Het houdt niet op, niet vanzelf… Graaiende Gerard

Een advies van oud-korpschef van de nationale politie Gerard Bouman blijkt veel meer geld te hebben gekost dan tot nu toe bekend was. Bouman heeft voor een advies over het politiekorps Caribisch Nederland ruim 23.000 euro aan onkosten gedeclareerd. Het geld ging op aan vliegreizen, verblijfskosten en vervoer ter plaatse, zo blijkt uit een overzicht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dit meldt onder meer RTL Z.

Afb: pixabay

Het ministerie van Veiligheid en Justitie was opdrachtgever van het advies. In een brief gedateerd op 18 maart 2016 geeft het ministerie Bouman opdracht te adviseren over het managementteam van het korps en scenario’s uit te werken voor samenwerking met en ondersteuning door de nationale politie. Met het advies is uiteindelijk maar weinig gebeurd. Het ging eind vorig jaar naar de Tweede Kamer, maar de aanbevelingen die Bouman deed, werden door minister Van der Steur niet overgenomen.

Aanvankelijk zou Bouman acht weken als adviseur optreden, met ingang van maart 2016. Zijn advies diende ‘uiterlijk in juni in bezit te zijn van de opdrachtgever’. Maar Bouman is uiteindelijk zeven maanden(!) bezig. Zijn rapport werd pas op 1 november 2016 afgerond. Bouman schreef daarnaast op eigen initiatief ook nog een memo over de integriteit van het korps Caribisch Nederland, maar dit memo leidde tot op zijn zachtst gezegd cynische reacties – omdat Bouman op het moment dat het memo bekend raakte, zelf ook niet van geheel onbesproken gedrag bleek te zijn, onder meer inzake de kwestie rond de buitensporige bestedingen door de centrale ondernemingsraad van de politie.

Voor zijn advies en memo reisde Bouman in totaal drie keer naar de Caraïben. Hij verbleef er tussen 31 maart en 29 april, tussen 25 juni en 2 juli en tussen 30 oktober en 1 november 2016. De eerste twee bezoeken waren voor onderzoek; het laatste om zijn rapport ter plekke te presenteren en toe te lichten, zo heeft het ministerie laten weten. De 23.000 euro aan onkosten heeft het ministerie verklaard door te wijzen op het feit dat Bouman in de Caraïben verschillende eilanden moest bezoeken. Daarvoor moet nu eenmaal gevlogen worden. Saillant detail: hij reisde onder meer met Insel Air. Begin deze maand toonde het kabinet zich bezorgd over de veiligheidssituatie bij deze vliegmaatschappij en verbood het ambtenaren nog langer dienstreizen te maken met Insel Air. Bouman verbleef in hotels die tussen de 87 en 179 dollar per nacht kostten. Hiermee bleef hij binnen de normen die gelden voor buitenlandse dienstreizen van ambtenaren. Hierbij rijst in ieder geval bij mij hoe dat nu zit: is Bouman nu ingehuurd als extern adviseur, of heeft hij nog steeds een ambtenarenstatus? Bouman verricht zijn ‘advieswerk’ namelijk met behoud van een jaarsalaris van 185.000 euro. Ook nu wordt de oud-korpschef nog gewoon doorbetaald, ook al had inmiddels ex-minister Van der Steur laten weten voorlopig niet van zijn diensten gebruik te zullen maken.

Het komt er dus gewoon op neer dat het ministerie van Veiligheid en Justitie 208.000 euro over de balk gesmeten heeft voor een advies waar niets mee gedaan wordt, aan een ex-korpschef die niet meer bij, maar als ‘adviseur’ nog wel vóór de politie werkt, en die als klap op de vuurpijl – net als het korps waar hij een ongevraagd memo over schreef – een integriteitsprobleem aan zijn broek heeft.

Leg dat maar eens aan Jan Modaal uit voor 15 maart aanstaande.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties