Het houdt niet op, niet vanzelf… aflevering zoveel

Sittard-Geleen – „Schaamteloos. De haren rijzen me hiervan te berge”, zegt SP-raadslid Mark Hayen uit Sittard-Geleen. Hij reageert op het nieuws dat een Limburgse zorgbestuurder zonder ook maar een dag gewerkt te hebben, 65 duizend euro vertrekpremie krijgt. Omdat de sollicitatie-procedure stonk, zag zorginstelling Vivantes af van zijn benoeming. Maar de contracten waren al getekend, schreef dagblad De Telegraaf op 3 februari.

De krant vervolgt: “Zorgbestuurder Gerard Marinus zou per 1 januari

foto: pixabay

beginnen bij Vivantes in Sittard-Geleen. Zijn aanstelling was al heel snel omstreden, omdat bij zijn sollicitatiegesprek zijn baas uit zijn vorige baan in de raad van toezicht zat. Die besliste mee of Marinus geschikt was. De ondernemingsraad en cliëntenraad vonden daarop dat er sprake was van vriendjespolitiek. Door de ophef besloot Marinus af te zien van zijn aanstelling. Maar zijn vorige baan was al vergeven en de handtekeningen waren gezet. En dus kreeg Marinus 65 mille cadeau. Vakbond FNV begrijpt niets van de mentaliteit van sommige zorgbestuurders. „Er zijn instellingen waar het beter gaat, maar dit soort zaken komt nog steeds voor. Nog steeds worden er constructies verzonnen om onder de Wet Normering Topinkomens uit te komen. Dit is ook zo’n voorbeeld dat eigenlijk schandalig is. Juridisch klopt het, maar waar is de moraal”, zegt een woordvoerster van de FNV.

De hele affaire is extra pijnlijk, omdat ouderenzorg-instelling Vivantes door wanbestuur al langer in de financiële problemen zit en verlies lijdt. Bekend is ook dat het personeel al langer klaagt over de toegenomen werkdruk. „We kunnen ons goed voorstellen dat hier verontwaardiging over ontstaat en we gaan het ook aan onze mensen uitleggen”, zegt een woordvoerder van Vivantes. „Maar dit is de zure consequentie van het eenzijdig ontbinden van een arbeidscontract. Of Gerard Marinus heeft overwogen het geld niet aan te nemen? Nee, en dat is zijn goed recht. Maar ongemakkelijk voelt het wel dat het zo is gelopen.”

De SP hoopt nu dat het gemeentebestuur van Sittard-Geleen in woord en gebaar afstand neemt van de affaire. „Maar dergelijke oproepen worden bijna nooit beantwoord”, zegt Mark Hayen.” Tot zover De Telegraaf.

Ik ben van mening dat de inhoud van het bovenstaande artikel voor zichzelf spreekt en dat er derhalve slechts weinig aan toegevoegd hoeft te worden. Het is eenvoudigewg diep, diep triest te moeten constateren dat een misselijkmakende grootgraaier een oprotpremie van bijna 2x modaal meekrijgt, zonder er ook maar één dag voor te hebben gewerkt. Voor dat geld hadden 2 verpleegkundigen een jaar hun brood kunnen verdienen, om het maar even in een perspectief te plaatsen. Politiek ‘afstand nemen’ is niet afdoende: dat geld dient gewoon terug te komen; desnoods wordt het opgehoest door het vrindje van betrokkene. Men maakt mij niet wijs dat hier juridisch niets tegen te doen valt. Voor de woordvoerder van Vivantes: dit valt niet uit te leggen. Niet aan jullie eigen mensen, en niet aan jullie cliënten, en niet aan degenen die dagelijks krom moeten liggen om hun premies aan de zorgverziekeraars te kunnen betalen.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties