Einde van de rechtsstaat

De Raad van State heeft geoordeeld dat de staatssecretaris van Onderwijs de stichting van een islamitische school in Amsterdam niet mag verhinderen. Eerder had de staatssecretaris nog geweigerd op de school te financieren omdat één van de bestuursleden (inmiddels ex-) zich in het verleden positief had uitgelaten over de handelwijzen van de Islamitische Staat in het Midden-Oosten. Ook de betrokkenheid van bestuurders bij het wegens wanbeleid gesloten ‘Islamitisch College Amsterdam’ was voor het ministerie reden om de stichting van dit nieuwe islamitische schooloffensief tegen te houden.

Afb: Flickr/Dave Dennis. https://www.flickr.com/photos/davidden/527355094

De interventie van de Raad van State volgt een week nadat Eurocommissaris Frans Timmermans de wereld waarschuwde dat het ‘einde van de Poolse rechtsstaat nabij was’. De Poolse regering wilde niet langer het hoogste rechtscollege in het land laten benoemen door collega-rechters, maar door het parlement. Met andere woorden: de volksvertegenwoordiging stelt het hoogste rechtscollege aan. Wie daar eens over nadenkt en vervolgens de omvang van het electoraat voor de verkiezing van Frans Timmersmans (PvdA) tot Eurocommissaris beoordeelt, zal moeite hebben niet in lachen uit te barsten. De man is immers niet door de burgers gekozen en zijn hele instituut trouwens ook niet, integendeel zelfs. Misschien is het goed dat de Europese Commissie, alvorens zich uit te laten over de begrippen democratie en rechtsstaat, zich eerst even buigt over de totstandkoming van hun eigen college.

Uit de laatste escapade blijkt dat ook in Nederland de toetsing van beleidsvoornemens het nationale belang niet dienen. De opdracht tot het toestaan van de oprichting van een islamitische school, waarvan verschillende samenstellingen van het beoogde bestuur ernstige bedenkingen oproept, is bepaald onverstandig. Zeker in de stad Amsterdam waar recent is gebleken dat daar een vijfde (islamitische) colonne actief is die op spitsvondige wijze belastinggeld transporteert naar overwegend islamitische projecten en Marokkaanse portemonnees. De Raad van State wordt ook in ons land niet gehinderd door samenstelling middels de volksvertegenwoordiging, maar zijn samenstelling komt tot stand in veelal onnavolgbare procedures. Met andere woorden: die functies zijn voorbehouden aan leden van de ‘inner circle’.

Het beleid in dit land behoort tot stand te komen in de Staten-Generaal en niet in een zaaltje zelfgenoegzaam achterover leunende meelopers. Wie regelmatig de columns van Leo Dorrestijn op deze website raadpleegt, weet dat het met de rechtsspraak in ons land helemaal niet zo best is gesteld en dat in de rechtszalen soms schimmige zaken worden gedaan. Het kan geen kwaad daar eens een democratische bezem door te halen, te beginnen bij het hoogste rechtscollege.

En die islamitische school moest er maar niet komen. Die scholen hebben we onze buik inmiddels wel van vol.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
r dunki
6 jaren geleden

“Mr. Sharia” Donner heeft al eerder kenbaar gemaakt dat hij geen probleem heeft met de invoer van de Sharia in Nederland, dus waar zeurt de staatssecretaris toch over?