Demagogen’66

Iemand die demagogie bedrijft is uiteraard een demagoog. En een demagoog is iemand die, zo leren wij uit alle woordenboeken, ‘het volk manipuleert’. Demagogie is een manier om de toehoorder(s) van een onwaarheid te overtuigen door ogenschijnlijk een welgemeend beroep te doen op het ‘gezond verstand’ van een persoon of groep.

Iemand die bezig is demagogie te bedrijven zal niet direct leugens naar voren brengen. Men zal er wel naar streven de luisteraar die net even wat minder voorinformatie heeft, naar een bepaalde conclusie te leiden. Zo kan de demagoog het publiek op een listige manier naar zijn hand zetten en hen in de veronderstelling brengen dat hij, de demagoog, werkelijk het beste met hen voorheeft.

De gewraakte afbeelding. Afb: twitter.

Geert Wilders opende vanochtend rond 09.00 uur de aanval op D66 met een tweet waarin hij refereerde aan het bericht dat D66 Amsterdam tot republiek wil uitroepen als de verkiezingsuitslag voor hen tegenvalt. Hij stelde ook dat Pechtold demonstreerde met Hamas-terroristen en vroeg zich af of het pleiten voor de invoering van de Sharia in Nederland wellicht de volgende stap is voor D66. Daaronder plaatste hij een gefotoshopt kiekje van de D66-voorman middenin een pro-Sharia-demonstratie. Voorwaar: dat zijn geen halve maatregelen van de Venlose politicus.

D66 leider Alexander Pechtold reageerde korzelig: “Creatief knip- en plakwerk van Geert Wilders. Helaas waren de neo-nazi’s bij zijn manifestatie niet gefotoshopt”, aldus Pechtold vervolgens op Twitter. Later vervolgde hij: “In tijden van nepnieuws en alternatieve feiten is niet te overzien wat zo’n nepafbeelding verder voor gevolgen kan hebben. Laten we dit niet accepteren. Die streep trek ik vandaag. En ik hoop velen met mij. Van D66’ers tot PVV’ers”. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) is het met Pechtold eens, liet hij weten. GroenLinks-leider Jesse Klaver noemt de door Wilders geplaatste nepfoto onverantwoord en laag: “wie nepnieuws tweet over de ander, gooit de eigen geloofwaardigheid te grabbel”.

Maar…. Hoe zat het eigenlijk?

Afgelopen weekeinde werd op het Malieveld in Den Haag gedemonstreerd tegen de Amerikaanse voornemens om reizigers uit zeven moslimlanden te weigeren. De maatregel was een vervolg op het beleid van de vorige president van de VS, die de zeven landen al had aangewezen. Zes van deze zeven moslimlanden overigens, weigeren zelf ook inreizigers, namelijk inwoners van Israël. Door de demonstratie aan te grijpen om zich te profileren als anti-discriminatoire politici, bedreven deze politici dus al demagogie. Anders zouden zij daar, ter plekke, het discriminatoire karakter van de betrokken landen eveneens hebben aangekaart en dezelfde maatregelen voor deze landen hebben voorgesteld. Het kwam er niet van.

Amin Abou Rashed op het Malieveld, niet ver van Pechtold en Klaver. Afb: twitter.

Het opvallende aan deze demonstratie echter, was het kloeke aantal Palestijnse vlaggen (hoelang bestaan die eigenlijk en wie was hun laatste koning of president vóór 1948?) wat door het publiek werd meegezeuld. Tussen al die vlaggen echter, viel de eenarmige Amin Abou Rashed bijna niet op maar hij was er dus wel. Deze Rashed heeft geen beste staat van dienst en het lijkt er bepaald niet op dat het beste voor dit land zijn eerste prioriteit is. Wij hoeven er niet aan te twijfelen dat zich onder de protesterenden ook anderen van hetzelfde pluimage bevonden. En bij die demonstratie ook, was D66 leider Alexander Pechtold prominent en volgaarne aanwezig.

Ineens duidelijk

Nu wordt duidelijk wat Wilders bewoog dat bericht via twitter de wereld in te brengen: de aanwezigheid van zowel Pechtold als deze Rashid in één en dezelfde demonstratie op het Malieveld in Den Haag afgelopen weekeinde. Wilders wordt uitsluitend zwaar beveiligd vanwege de dreiging uit een groep die kennelijk ongestoord aan deze demonstratie deel kon nemen en waarvan Pechtold c.s. dus kennelijk, in tegenstelling tot Wilders, totaal niets te duchten hebben! Op de daarbij geplaatste foto is een foto van Pechtold verwerkt in een ‘demonstratie’ waarin wordt opgeroepen tot ‘Sharia voor Nederland’ en Wilders vroeg zich hardop af of dat misschien de volgende stap zou zijn…

Demagogie

Duidelijk herkenbaar: Pechtold en Klaver op het Malieveld. Afb: twitter.

Daarmee wordt de weinig verheffende demagogie van vooral Pechtold duidelijk. Door de aandacht af te leiden van zijn aanwezigheid, samen dus met vermoedelijke terroristen en bedreigers van Wilders, bij de demonstratie in Den Haag, hoopt hij hier een slaatje uit te slaan. Namelijk door met nadruk te wijzen naar de ‘gefotoshopte’ afbeelding die Wilders de wereld in slingerde met de boodschap of die wellicht de diepste wens van Pechtold zou kunnen bevatten. Het is verbijsterend dat de media massaal de kant van Pechtold hebben gekozen in deze controverse. Maar de oplettende burger weet nu hoe het echt zit, n.l. door gewoon te lezen en na te denken.

Nog even terug naar de eerste alinea van dit artikel:
“Iemand die demagogie bedrijft is uiteraard een demagoog. En een demagoog is iemand die, zo leren wij uit alle woordenboeken, ‘het volk manipuleert’. Demagogie is een manier om de toehoorder(s) van een onwaarheid te overtuigen door ogenschijnlijk een welgemeend beroep te doen op het ‘gezond verstand’ van een persoon of groep”.

 

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Campert
7 jaren geleden

Vooral voor Asscher en Klaver met hun achtergrond nogal bevreemdend.

En ja: Alexander weet helaas niet beter. Moet wellicht weer terug naar de veiling.