Tweede man dictator Eritrea naar Nederland?

De tweede man van het Eritrese dictatoriale regime van president Isaias Afewerki blijkt naar Nederland te komen om een congres van Eritrese jongeren toe te spreken. Het kabinet wil dat niet, maar kan het bezoek om wat voor reden dan ook blijkbaar niet tegenhouden.

Wel vindt het kabinet het bezoek ‘ongemakkelijk’ en zal het bezoek niet gefaciliteerd worden, zo meldt de website van dagblad De Telegraaf. In de praktijk zal dat er volgens het dagblad op neerkomen dat dat de heer Yemane Gebreab niet op vervoer of beveiliging kan rekenen en hier als privé-persoon zal worden behandeld.

De jongerenafdeling van de enige partij die in Eritrea nog is toegestaan, houdt klaarblijkelijk binnenkort een congres in Nederland, waarvan wordt verwacht dat er honderden jongeren op af zullen komen. Het lijkt bijna een trend te worden dat niet-Europese landen maar allerhande politieke bijeenkomsten in ons land willen organiseren. Eerst Turkije, dat probeerde een duo ministers naar ons land te sturen om de zieltjes van ‘Nederturken’ – eigenlijk bij nadere beschouwing toch gewoon Turkse Turken –  te winnen in  de aanloop naar het Erdogan-referendum, en nu Eritrea, dat zijn tweede man naar een politieke jongerenbijeenkomst wil afvaardigen. Ik kan er niet bij dat het onmogelijk zou zijn om bezoeken van allerhande afgevaardigden van allerhande dictatoriale regimes te stoppen. Dat afgevaardigden van zulke regeringen ons land willen vereren met een bezoek, lijkt me niet bepaald bevorderlijk  voor het imago van ons land.  Mogelijk kan een burgemeester de bijeenkomst nog verbieden met het oog op handhaving van de openbare orde en veiligheid en anders moeten – in voorkomend geval, net als bij de Turkse minister Cavusoglu – zowel landingsrechten als  –gestel van de heer Gebreab ook maar worden ingetrokken.

Nederland is bezorgd over de mensenrechtensituatie in Eritrea, een land waarvan het regime zijn onderdanen als lijfeigenen lijkt te beschouwen en als zodanig behandelt. Naar schatting (uit 2016) zijn er van de bijna 6 miljoen Eritreeërs zo’n 400.000 onder slavernij gebracht. De voorzitter van de VN-onderzoekscomissie Mike Smith verklaarde dat slavernij, gevangenschap, gedwongen verdwijning, marteling, vervolging, verkrachting en andere inhumane daden al sinds 1991 onderdeel waren van een wijdverbreide en stelselmatige campagne tegen de burgerbevolking*. Laat die periode nu heel toevallig samenvallen met de periode dat president Afewerki inmiddels aan de macht is. Dat is toch een goede reden om op zijn minst enkele vraagtekens te plaatsen bij het voorgenomen bezoek van diens rechterhand. Maar er is nog meer.

Klaarblijkelijk moeten Eritreeërs, die geëmigreerd zijn naar Nederland, zelfs nog geld afstaan aan het regime van Afewerki. Dat vind ik op zijn zachtst uitgedrukt een nogal wonderlijke situatie. Worden die bijdragen dan zomaar vrijwillig afgestaan? En met welke middelen of op welke manier wordt dat dan gestuurd vanuit Eritrea en gehandhaafd in Nederland? Door de leden van de jongerenafdeling van de enige toegestane Eritrese politieke partij? Hoever reiken de tentakels van het regime van Afewerki in Nederland? Zijn de in Nederland woonachtige Eritreeërs aanhangers van Afewerki of zijn ze juist voor hem en zijn regime gevlucht? Of zijn we het nationaal voetbalelftal van Eritrea dat opeens in Gorinchem opdook en daar nog steeds doodsangsten uitstond voor het Eritrese regime, na via Oeganda naar Europa te zijn gevlucht, alweer vergeten? Of zijn we de Nederlandse deelname aan de VN-missie naar Eritrea in 2000 ook alweer vergeten?

Dit soort vragen lijkt me een goede aanleiding om eens een nader onderzoek in te stellen naar het wel en wee van Eritrese migranten en hun bedoelingen in Nederland. Ik ben zeer benieuwd naar de uitkomsten. Het kan mijns inziens namelijk nooit de bedoeling zijn dat Nederland in eigen land een onmenselijk regime faciliteert, wat niet ophoudt bij het al dan niet toestaan van een bezoekje van een representant daarvan.

*Washington Post, 8 juni 2016

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
r.dunki
7 jaren geleden

Onze goedkope opportunist Rutte kon, enkele weken geleden, héél veel persoonlijk garen spinnen bij het weigeren van Turkse agitatoren vlak voor de verkiezingen en deed dat ook.
Navrant dat hij bij de komst van deze gangster nu geen vinger uitsteekt.

Wie durft te denken dat de louche Rutte e.e.a. slechts voor achterbaks, puur persoonlijk verkiezings-voordeel zou hebben gedaan slaat de spijker wellicht volledig op de kop.

Dat geeft de domme VVD-burger weer “waar voor zijn geld” voor de komende jaren met Pechtold en Klaver in een kabinet waar hij wederom absoluut niet voor gestemd heeft.

Rutte, wie doet hem wat?