt de man niet meer terug. De rechtbank heeft de wagen verbeurd verklaard.

Voor poging tot doodslag staat een maximumstraf van tien jaar. Voor doorrijden na een ongeval drie maanden. Dan heb je voorlopig toch geen baan meer nodig, laat staan een auto en een rijbewijs. Betrokkene komt met deze veroordeling dus wel erg makkelijk weg. Niet alleen de veroordeelde kan in dezen gerust als droeftoeter worden bestempeld.

‘Berouw komt na de zonde’ en ‘Bezint eer ge begint’ zijn twee Oud-Hollandsche gezegden die mij hierbij als eersten in mijn hoofd opkomen.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties