14 Jaar

De rechtbank in Rotterdam heeft dinsdag de van corruptie verdachte douanier Gerrit G. ( 56) uit Kwintsheul veertien jaar gevangenisstraf opgelegd. De straf is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie, dat het strafmaximum van zestien jaar had geëist. Dit meldt dagblad De Telegraaf.

Afb: wikimedia

De corrupte praktijken zouden de douanier als selecteur van containers in de Rotterdamse haven ten minste 3,5 miljoen euro hebben opgeleverd. Hij zette op de afdeling pre-arrival verdachte containers in het controlesysteem op ‘groen’, zodat in 2014 en 2015 probleemloos partijen van 400 en 3.000 kilo cocaïne werden doorgelaten. De rechtbank vermoedt dat dit het topje van de ijsberg is. Hij deed zaken met iedereen, als er maar betaald werd. Daarmee heeft hij het aanzien van de Rotterdamse haven geschaad en werden grote hoeveelheden harddrugs ons land binnengebracht. Het was de taak van de douanier om onze grenzen daartegen te beveiligen en het was volgens de rechtbank schrijnend dat hij die beveiliging juist heeft ondermijnd uit ordinair winstbejag.

Voor zijn diensten bedong de douanier 7,5% van de waarde van de transporten als beloning. Daarvan leidde hij een uitermate riant leven. Bij een huiszoeking een boodschappentas met 1,1 miljoen euro in contanten gevonden. Als dekmantel voor zijn ruime verdiensten opende hij een kringloopwinkel. Hij vloog regelmatig business class naar Curaçao, waar hij een jacht kocht van maar liefst 200.000 dollar.

Er moet echter nog iemand de cel in voor dezelfde periode.

Een 35-jarige man uit Purmerend moet van de rechter veertien jaar de cel in omdat hij drie vrouwen heeft verkracht, melden de NOS en Het Parool. De officier van justitie had 12 jaar cel geëist. Vorig jaar verkrachtte Mustafa A. in vier dagen tijd in Amsterdam drie vrouwen van begin twintig. Volgens Het Parool heeft de rechter een zwaardere straf opgelegd dan de eis omdat A. zeer gewelddadig te werk ging. De slachtoffers hebben voor hun leven gevreesd en ze zijn ernstig getraumatiseerd. Ook gebruikte hij in twee gevallen geen condoom. A. zou voor de verkrachtingen steeds dezelfde werkwijze hebben gehanteerd. Hij zocht zijn slachtoffers ’s nachts in het uitgaansleven.

Ik vind het op zijn zachtst gezegd erg opmerkelijk dat voor twee uiteenlopende vergrijpen dezelfde straf wordt toegekend. De strafeisen vind ik overigens ook bijzonder: 16 jaar voor corruptie en 12 jaar voor verkrachting. Van die corruptiezaak is feitelijk niemand slechter geworden, integendeel; van die verkrachtingszaak duidelijk wel. Het ‘aanzien schaden’ van een spuuglelijke havenstad vind ik daarnaast nogal abstract in vergelijking met drie jonge vrouwen die voor het leven zijn getekend.

Maar het mag als bekend worden verondersteld dat in deze zogenaamde ‘democratische rechtsstaat’ economische delicten bespottelijk genoeg nu eenmaal zwaarder worden bestraft dan gewelds- en zedenmisdrijven. Het gaat per slot van rekening om de knikkers en al dan niet geknakte mensenlevens zijn dan niet interessant.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
r.dunki
7 jaren geleden

In de decadente liberale filosofie die onze rechterlijke macht en politiek Den Haag heeft doordrenkt prevaleert dogmatisch ‘progressief’ vooroordeel per se boven respect voor, en mededogen met, vrouwen die geen “ideologisch acceptabele slachtoffers” zijn in de links ideologische zin des woords.

Waren de slachtoffers lesbisch, illegale allochtonen, transgender en liefst feministisch geweest en uiteraardt lid van D’66, GL of PvdA met hun natuurlijke aanleg voor de “slachtoffer-rol”, dan was het rumoer wellicht niet te overzien geweest.

Ook het feit dat de misdadiger naar de omineuze naam Mustafa luistert pleit ervoor om (on-)gepaste stilte te bewaren en zo’n beest niet levenslang weg te stoppen.