Prikbord nr 590

Het belang van de pleidooien voor een ‘basisinkomen’ – voor wie eigenlijk? – ontgaat me. Voor asielzoekers bestaat al een regeling, evenals voor werkloze gastarbeiders, en voor de rest  is er het minimumloon, de AOW, de bijstand, de UWV-uitkering of de Wajong.

Allerlei persoonsgebonden toeslagen zorgen voor de benodigde specifieke extra’s, doch daarvoor zijn wel bewijzen en controle vereist. Dus welke verbetering wordt er beoogd?

Integriteit

Vlak voor de verkiezingen hebben Rabobank-medewerkers doorgerekend dat een Nexit het slechtste economische scenario oplevert. Sinds wanneer is de Rabobank – of welke bank dan ook – een toonbeeld van integriteit?

Ook de PvdA heeft nieuwe ‘berekeningen’ gemaakt; onder meer over onderwijs. Kennelijk om aan te tonen dat het allemaal niet aan de PvdA-minister lag, maar aan een miljardentekort. In Duitsland is het niet veel beter: politici en bestuurders die als toezichthouder op Volkswagen of op grote infrastructuurprojecten of op de veiligheidsdiensten of op asielopvangcapaciteit of op woningtoewijzing weigeren verantwoording af te leggen dan wel hun rol keihard ontkennen. De SPD maakt het helemaal bont. Als er aan een lijsttrekker resp. kandidaat-kanselier eisen moeten worden gesteld, dan is het in ieder geval integriteit. Doch het Brusselse dossier over Schulz moet juist gesloten blijven, omdat de SPD niet houdt van ‘persoonlijke aanvallen’. Een uitspraak om te onthouden als het over hun standpunten bij andere schandalen en politici gaat.

Noord-Afrika      

Mevr. Merkel krijgt er kennelijk niet genoeg van om zelf – buiten de EU om? – afspraken te maken met Noord-Afrikaanse landen. Daarmee maakt ze 2 fouten: ze laat zo doorschemeren dat het uitzetten van gelukszoekers een steeds groter probleem wordt, dus moet worden voorkomen dat ze Europa bereiken. En ze bevestigt dat ze chantabel is, doordat ze – ondanks de (financiële) gevolgen van het verdrag met Turkije – bereid is gelijksoortige verdragen met andere landen te sluiten i.p.v. harde maatregelen te nemen tegen smokkelschepen, landen die weigeren criminelen en gelukszoekers terug te nemen of smokkelaars te bestrijden, landen die weigeren de kwaliteit van hun paspoorten te verbeteren, hun kusten en havens te bewaken, of controle op vreemdelingen te intensiveren, en tot slot tegen hulporganisaties die gelukszoekers aanmoedigen om zich voor te doen als vluchtelingen.

Wapenontwikkeling

Noord-Korea gaat gewoon door met het ontwikkelen van wapensystemen die uiteindelijk de VS kunnen bedreigen. Verbazingwekkender is dat de Westerse wereld daarvan ‘schrikt’, alsof de inlichtingendiensten en deskundigen dit niet hebben voorspeld. Schrikken we straks ook als Iran een kernwapen blijkt te hebben, met de bijbehorende raket, of wordt dit dan verzwegen om het imago van Obama niet verder te beschadigen?

Zorgvacatures

Bij bepaalde zorgberoepen worden hoge (opleidings)eisen gesteld, waarbij de vraag rijst of die voor iedereen moeten gelden. Waarom niet alleen voor bijv. de teamleider, terwijl de teamleden met een lager opleidingsniveau kunnen volstaan. De rest komt in de praktijk wel, want het is niet motiverend om aan mbo-eisen te moeten voldoen, maar een vmbo-salaris te krijgen. Bovendien is het met lagere theorie-eisen eenvoudiger werklozen om te scholen en ook buitenlandse werknemers aan te trekken.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties