Hoezo peilingen?

De verkiezingsstrijd komt in een eindfase en er is de gevestigde orde kennelijk veel aan gelegen om de VVD in het zadel te houden. De PvdA wordt na een rampzalige regeringsperiode met het CDA (Balkenende-4) en een al even rampzalige periode met de VVD (Rutte-2) eenvoudig terzijde gelegd. Kennelijk ligt de voorkeur in Hilversum momenteel bij GroenLinks, D66 en heel misschien de SP…

Afb: wikimedia

De ‘Peilingwijzer’ voegt de peilingen van I&O Research, Ipsos, Kantar Public, Peil.nl, EenVandaag en het Liss panel samen. De steun voor de verschillende partijen wordt uitgedrukt in Kamerzetels maar of er ook iets van klopt doet totaal niet terzake. Het wordt de kijkers desondanks voorgeschoteld alsof de eigenlijke verkiezingen verder overbodig zijn. Op soms onverklaarbare wijze stijgen partijen tot duizelingwekkende hoogten, na maanden van moeizaam bijeensprokkelen van electoraat. Een kennelijk belangwekkend fenomeen is de ‘enorme’ daling die de PVV schijnt te ondergaan. De partij zou de ‘discussie vermijden’ en teveel de ‘schuld bij anderen leggen’. Met name de leider van D66 draait er de hand niet voor om dat vermeende feit op tafel te leggen: hij ‘verbaast’ zich keer op keer dat ‘er partijen zijn die een tweedeling in ons land tot stand willen brengen’. Hij ziet kennelijk niet in dat hijzelf daarmee een tweedeling afkondigt en rond de 4 miljoen autochtone landgenoten tot ‘untermensch’ uitroept.

Verkiezingen USA

Het spel van omroepen en linkse politici roept herinneringen op aan de laatste Amerikaanse presidentsverkiezingen. In die Amerikaanse verkiezingen onderhielden de media een breed en gesloten front om Trump van de winst af te houden. Daarbij maakten ze zelfs op de dag van de verkiezingen aanvankelijk handig gebruik van de tijdsverschillen. De VS zijn namelijk verdeeld in vier tijdzones en de eerste tijdzone, de staten waar dus het eerst gestemd kon worden, liggen uiteraard aan de oostkust waar de zon het eerst opkomt. Een groot deel van het democratische electoraat woont nu juist in die oostelijke staten en de eerste polls gaven dan ook een eclatante zege voor Hillary Clinton te zien. De media bulkten van genoegen en lieten ‘nation wide’, dus ook in de staten waar de stembussen nog moesten openen, met bulderend geweld een enorme overwinning voor de democraten de huiskamers van midden- en west Amerika instromen. Zelfs toen de tweede tijdszone gepasseerd was, lieten de media ‘voorspellingen’ zien die aangaven dat Hillary Clinton voor 99,2% zeker de volgende Amerikaanse president zou zijn. Met andere woorden: een stem op Trump zou een stem op de verliezer zijn.

Trump

Donald Trump op weg naar de inauguratie. Afb: youtube scr.

Inmiddels weten we dat het Amerikaanse ‘verkiezingsnieuws’ een onvoorstelbare hoax was waar Nazi propagandaminister Goebbels zich nog voor geschaamd zou hebben. Niets, maar dan ook werkelijk niets werd achterwege gelaten om de Republikeinse kandidaat Trump in een bedenkelijk daglicht te stellen. Trump en zijn achterban werden tot de laatste minuut weggezet als door seks geobsedeerde, xenofobe racisten die de wereld in chaos zouden storten. In werkelijkheid echter, debiteerde Trump precies de problemen die iedereen kon zien en die veroorzaakt waren door uiterst matig en ineffectief beleid van de achtereenvolgende democratische regeringen. De schamele revenuen van dat matige beleid kwamen consequent terecht bij het democratische electoraat in het oosten van de VS, waar de linkse partijbaronnen douceurtjes uitdeelden met een gemak alsof het geld uit hun eigen zak kwam. Het geld kwam echter uit de zak van de Amerikanen die zelf al die jaren niets van die oostelijke welvaart meekregen.

Boze Groningers en gasbaten

De  Groningse boosheid die VVD partijleider en huidig premier Mark Rutte ten deel viel in tv-programma Pauw & Jinek is fraai voorbeeld van dat genre ‘framing’. Het bleek de uitkomst van een opzetje dat al wekenlang was voorbereid door de programmamakers van VARA/BNN. In De Telegraaf laat Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging desgevraagd weten al ‘een paar weken van tevoren’ te zijn uitgenodigd door het tv-programma, dat tijdens deze campagne en tot aan de verkiezingen wordt uitgezonden. Uiteindelijk werd het programma een ordinaire scheldpartij, de programmamakers keken tevreden toe. Heeft dat nog iets met ‘kritische journalistiek’ te maken, of is het een interventie in de ontwikkelingen in de aanloop naar de verkiezingen?

Toen de gepokt en gemazelde Pechtold aan tafel kwam bij Pauw enkele maanden geleden, stond de PVV torenhoog in de peilingen. Tegenover Pechtold werden zorgvuldig geselecteerde PVV-stemmers geplaatst, die vervolgens ook geen schijn van kans maakten tegen de glad pratende onelinerfabriek die Pechtold is en die zonodig werd bijgestaan door ‘discussieleider’ Pauw. Hetzelfde format zien we in andere programma’s: al te graag wordt een kritische maatschappijvisie geplaatst tegenover een bataljon BN-ers die als ‘Gutmensch’ optreden om de volksmening in de gewenste richting te duwen.

Peilingen

In datzelfde veld opereren de peilers die telkens een ‘peiling’ presenteren waaruit steeds steviger zou moeten blijken dat niet de PVV de grootste wordt, maar dat VVD en CDA ‘voor 99,2% zeker’ straks een kabinet kunnen gaan vormen met D66, SP en eventueel 50Plus. Die combinatie alleen al is een garantie voor het ‘kortste kabinet ooit’ en niets anders dan baarlijke nonsens. De enige echte peiling is straks op 15 maart en het zou niemand nog moeten verbazen dat politici die niet schromen om de staat van ons land zonder omhaal te benoemen, daar met de winst gaan lopen.

En de staat van ons land is niet best. Gemeten in termen van integratie, immigratie en identiteit heeft ons land jarenlang een onzinnig en soms waanzinnig beleid gevoerd. Om nog maar niet te spreken over de miljarden die over de balk werden gesmeten (b.v. gasopbrengsten geïnvesteerd in Betuwelijn en Hogesnelheidslijn of de eindeloze en zinloze subsidiestroom naar marginale ‘verbindingsclubs’) die evengoed besteed hadden kunnen worden aan ouderenopvang, verzorgingshuizen en gezondheidszorg of leger. Die structurele achterstanden wreken zich nu, maar een groot deel van de politiek verkeert nog in de arrogantie dat zij beter eerst de thermostaat van de Aarde enkele graden lager kunnen zetten, ondanks dat er geen spoor van steekhoudend bewijs geleverd kan worden voor opwarming. Met dat soort flauwekul kon de kiezer nog wel eens korte metten maken.

Eerst maar eens zien dat we ons eigen land weer terug krijgen.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Campert
7 jaren geleden

Laten we dit keer gaan voor een co-leadership Yasser/Alexander; vindt Mediapark vast helemaal OK!