Prikbord nr 596

De voormalige bondspresident Gauck waarschuwt ons voor Wilders, met argumenten die kant noch wal raken.  Hij had ons beter kunnen waarschuwen voor Merkel, Barroso, Juncker, Draghi, Schultz en Erdogan. En vervolgens voor een hele reeks ‘maffiafiguren’ in de Duitse politiek, het bestuur van deelstaten, het bankwezen en de industrie.

Kunnen we praten

Joris Luyendijk heeft wederom een interessant boekje geschreven, dat bovendien zeer relevant is in het licht van de komende verkiezingen. Hij onderkent het dilemma dat er iets ingrijpend moet veranderen in de machtsuitoefening door de nationale elites en internationale instituten, inbegrepen de integriteit van invloedrijke figuren, doch vraagt zich tegelijk af of de populistische partijen daarvoor de gewenste oplossingen bieden. Bij zijn twijfel voegt zich vooral nieuwsgierigheid naar het omslagpunt bij andere (nieuwe) voorstanders van ingrijpende veranderingen. Daartoe kunnen persoonlijke ervaringen en opvattingen kenbaar worden gemaakt via kunnenwepraten.nl.

Opsporing verzocht

De politie is bezig haar succes met het programma ‘Opsporing verzocht’ om zeep te helpen door er een show van te maken met uitgebreide reconstructies, terwijl het vooral gaat om de videobeelden en het foto- of tekenmateriaal. Erger is nog dat de ontvangst van een anonieme brief met interessante details onbekommerd wordt vermeld, kennelijk zonder te bedenken dat ook een dader zich kan afvragen wie een brief met dergelijke inhoud kan hebben geschreven. U bent dus gewaarschuwd als u zich tot de politie wendt.

Verzuiling

We zullen er aan moeten wennen, maar de verzuiling in de politiek is geheel terug. Zelfs versterkt met nieuwe partijen die zich op specifieke belangengroepen richten, zoals gepensioneerden, jongeren, dierenliefhebbers, Turken, Antilianen,  milieubeschermers etc. Pijnlijk daarbij is de oppervlakkigheid, onwetendheid en vooral het eigenbelang onder jongeren. Gemaskeerd door politiek-correcte dooddoeners die de werkelijke problemen van de samenleving onbesproken laten. Helaas hebben ze dit laatste gekopieerd van de wegkijkers die het publieke debat al jaren domineren. Het gaat de nieuwe generaties niet meer om de vraag of de samenleving, de profiteurs, de elites en de immigranten moeten veranderen, maar hoe hun persoonlijke belangen en hun ‘rechten’ het beste gediend zijn. En de rest blijken naïevelingen die achter een (politieke) goeroe aanlopen of zich verschuilen binnen de muren van hun kerken waarin  de verzuiling en opsplitsing bizarre vormen hebben aangenomen.

Vrije pers

E. Voort breekt in De Telegraaf een lans voor de ‘vrije pers’ in de VS en meent dat de onafhankelijke berichtgeving in gevaar komt door de boycot die Trump oplegde aan enkele media. Kennelijk is de briefschrijver ontgaan dat die boycot een gevolg is van het gebrek aan onpartijdigheid en onafhankelijkheid; zelfs van het gebrek aan respect dat onder meer tot uiting komt in bepaalde vraagstelling, in het nepnieuws en in de haatcampagne tegen de familie Trump. Zelden volgt er een excuus als de journalistieke vrijheid van meningsuiting wordt misbruikt om leugens te publiceren, zoals in de Zweden-kwestie.

 

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties