30 miljoen Afrikanen op weg naar Europa

Europa moet voorkomen dat het Tsjaadmeer nog verder opdroogt, anders zullen de ruim 30 miljoen Afrikanen die er afhankelijk van zijn naar Europa trekken op zoek naar werk en een beter bestaan.

Satelietfoto van het Tsjaadmeer. Afb: wikimedia-commons.

Die waarschuwing werd gegeven op een conferentie in Tsjaad. Het Tsjaadmeer is na het Victoriameer het grootste meer van Afrika. De afgelopen jaren is het meer dat grenst aan Tsjaad, Kameroen, Nigeria en Niger aanzienlijk kleiner geworden.

Volgens wetenschappers komt dat onder meer door de klimaatverandering, de aanleg van dammen en de toegenomen bevolking op de oevers. Dat eerste valt natuurlijk ernstig in twijfel te trekken, want de klimaatverandering door het broeikasgas CO2 is gewoon het excuus van de klimaatfreaks van dit decennium – zoals we in de vorige decennia al de zure regen en het gat in de ozonlaag hebben gehad – om geld uit uw zakken te kloppen ten behoeve van de miljardenindustrie die de milieusubsidies inmiddels zijn geworden en waar iedereen van profiteert behalve u.

De bemerking dat de bevolking in Afrika aan het toenemen is, staat gelijk aan het intrappen van een open deur. Er zijn in het recente verleden grote successen geboekt bij onder meer het bestrijden van de hoge kindersterfte, met als gevolg dat gezinnen wel érg kinderrijk worden en dat die kinderen, eenmaal volwassen geworden, zelf ook weer kinderrijke gezinnen zullen krijgen. Helaas zorgen de economieën van die landen niet voor het aantal banen dat nodig is om al die mensen een goed bestaan te bieden – en wees eerlijk, als er niets is om van of voor te leven, dan kom je vanzelf in beweging. Met als gevolg grote aantallen wrakke bootjes met grote aantallen vooral jonge mensen, die de oversteek naar het continent van melk en honing wagen, daarbij dapper geholpen door de Frontex-veerponten die, eenmaal afgeladen met migranten, steevast de verkeerde kant uit varen. De andere optie voor deze economische migranten is om de in Marokko gelegen Spaanse enclaves Ceuta en Melilla te bestormen – de metershoge hekken zijn niet bestand tegen het geweld van grote groepen Afrikanen, die koste wat kost Europese grond onder de voeten trachten te krijgen.

De tekst van de eerste alinea is ontleend aan een krantenbericht uit onder meer Trouw en het Belgische Het Laatste Nieuws – van 31 oktober 2010. De waarschuwing op de conferentie in Tsjaad werd gegeven door de toenmalige Libische leider Muammar Khadaffi. ”Het ergste scenario is dat we hen midden op de Middellandse Zee zullen tegenkomen”, aldus Khadaffi. De Libische leider had zich in de jaren ervóór geprofileerd als helper van Europa, omdat hij vanuit Libië boten met Afrikaanse vluchtelingen onderschepte. Maar anderen waren van mening dat Khadaffi het veld moest ruimen. Dat had tot gevolg dat Libië – dat eerst nog in staat was om hele migrantenstromen tegen te houden maar na de val van Khadaffi is afgegleden tot een failed state  – is verworden tot het belangrijkste vertrekpunt ervan.

De “Dolle hond van het Midden-Oosten” was blijkbaar lang zo gek niet als ons altijd werd voorgespiegeld.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties