Jarenlang nepnieuws

Jarenlang heeft dagblad Trouw bericht over hoe Israël steeds maar nieuwe nederzettingen zou bouwen. En dat was vreselijk, want de Westbank zou hierdoor volledig vol komen te staan waardoor een tweestatenoplossing onmogelijk zou worden. 

Maar op 2 februari 2017 rapporteerde dagblad Trouw opeens naar waarheid dat:

“[Netanyahu wil] een geheel nieuwe nederzetting stichten.
Dat is voor het eerst in twintig jaar, sinds de Oslo-akkoorden.”
Het laat zien het gewoon niet klopte wat het dagblad Trouw jarenlang deed, namelijk geregeld berichten dat Israël nieuwe nederzettingen bouwde. Want dat was dus helemaal niet het geval.

Afb: wikimedia

Volgens een afspraak met de Verenigde Staten werden er slechts woningen gebouwd binnen reeds bestaande nederzettingen. Dus worden er door Israël alleen nog huizen gebouwd in de enkele procenten grondgebied van de Westbank waarvan de Verenigde Staten in 2004 al hadden verklaard dat het vanwege hun vrijwel uitsluitend Joodse bevolking logisch was dat die in een definitief vredesverdrag met de Palestijnen bij Israël zouden blijven. Die paar procent – die trouwens door grond elders mogelijk gecompenseerd zou kunnen worden – maakt een tweestatenoplossing uiteraard helemaal niet onmogelijk.

Met de tekst van deze week erkent dagblad Trouw dat de vele verhalen (zie enige voorbeelden hieronder) over het bouwen van nieuwe nederzettingen de afgelopen jaren nepnieuws is geweest.

Zo zijn het ook niet deze nederzettingen, die vaak niet groter zijn dan een grote camping op de Veluwe, die een tweestaten-oplossing tegenhouden.
Dat is namelijk de onwil aan Palestijnse zijde om een Joodse staat te accepteren, om te stoppen met het verheerlijken en organiseren van geweld en het verlangen en de oproepen om Israël van de kaart te vegen.
Als dit op een dag overtuigend zal stoppen, zal er een dag later vrede zijn en nog een dag later een Palestijnse staat.

Een aantal voorbeelden uit Trouw de afgelopen jaren:

“… ondertussen raakt het beoogde Palestina steeds verder volgebouwd met Israëlische nederzettingen.” (Trouw, 1 oktober 2015)

“…. de situatie met Europa zeker verslechtert als Israël doorgaat met het bouwen van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.” (Trouw, 7 mei 2015)

“Onder Netanyahu …. heeft Israël zijn grip op de bezette Westelijke Jordaanoever alleen maar verstevigd en de bouw van nederzettingen geïntensiveerd.” (Trouw, 19 maart 2015)

“Zo beloofde hij [Netanyahu] door te gaan met het bouwen van nederzettingen op Palestijns land.” (Trouw, 18 maart 2015)

 

Likud Nederland

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties