De valse waakhond van de democratie

Een ideaalbeeld dat geschetst wordt van de media is, dat de media een maatschappelijke functie hebben en de de burgers de mogelijkheid bieden om aan de hand van verslaggeving, over bijvoorbeeld misstanden, autoriteiten te controleren. Journalistiek is, zo wordt gesteld, de waakhond van de democratie.

Maar vanzelfsprekend is dat geheel afhankelijk van de wijze waarop die media daar invulling aan geven. Ons publieke omroepbestel, met de NOS voorop, heeft inmiddels wel bewezen daar een bijzonder slecht voorbeeld van te zijn.

Op maandagavond 8 september 2014 bijvoorbeeld had het NOS Journaal een fragment uitgezonden waarin de BBC-verslaggever John Sweeney (dezelfde die afgelopen week Geert Wilders kritisch heeft geïnterviewd) de Russische president Poetin vragen stelde naar Russische betrokkenheid bij de situatie in Oekraïne. De voice-over vertelde eerst: “Als de BBC-verslaggever Poetin daarover een vraag wil stellen, wordt hij zo goed als genegeerd”. Vervolgens volgden beelden van de verslaggever die vragen stelde en Poetin die zonder iets te zeggen wegliep. Het bleek een geknipt fragment. GeenStijl had het ongemonteerde beeldmateriaal achterhaald – dat werd ook gewoon op de BBC uitgezonden – en daarin zien we dat president Poetin na de vragen van Sweeney bleef staan, zijn lijfwachten bijna terzijde schuivend, en gedurende maar liefst twee minuten de journalist netjes te woord stond. GeenStijl noemde het genknipte beeld van de NOS ‘liegen’, de NOS ontkende dat, maar feit blijft dat de NOS wel een verdraaide weergave van de werkelijkheid heeft gegeven.

Een andere draai aan de werkelijkheid volgde afgelopen weekend. “3500 keer geweld tegen vluchtelingen in Duitsland in 2016” kopte de website van de NOS en vervolgt met de rest van het artikel:

“In Duitsland zijn vorig jaar 560 mensen gewond geraakt bij aanvallen op vluchtelingen. Onder de slachtoffers zijn 43 kinderen en een aantal vrijwilligers. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken na vragen uit de Bondsdag.

Vorig jaar waren er 3500 gewelddadige aanvallen op vluchtelingen. De meeste aanvallen, 2545, waren buiten de opvanglocatie. 988 keer werden onderkomens van vluchtelingen aangevallen. Dat was iets minder vaak dan in 2015, toen gebeurde dat 1031 keer.

Medewerkers en vrijwilligers in vluchtelingencentra waren 217 keer doelwit van aanvallen van tegenstanders van het vluchtelingenbeleid. Voorlopige cijfers van het laatste kwartaal laten zien dat het aantal aanvallen afneemt.

Ula Jelpke van de politieke partij Die Linke, die de vragen had gesteld, vraagt zich af of er eerst doden moeten vallen voordat de regering het probleem serieus aanpakt. De cijfers komen neer op bijna tien racistische aanvallen per dag, zegt ze. Ze wil dat het probleem boven aan de politieke agenda komt.

Ze verwijt de regering dat de indruk te wekken dat vluchtelingen een bedreiging vormen. “Het tegendeel is het geval”, zegt ze. “Nazi’s bedreigen vluchtelingen en daarmee ook de democratie” .Ook de regering veroordeelt het geweld tegen vluchtelingen scherp. “Mensen die naar Duitsland zijn gevlucht, moeten hier kunnen rekenen op een veilig onderkomen”, staat in het antwoord aan het parlement.” 

Tot zover de NOS.

Natuurlijk hadden die incidenten nooit mogen plaatsvinden, daar zullen wij het met zijn allen vast en zeker over eens zijn. Wat men ook van migranten – en alle subcategorieën die daaronder geschaard kunnen worden – moge vinden, geweld tegen mensen die om wat voor reden dan ook een veilig heenkomen hebben gezocht – want die zijn er echt wel bij – verdient te allen tijde onze afkeuring en de plegers van zulke vergrijpen dienen gewoon volgens de wet te worden aangepakt. Echter, ook in dit geval is er sprake van een eenzijdige berichtgeving. Duitsland kampt namelijk volgens Elsevier op 3 november 2016 met een aanmerkelijk groter probleem:

“Door heel Duitsland veroorzaken migranten criminaliteitsgolf – In zes maanden tijd hebben asielzoekers in Duitsland 142.500 misdaden gepleegd, laten Duitse politiecijfers zien. Hoewel de federale politie openlijk geen landelijke problemen signaleert, lijken die er wel degelijk te zijn.

In de eerste zes maanden van 2016 werden elke dag 780 misdaden gepleegd door asielzoekers, volgens cijfers van de Duitse Federale Politie (Bundeskriminalamt). Dat is een toename van 40 procent ten opzichte van het eerste half jaar van 2015. Het aantal delicten ligt eigenlijk nog hoger: alleen misdaden die zijn opgelost, zijn in de cijfers opgenomen.

De politie benadrukt dat hoewel afgelopen jaar vooral asielzoekers uit Syrië, Afghanistan en Irak naar Duitsland kwamen, die relatief weinig in de criminaliteit terechtkwamen. Migranten uit Noord-Afrika, Midden-Afrika en van de Balkan – die veelal illegaal in het land verblijven – zijn juist oververtegenwoordigd in de cijfers.

In het rapport van de politie komen allerlei soorten misdaden voor, van kleinschalige tot zeer ernstige. In de meeste gevallen ging het om diefstal en fraude, zoals zwartrijden in het openbaar vervoer, maar ook verkrachtingen en mishandelingen kwamen voor. De politie concludeert in de meeste gevallen dat het gaat ‘op zichzelf staande incidenten’ en er wordt niet gerept over landelijke problemen.

Maar regionale politiekorpsen geven aan dat die er wel zijn, blijkt uit onderzoek van denktank Gatestone: politieberichten over criminaliteit onder migranten zijn vanuit de zestien deelstaten grotendeels vergelijkbaar. Zo zegt de politie in Hamburg dat ‘migrantenbendes’ voor problemen zorgen en in sommige gevallen hele wijken hebben overgenomen. Ze zouden verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de 38.000 misdaden die zijn gepleegd, met name zakkenrollen en het dealen van drugs.

In Bremen zorgen groepen criminelen afkomstig uit Balkanlanden voor problemen, in Berlijn zouden districten als Neuköln, Wedding en Kreuzberg zijn overgenomen door buitenlandse criminelen. In beide gevallen wordt door Duitse media gesproken van een ‘wettelijk vacuüm’.

Politieagenten en vakbonden reageren steevast kritisch. Rainer Wendt, hoofd van de Duitse politievakbond, zei onlangs dat Bremen ‘de strijd lijkt te hebben opgegeven tegen extreem gevaarlijke clans’. ’De wet van de jungle heeft de wet van de staat overgenomen en de veiligheid komt steeds verder in het geding.’

Freddi Lohse, een collega van Wendt in Hamburg, zegt tegen Gatestone dat het juridische systeem in Duitsland criminaliteit door migranten enkel aanwakkert. ‘Ze zijn veel strengere straffen gewend in hun land van herkomst. Ze hebben geen respect voor ons.’

De federale politie haalt juist positief nieuws uit de cijfers. President Holger Münch wijst erop dat het aantal voorvallen dit jaar ten opzichte van de laatste zes maanden van 2015 juist is gedaald.”

Tot zover het artikel van Emile Kossen in Elsevier.

Neemt u mij vooral niet kwalijk, maar ik vind dit nogal wat. 3500 keer geweld tegen vluchtelingen, wat volgens – jazeker – Die Linke bovenaan de politieke agenda dient te worden geplaatst, tegen 142.500(!) door migranten gepleegde misdaden. Ik ben het internet opgegaan en ben dit gaan verifiëren op allerlei andere websites, met inbegrip van die van de Duitse politie – maar van de NOS geen wóórd over 142.500 door migranten gepleegde misdaden… Dus kan er gerust geconcludeerd worden dat onze NOS geen objectief nieuws brengt. Is dát nu die zogenaamde ‘journalistieke integriteit’?

Omdat dit als een belangrijk nieuwsitem mag worden beschouwd vanwege de beeldvorming bij de burgers aangaande de voortdurende migrantenproblematiek, zou ik dan ook graag eens een antwoord willen hebben op de vraag, waarom de NOS hier geen aandacht aan heeft besteed. Ik denk ook dat dat mijn goed recht is, want los van dat geconcludeerd mag worden dat ons publieke omroepbestel – met de NOS voorop – een valse waakhond is van een schijndemocratie met een nepparlement, betalen wij burgers nog diens luxe kuipjes Cesar ook. En zelf mogen wij aan de zakken Frolic.

 

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties