Café Weltschmerz: Waar moeten we onze de democratie op baseren?

Het verschil tussen het hedendaags uitwisselen van standpunten en de onderliggende democratische waarden die onze cultuur vormde.Onlangs kwam een belangrijk boek uit: ‘De democratie en haar media’ (De blauwe tijger) van de pas gepromoveerde filosoof Sid Lukkassen.

Lars Benthin in gesprek met Arnout Maat. Afb: screenshot Youtube.

Arnout Maat schreef in zijn recensie voor TPO; Ik vind Lukkassen een van de meest interessante en erudiete denkers van dit moment. Vriend en vijand zal het hier, na het lezen van Lukkassens cultdebuut ‘Avondland & identiteit’ (2015), mee eens zijn. Ook dit nieuwe boek stelt niet teleur. De democratie en haar media laat zich lezen als een even epische als pessimistische analyse van de huidige staat van de Westerse democratie en het publieke debat. Het is de publieksversie van zijn aan de Radboud Universiteit voltooide proefschrift De democratie en condities van communicatie. Die laatste titel is beter gekozen, omdat het mediawezen, naast tijd en ruimte, slechts één van de condities van communicatie vormt. In het proefschrift staan de volgende vragen centraal: ‘‘is het mogelijk dat representatieve democratie gebaseerd is op communicatieve voorwaarden die deze democratie zelf maar in beperkte mate kan waarborgen? En is daarom de alom beklaagde crisis van de democratie juist als een crisis van de communicatieve voorwaarden te beschouwen?’’ Om deze vragen waarlijk te kunnen snappen, moeten we eerst zien te achterhalen wat Lukkassen verstaat onder begrippen als ‘democratie’ en ‘representatie’.

Lars Benthin is 3e jaars student bestuurskundige. Hij praat met Arnoud Maat verder door over dit belangrijke boek van Sid Lukkassen. Volgens Maat toont Lukkassen een belangrijk kruispunt in de democratie namelijk; Deliberatie versus identificatie. Volgens Maat is het grote kruispunt in het boek van Lukkassen dat hij het verschil aangeeft tussen hedendaags uitwisselen van standpunten en de onderliggende democratische waarden die onze cultuur vormde.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties