‘Moslimjongeren zijn gelovig én goed geïntegreerd’

“Dit weekend is de ramadan begonnen, voor moslimjongeren een van de hoogtepunten van het jaar. Uit jaarlijks onderzoek van de Universiteit Utrecht naar de religiositeit bij moslimjongeren blijkt dat maar een klein deel, zo’n 12 procent, minder religieus is dan de ouders. Terwijl evenveel jongeren religieuzer zijn dan hun ouders”, schrijft Dieuwke van Ooij voor Nieuwsuur van NOS/NTR.

Integratie… Afb: pixabay

Van Ooij schetst in dat artikel een beeld van jongeren, die steeds meer zijn gaan hechten aan het geloof en dat zien als een belangrijk deel van hun identiteit. Ze zijn volgens de schrijfster veel meer dan hun ouders dat deden op zoek gegaan naar de betekenis van het geloof. Volgens de uitkomst van het onderzoek hechten de moslimjongeren sterk aan hun geloof, maar staan ze door hun studie of werk middenin de Nederlandse samenleving en voelen zich daardoor Nederlander en moslim tegelijk.

De tekst van het genoemde artikel schetst toch wel een volslagen ander beeld dan wat de website van Het Parool meldde op 1 februari van dit jaar. De meerderheid van de Amsterdamse docenten vond dat de integratie op Amsterdamse scholen is mislukt, wat bleek uit een onderzoek van bureau DUO. Hieronder de inleiding van het artikel van de hand van Michiel Couzy:

“Marokkaanse leerlingen die bij elkaar klitten en autochtone scholieren die vooral met elkaar omgaan. Ouders van verschillende afkomst die nooit met elkaar praten, kinderen die niet bij elkaar over de vloer komen. Veel leraren herkennen het beeld van toenemende segregatie en mislukte integratie op hun eigen school, blijkt uit onderzoek van bureau DUO onder 2200 schoolleiders en leraren uit het basis- en voortgezet onderwijs. In Amsterdam bevestigt 54 procent van de docenten en directeuren dit beeld. In Den Haag, Rotterdam en Utrecht gaat het om soortgelijke percentages, buiten de grote steden vindt maar dertig procent dat de segregatie op school toeneemt”.

2200 schoolleiders en leraren uit het basis- en voortgezet onderwijs. Dat is nogal wat: laat bij elk van hen in elke klas 20 leerlingen zitten en we spreken over 44.000 leerlingen. Waar gevoelige onderwerpen niet mee besproken kunnen worden, zoals seksuele voorlichting, politieke situaties in bepaalde landen – genoemd worden Turkije en Rusland -, het geloof, terrorisme, discriminatie en zelfs Zwarte Piet. Trudy Coenen, docent, auteur en in 2010 uitgeroepen tot Leraar van het Jaar, schetst in het Parool-artikel een beeld van de integratie, of eerder het enorme gebrek daaraan, op het Montessorilyceum Oost: “Op onze school zitten zestig(!) nationaliteiten, maar niet de Nederlandse. Alles wat deze kinderen van Nederlanders weten, leren ze van de docenten. Mijn zoon zat op het Sint Nicolaaslyceum in Zuid en kent op zijn beurt de wereld van mijn leerlingen totaal niet”. Uit een onderzoek van OIS is gebleken dat slechts acht van de cica zestig middelbare scholen in de stad gemengd zijn. Autochtone leerlingen worden vaker op HAVO en VWO aangetroffen dan allochtone, die weer oververtegenwoordigd zijn op het VMBO. Ook worden   ouders die zich weleens afkeren van de Nederlandse samenleving aangehaald – overigens is ondergetekende bekend met een soortgelijke situatie in Zutphen.

U kunt mij veel proberen wijs te maken, maar ik geloof er hoegenaamd he-le-maal niets van dat er in 4 maanden tijd zo’n radicale omslag heeft plaatsgevonden in de integratie van jongeren van het islamitische bevolkingsdeel in ons land.  Het roept bij mij alleen maar grote vraagtekens op bij de betrouwbaarheid van de diverse media en de uitslag van onderzoeken, hoe groot de autoriteit van sommige gevestigde onderzoeksinstituten en -bureaus ook moge zijn.

 

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Campert
7 jaren geleden

De linkse sprookjes van Yasser en Alexander bestaan nog steeds. Onder leiding van een onderkoning van een partijtje met 9 zetels zijn meer nieuwe sprookjes in de maak.

drs. G. Ouwerkerk
7 jaren geleden

Ik ben van mening dat de integratie van de allochtone medemens in ons land een groot succes is geworden. Ik ben ook van mening dat er intelligent leven op de maan is en dat Sinterklaas bestaat.

r.dunki
7 jaren geleden
Antwoord aan  drs. G. Ouwerkerk

Voilà !

En dat terwijl er nog steeds gerede twijfel is of Allah al dan niet bestaat……

r.dunki
7 jaren geleden

Radicale omslag in de laatste 4 maanden?Zo te zien is er niets veranderd in 5 jaren:

Zo integer is Nieuwsuur – De Dagelijkse Standaard
http://www.dagelijksestandaard.nl/2012/03/zo-integer-is-nieuwsuur/

Mar 2, 2012 – Dieuwke van Ooij, Nieuwsuur-journaliste van dienst, geeft toe dat de hele redactie van Nieuwsuur incompetent is, wat op zich best eerlijk van …